Rädda resterna av demokratin!

2019-10-30

Olle Ljungbeck

Regeringen Löfven har för avsikt att öka det statliga ”presstödet” från nuvarande dryga 500 miljoner med ytterligare 110 miljoner. Flertalet svenska dagstidningar har i dag statligt stöd.
Några ex. Dala-Demokraten 14 milj, Gotlands allehanda 13 milj, Göteborgsposten 40 milj, Länstidningen Södertälje 16 milj, Skånska Dagbladet 20 milj, Östersundsposten 13 milj, Norrländska Socialdemokraten 22 milj, Svenska Dagbladet 40 milj, Östra Småland 13 milj etc etc.
Dessa miljoner kallas sålunda ”presstöd” när det borde heta indirekt partistöd. Anmärkningsvärt är också att centerpartitidningen Skånska Dagbladet får 20 milj, trots att Centern tog hem ca miljarden när man sålde sina övriga tidningar!
Självklart kan vi medborgare inte räkna med en självständig press under sådana förhållanden. Det visar ju inte minst dagens medier som i stort sett driver samma politiska journalistik till 90 procent i de viktiga frågorna. Att därför kalla det för presstöd när det egentligen är muta visar återigen hur manipulerade vi medborgare är.
Det allvarliga är ju att med detta stöd följer automatiskt också ett beroende som allvarligt hotar demokratin. Ja inte endast hotar. Systemet är ju en starkt bidragande faktor till att vi i dag endast har en formell demokrat.
När jag var i tonåren fanns det oftast tre tidningar inom en viss räjong. Dessa var en högertidning, en socialdemokratisk tidning och en bondeförbundstidning nuv centern). Dessa tidningar låg alltid i ”luven” på var andra och hade oftast olika åsikter. Detta gjorde emellertid att de stora frågorna oftast fick en belysning som gjorde ställningstagandet för läsarna betydligt lättare. Den totala motsatsen råder i dag. Detta har ju också de styrande partierna men också flertalet i opposition insett ”värdet” av och bromsar aldrig detta ”partistöd”.
Så jag vädjar till Jimmie Åkesson som är en sann vän av demokrati. Om ditt parti kommer i den situationen att det kan få utslagsröst så dra in allt presstöd och Du gör demokratin en stor tjänst.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

1 svar

  1. angående ”Så jag vädjar till Jimmie Åkesson som är en sann vän av demokrati. Om ditt parti kommer i den situationen att det kan få utslagsröst så dra in allt presstöd och Du gör demokratin en stor tjänst”. Stödet ÖKAR nog med SD eftersom man stödjer det Zionistiska Israel och därmed har väl även ”Mossad” ett finger med. Om Zionisterna stödjer SD ekonomiskt vet jag inte. SD, får ni ekonomiskt stöd från det Zionistiska Israel eller inte? Ni stödjer ju dem så varför skulle inte ”DE” stödja er!

    Gillad av 1 person

%d bloggare gillar detta: