Hur Finland löste hemlösheten

Var finns alla svenska entreprenörer? Kanske något att ta efter i Sverige också?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

matti
Av Laura Paddison

01/30/2019
https://www.huffpost.com/entry/homelessness-finland-housing-first_n_5c503844e4b0f43e410ad8b6?guccounter=1

För fyra år sedan drack Thomas Salmi för att glömma. Han var hemlös och bodde på gatorna i Finlands huvudstad Helsingfors.

 

Han hade en svår start i livet. Han kunde inte bo hemma eftersom hans far hade problem med aggression. Han slutade åka till nio olika barnhem innan han föll mellan stolarna i systemet i slutet av tonåren. 21 år gammal var han hemlös. ”Jag tappade känslan av ett normalt liv. Jag blev deprimerad, aggressiv, arg och jag missbrukade alkohol mycket. ”Han kunde dricka upp emot tre liter om dagen och sedan få problem. ”Jag tänkte varför skulle jag bry mig om jag får fängelse? Då behöver jag inte vara ute i snö och kyla.

Salmi sov på Helsingfors tågstation när en socialarbetare hittade honom och sa till honom att han kunde hjälpa. Han fick kontakt med Helsingfors Diakonissinstitut (HDI), en finsk ideell organisation som tillhandahåller sociala tjänster. Ett år senare flyttade han in i Aurora-Tola, ett hus med 125 enheter som drivs av HDI.

 

Nu 25 år gammal bor han i sin egen studiolägenhet, arbetar som vaktmästare och livet är tillbaka på rätt spår. ”Jag vet att om jag är i mitt hus kommer ingen att ta mig ut eller berätta vad jag ska göra”, sa han, ”Om jag vill dansa i mitt hem kan jag göra det.”

Salmi är en förmånstagare av Finlands mycket berömda ”Första Bostad” -strategi, som har funnits i mer än ett decennium.

 

Idén är enkel. För att lösa hemlösheten börjar du med att ge någon ett hem, ett permanent hem. Om de vill dricka kan du; om du vill ta droger är det också bra. Supporttjänster görs tillgängliga för att behandla missbruk, mental hälsa och andra problem och för att hjälpa människor att komma tillbaka på fötterna, allt ifrån att hjälpa till med välfärdspapper till att säkra ett jobb.

 

Bostäderna i Finland är en blandning av utsedda standardlägenheter som byggts i samhället och stöder bostäder: hyreshus med platstjänster, byggda eller renoverade specifikt för kroniskt hemlösa. Frälsningsarméns byggnad i Helsingfors omvandlades till exempel från ett nödläge med 250 bäddar till en bostadsenhet med 81 lägenheter. 

Tidigare hemlösa boende har ett hyreskontrakt precis som vilken annan. De betalar hyror från sina egna fickor eller genom de fördelar som Finlands relativt generösa välfärdsstat ger.

 

Metoden fungerar. I takt med att hemlösheten ökar över hela Europa sjunker antalet i Finland. År 1987 fanns det cirka 18 000 hemlösa . Under 2017 fanns det 7 112 hemlösa, varav endast 415 bodde på gatorna eller i akuthärbärgen. De allra flesta (84 procent) bodde tillfälligt hos vänner eller släktingar. Mellan 2008 och 2015 sjönk  antalet människor som upplever långvarig hemlöshet med 35 procent

 

Anledningen? Finland närmar sig hemlöshet ”som ett bostadsproblem och en kränkning av de grundläggande rättigheterna, både lösbara och inte som ett oundvikligt socialt problem som härrör från personliga frågor”, säger en analys från Feantsa, ett europeiskt nätverk som fokuserar på hemlöshet.

 

Traditionellt talar man om för hemlösa att räta upp sig och sluta dricka eller använda droger som en förutsättning för bostäder. Men kritiker pekar på den malande svårigheten att lämna beroendet från gatorna eller från tillfälliga härbärgen.

 

”Om något händer och du inte lyckas, som det alltid händer, det är naturligt för droganvändare, då är du tillbaka på gatan,” sa Heli Alkila, chef för serviceområdet på HDI som inrymmer Thomas Salmi.

 

En & nbsp; Salvation Army-byggnaden i Helsingfors omvandlades från ett nödläge med 250 bäddar till ett hus med 81 lägenheter

Finlands tillvägagångssätt kommer i slutändan till värderingar, säger Juha Kaakinen, arkitekten för den första strategin för bostäder och VD för den ideella Y-stiftelsen. ”Den finska inställningen är att vi måste hjälpa människor som befinner sig i den svåraste positionen, oavsett anledning till att de har blivit hemlösa,” sade han. ”Vi förstår mycket väl att huvudskälen bakom hemlöshet kan vara av strukturella skäl.”

 

I Esbo, en stad 2 mil väster om den finska huvudstaden, finns en bostadsenhet med utsikt över en sjö. Det här är Väinölä, en liten utveckling som byggdes 2014, och där 35 tidigare hemlösa bor i 33 lägenheter.

Åtta sjuksköterskor arbetar i skift för att se till att någon är tillgänglig 24 timmar om dygnet, och en arbetsaktivitetscoach och koordinator organiserar arbete för dem som kan och vill göra det. Detta kan vara allt från att laga mat till packningsreflektorer och på det tjänar invånarna 2 € (2,30 $) (20 kr) per dag.

 

Lag med invånare samlar också in det som finns i papperskorgen lokalt. ”Omgivningen älskar det eftersom de tycker att detta område nu är renare än någonsin”, säger Jarkko Jyräsalo, som driver Väinölä. ”Ibland har bostäder som detta problem med sina grannar, men det har inte vi .”

 

Trots invånarnas olika beskaffenhet, ibland med allvarliga behov, är Väinölä mestadels fredligt. Jyräsalo utvärderar varje vecka genom möten mellan boende och personal. ”De är människor som är vana vid att lösa sina problem med nävar eller slåss. Men nu har vi lärt oss att diskutera saker. ”

V & auml; i & ouml; l & auml;, en bostäder som stöds i Espoo, Finland.

Finlands framgång med att minska hemlösheten har väckt en enorm mängd internationell uppmärksamhet, och Y-stiftelsens Kaakinen uppmanas ofta att förklara hur landet mobiliserade en så stark politisk vilja. För honom kommer det till detta: ”Det måste finnas någon enskild politiker som har det sociala medvetandet.” 

 

I Finlands fall var det Jan Vapaavuori, nu Helsingfors borgmästare, men sedan bostadsminister, som drev ”Första Bostadens” strategi. Vapaavuoris politik – han tillhör Samlingspartiet – var viktig, sa Kaakinen. När en radikal idé kämpar om en konservativ politiker, ”är det mycket svårt för andra att motsätta sig den”, sade han. Sedan dess har politiker av alla kulörer i Finland fortsatt att stödja strategin.

 

Det är inte heller Samlingsregeringen. Det har varit en enorm samarbetsinsats även mellan städer, företag, icke-statliga organisationer och det statliga spelbolaget Veikkaus, tidigare Finlands Slot Machine Association, vars vinst går till sociala ändamål.

 

Även om det är dyrt att bygga, köpa och hyra bostäder för hemlösa och tillhandahålla viktiga supporttjänster, säger arkitekterna för politiken att det betalar sig självt. Studier har visat att bostäder för en långsiktig hemlös person sparar samhället runt € 15.000
($ 17.000) (150 000 kr) per år, säger Kaakinen, på grund av en minskning av deras användning av tjänster som sjukhus, akutmottagare, polis och straffrättssystem.

Inuti en av lägenheterna på & nbsp; V & auml; i & ouml; l & auml ;.

Första Bostad- strategin har sina kritiker. Det finns de som struntar i tanken på att människor får gratis bostäder när de ses som att de har gjort dåliga val. Det finns anklagelser om att låta människor fortsätta använda alkohol och droger och normalisera beteendet. ”Men nej det gör vi inte,” sade Alkila från HDI. ”Droger finns här, alla dessa saker finns här, och vi försöker bara. Det är en mänsklig värdighetsfråga, du måste ha en plats att bo på.”

 

Det finns också kritik från några av de tidigare hemlösa som gynnas av politiken. Jyri-Pekka Pursiainen är en av dem. En skilsmässa och plötslig arbetslöshet slog honom ur balans och han befann sig på gatorna. Under de senaste två åren har han bott i en studiolägenhet i ett bostadshus i Helsingfors,  uthuggen från ett tidigare pensionärshem.

Men han är olycklig. ”Den plats där jag bor nu, du kan inte kalla det ett hem … Hela byggnaden är mögel, den är i riktigt dåligt skick. Folk blir sjuka där, ”sa han.  Han fick höra att lägenheten skulle vara på kort sikt. Men nästan två år är han fortfarande där utan ledtråd när han kanske kan gå vidare. Han vill ha någonstans där han är säker, där hans tre barn kan besöka honom.

 

Ändå medger Pursiainen att hans situation är bättre nu än när han var hemlös. Han har sin egen plats och bor i Helsingfors centrum och betalar en månadshyra på 331 € (379 $, 3300 kr), mindre än en tredjedel av vad en vanlig studiolägenhet vanligtvis skulle kosta där.

En gata i Helsingfors centrum, Finland.  Mer än hälften av landets hemlösa bor i staden.

Ingen av de första förespråkarna för bostäder antyder att tillvägagångssättet är problemfritt, men det är en bas från vilken människor kan börja bygga om. ”Kanske är det inte perfekt, kanske är det inte drömmen du hade när du var ung, men det här är din egen plats,” sade Alkila.

 

Finland är inte ensam om att följa en första strategi för bostäder. Den används redan i länder som Danmark, Kanada, Australien och USA.

 

Breaking Ground, en icke-statlig organisation för hemlöshet som driver 4 000 bostäder i New York och Connecticut, var en av pionjärerna i en första strategi för bostäder, säger VD Brenda Rosen.

De hör hela tiden från kritiker, sa hon, som hävdar att folk borde behöva ta itu med sina liv innan de får bostäder. ”Vi känner i grunden att det är bakvänt … snarare än att spendera all din energi och försöka komma igenom varje dag och ta reda på var du kommer att äta dina måltider och överleva ytterligare en natt genom en kall vinter. Det mest anständiga, humana och kostnadseffektiva sättet är att få folk in.”

 

Första Bostaden är effektiv i Amerika, sade Nan Roman, president och VD för National Alliance för att få ett slut på hemlöshet, men USA:s problem är bara så mycket större och det politiska sammanhanget är annorlunda. ”Strategin fungerar,” sade Roman. ”Det är inte frågan. Frågan är hur mycket av det du ska göra, och allt beröm till Finland för att ha det sociala säkerhetsnätet och för att ha åtagit sig detta så att säga. Det har vi inte gjort.”

Thomas säger att hans lägenhet är hans fristad.

Finland har fortfarande utmaningar. Demografin för den hemlösa befolkningen förändras när nya grupper människor befinner sig mellan stolarna. Alkila pekar på kvinnor som en växande grupp och som utgör nu cirka 23 procent av de hemlösa. Inhemskt våld och ökad användning av droger är bland orsakerna till att kvinnor blir hemlösa, enligt en Y Foundation-rapport . Vissa ungdomar har också svårt att få stöd när prisvärda bostäder är så knappa.

 

”Vi löste inte hemlösheten, vi löste en del av det,” sade Sanna Tiivola från ideella organisationen No Fixed Abode (VVA). Men, tillade hon, när hon åker till andra länder och ser att de fortfarande lutar kraftigt åt akutskydd som en lösning, ”tänker jag alltid, ahhh du är fortfarande här. Varför? Varför gör de det här, nej, nej, nej gör det inte! Så det är en synlig förändring … och det är därför jag tror att folk säger att Finland löste hemlösheten”.

 

För Salmi har Finlands första inriktning på bostäder förändrat hans liv. Han har ambitioner, han vill omskola sig till rörläggare. Han dricker fortfarande men bara på helgerna. Han kämpar fortfarande med psykiska hälsoproblem, men mycket mindre allvarliga och mycket mindre ofta än han brukade, och han sa att han inte längre har självmordstankar.

 

”Min lägenhet är ett slags fristad … Innan jag förlorade mitt hem förstod jag inte hur mycket det betydde, som när jag förlorade den. Inom de tre åren, förstår jag lite att de små sakerna i livet gör dig lycklig,” säger han sa. ”Jag menar, att jag äter middag, små saker, som att  jag har mat i kylen. Normala saker”.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: