Sveriges elit är mer lojal mot Nato, USA och EU än mot sitt folk

By Jan Oberg

Global Research, May 02, 2014
Transnational Foundation for Peace & Future Research

https://www.globalresearch.ca/swedens-elite-more-loyal-with-nato-the-us-and-eu-than-with-its-people/5380195

Under de senaste 25-30 åren har Sveriges militära, säkerhets- och utrikespolitiska elit förändrat Sveriges politik 180 grader.

Dessa grundläggande förändringar initierades av den socialdemokratiska regeringen under Göran Persson och utrikesminister Anna Lindh och har genomförts praktiskt taget utan offentlig debatt.

Beklagandet av interventionism, militarism och USA / Nato på alla områden har planerats, stegvis i smyg och oärligt; kort sagt, ovärdigt för en demokrati.

Denna elit är mer lojal mot Bryssel och Washington än med svenskarna.

Om din bild av Sverige är att det är ett progressivt, innovativt och fredsfrämjande land med en global inställning och förespråkare för internationell rätt, är det – tråkigt att säga – det är föråldrat.

Hur Sverige har förändrats

Sverige är inte längre neutralt och det är bara formellt ojusterat; det finns ingen närmare allierad än USA / Nato. De har slutat att utveckla sin egen politik och i princip positionera sig inom EU och Nato. Det ger inte längre något viktigt nytt tänkande – det sista var Olof Palmes Kommission för gemensam säkerhet (1982).

Det finns ingen nedrustningsambassadör och de anser inte FN som viktigt. Den har inte en enda svensk bland FN:s Blå Hjälmar. Ingen av dess politiker på högsta nivå gör sig tillgängliga som medlare i internationella konflikter.

Kärnkraftsavskaffandet är långt nere på dagordningen, problematiskt för ett Nato-aspiratörsland. Men en sak har inte förändrats: Sverige är fortfarande världens största vapenexportör per capita.

Sverige bidrar inte längre till skyddet av mindre stater genom ett åtagande för internationell rätt. Dess eliter stödde helhjärtat bombningen av Serbien / Kosovo. De tänkte – även under socialdemokratisk ledning – att massdödande sanktioner mot Irak och ockupationen var lämpliga.

Eftersom Sverige inte lagligt kan exportera vapen till ett land i krig  upprätthåller de ett nära militärt teknologiskt samarbete med USA, dess riksdag beslöt att göra USA till ett undantag.

Sverige stödde förstörelsen av Libyen – deltog med sina flygplan där, men utförde bara spaningar, inte bombningsuppdrag.

Sverige stödde inte det planerade kriget mot Syrien men uttryckte inte heller någon hörbar kritik av västerländskt stöd från endast den militanta oppositionen, inklusive Al-Qaidas-medlemsförbund.

Carl Bildt

Sveriges utrikesminister Carl Bildt fungerar främst som en mycket välinformerad internationellt angelägen resenär och bloggare som inte verkar vilja slösa för mycket av sin dyrbara tid på att vara minister. Och när han gör det är han inte känd för att ha konsulterat många människor runt sig.

Det kan vara en anledning till att hans kommentarer om olika händelser upprepade gånger lockar till skratt och uppmärksamhet i media. Om du jämför Ukrainas före detta president Janokovich, som han har gjort, med Norges Quisling och därmed gör Putin likvärdig med Hitler och Ryssland med Nazi-Tyskland, fungerar du inte längre som en statsman utan snarare som en känslomässig borst eller marknadsföringskonsult. (Lägg till det att Bildt nyligen vägrade i den svenska sändningen av  ”Saturday Interview” att distansera sig från nynazistiska element i Kiev).

Bildts förenklade, tvinnande till tolkning av Georgien år 2008 vilken avslöjar hans partiska känslomässighet där han tidigare – till exempel under sin position som högre representant i Bosnien – förtjänade respekt för att agera på ett intellektuellt sobert sätt.

Om du inte har ditt eget tänkande, utan din policy är russofobisk banalitet är allt som du behöver, det kvalificerar dig för att vara CNNs Christiane Amanpour.

Sverige är på väg mot Nato-medlemskap

Här följer några av de senaste händelserna / nyheterna som ytterligare betonar den beklagliga vägen Sverige – dess eliter snarare än dess folk – har beslutat att följa.

1. Sveriges säkerhetspolitiska elit under dessa år ”betraktar bredare allianser med Nato och EU” vilket Defense News nyligen informerade oss om.

Så gåtfullt! Efter att ha varit neutralt och icke-anpassat under hård konfrontation och spänningar under de kalla krigsåren, måste Sverige nu ansluta sig till Nato när det inte finns någon enda analys någonstans som gör det troligt att Sverige under överskådlig framtid kommer att ställas inför ett hot.

Medan den intelligenta diskussionen om säkerhet och försvar nu handlar om mänsklig säkerhet, miljö och högteknologiska utmaningar, talar Sveriges eliter bara om försvar som vapen.

Detta är ett farligt ”grupptänkande” som styrs av byråkratiska lagstadgade intressen som betalas av skattebetalarna, som de facto hotas mer av dessa intressen än av Putin. En verklighetskontroll skulle leda till en verklighetschock.

Kryssningsmissiler för ”avskräckning”

2. Svenska flygplan ska nu, mot bakgrunden av en bekvämt hysterisk tolkning av krisen i Ukraina, utrustas med kryssningsmissiler. (Försvarsnyheter)

Otroligt. Beslut som detta fattas med det intellektuellt slarviga mantrat som att det ökar landets ”avskräckande” kapacitet.

Landets säkerhetsprästerskap består av några forskare på militära frågor vid enorma, välfinansierade statliga institut i nära kontakt med politiker och militären, till vilka militärlojala journalister har nära band. Följ hela party linjen! Kors i taket! Utmana inte domänantagandena!

Sverige hoppar nu på ett sjunkande skepp

Det land som en gång gjorde något för en bättre värld har anslutit sig till den militaristiska världen. I en tid då både Nato och USA blir svagare, planerar Sveriges elit dumt nog, att lägga alla Sveriges ägg där.

De har ingen politik gentemot BRICS-länderna eller någon vision av världen 20 år framåt i tiden att navigera emot. De har inga ideal, värderingar eller åtaganden, bara en ”följa USA / Nato och EU” flockmentalitet.

(BRICS-länderna = Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, red.amn)

USA:s ambassadör inbjuds till utpressning

3. Den amerikanska ambassadören i Sverige, Mark Brzezinski, sa nyligen till Sverige att gå med i Nato, annars kommer de inte att få någon hjälp i händelse av en attack – kort sagt, utpressning av Maffian förklädd som djup oro och ett generöst erbjudande att få (villkorad, dock) hjälp. Detta avslöjades av den konservativa svenska dagstidningen, Svenska Dagbladet, Googles översättning här.

Hur många – och vilka – ambassadörer ges möjlighet att tala direkt till alla partier i svenska riksdag?

Meddelandet är ren utpressning – och baserat på skrämselpropaganda – eftersom alla vet att om Ryssland skulle attackera någon skulle Sverige inte vara det första målet och det skulle vara i Nato:s intresse att kontrollera svenskt territorium innan någon spridning av ryska styrkor från någon annanstans till Norden.

Kort sagt, Natos intressen i Sverige är mycket större än Sveriges i Nato. Oavsett vad man kanske tänker om dessa fantasier, så är de just det: Ingen har tänkt efter om ett trovärdigt scenario för hur Sverige skulle invaderas av Ryssland och förbli försvarlöst.

Om en av de största militärerna per capita inte kan försvara sina invånare är det något fel med det

Men detta är den militär-fundamentalistiska propagandan som svenskarna är föremål för under dessa år: Vi måste gå med i Nato eftersom vi har ett så svagt försvar att vi inte kan försvara oss själva!

Det liberala partiets försvarstalsman, Allan Widman, sade nyligen detta på ett sätt som indikerar den låga intellektuella försvarsdiskussionen här: ”Jag kan bara säga att Ryssland är cirka 140 miljoner människor och Sverige är 9 miljoner. Vi kommer inte att kunna hantera allvarliga utmaningar på egen hand … ”

Om den svenska militären inte kan ge något skydd för de 9 miljoner svenskarna med en budget på 8 miljarder dollar (bland de 10 % högsta per capita i världen) som de har till sitt förfogande, är det dags att fråga hur ineffektivt och kostnadseffektivt det kan vara och att dess ledning borde få sparken.

4. Just den här veckan beslutades att AWACS-flygplan kan passera genom det svenska luftrummet i samband med sina Ukrainas krisuppdrag.

5. Sverige (och Finland) diskuterar hur man får militärt bistånd, inklusive trupper, från Nato (se Dagens Nyheter 27 april 2014). Detta går utöver vad Nato-medlemmar Danmark, Norge och Island någonsin har accepterat. Och Sverige är inte Nato-medlem! (Du kan se en framställning mot detta här)

petition

Det är dags att börja tänka

Ta pengarna, prestige, privilegier och medel från de militära-industriella-media-akademiska komplexen – MIMAC – i världen – och i Sverige också – och tvinga dem att tänka:

•  Tänk på allmänheten och inte på egna intressen.

• Tänk på världen och inte på deras inskränkta psykopolitiska nationalism.

• Tänk på folkets mänskliga säkerhet och gör våldsförebyggandet till det främsta målet.

• Tänk först på icke-våldspolitik och använd militär som en sista utväg i enlighet med FN stadgan.

• Tänk som du ska i en demokrati, med folket, för folket och av folket.

Så länge allt du har i dina hyllor är jaktplan kommer världens problem att ses som bombningsuppdrag.

Och det är när fred, samarbete och ömsesidig förståelse har tappas bort och kalla – och till och med varma – krig blir ”realistiska”.

Detta får inte vara Sveriges framtid.

 Kategorier:Svensk politik

Etiketter:,

3 svar

 1. Violent Antifa Thugs Attack Conservative Activist Kaitlin Bennett Near Trump Rally in Lexington – Cops Refuse to Make Arrests
  http://www.stationgossip.com/2019/11/violent-antifa-thugs-attack.html
  https://governmentslaves.news/2019/11/04/video-antifa-for-trans-rights-go-berserk-on-rampage-because-men-arent-women/
  Antifa = Beitar/Betar = Judiska nazister = sionist Terrorister
  Info:
  https://www.activistpost.com/2019/11/police-essentially-ask-federal-court-to-let-them-use-excessive-force-even-if-suspect-is-100-compliant.html
  https://www.blacklistednews.com/article/75332/california-is-banning-private-forprofit.html
  – US Naval Academy tillät Satanisterna att samlas. WASHINGTON, 17 oktober- ”Satanister i elite US Naval Academy kommer att få rätten att samlas, men inte ordna tjänster, förklarade på onsdag en representant för akademin ” (obs – google översättning)

  Gilla

Trackbackar

 1. Sveriges elit är mer lojal mot Nato, USA och EU än mot sitt folk — Bakom kulisserna – Life, Death and all between
%d bloggare gillar detta: