Greta Thunberg förstår inte komplexiteten i den ”moderna världen”, säger Putin

ilsken-greta
Dylan Stableford

Senior Writer

https://news.yahoo.com/putin-condemns-greta-thunberg-parents-un-speech-180804727.html

Rysslands president Vladimir Putin tillbakavisade Greta Thunbergs tal i FN, där den svenska tonårsklimataktivisten fördömde världsledarna för att inte ha bekämpat klimatförändringarna.

”Jag kanske gör dig besviken, men jag delar inte den gemensamma upprördheten beträffande Greta Thunbergs tal”, sade Putin på ett energiforum i Moskva, vilket är en översättning av Reuters.

”Ingen har förklarat för Greta att den moderna världen är komplex och annorlunda,” fortsatte Putin. ”Människor i Afrika eller i många asiatiska länder vill leva på samma förmögenhetsnivå som i Sverige.”

Putin sade att barn som brinner för miljöfrågor, som Thunberg, bör få stöd. Men han anklagade också hennes föräldrar för att de utnyttjar den passionen.

”När någon använder barn och tonåringar av personliga intressen förtjänar det bara att bli fördömt,” sade Putin. ”Jag är säker på att Greta är en snäll och väldigt uppriktig tjej. Men vuxna måste göra allt för att inte dra tonåringar och barn in i vissa extrema situationer”. 

Greta Thunbergs mamma, Malena Ernman, är operasångare; hennes far, Svante Thunberg, är en skådespelare. De skrev en föräldrabok, kallad ”Scener från hjärtat”, som är en krönika över deras dotters klimatuppvaknande. En engelskspråkig version kommer att publiceras under den reviderade titeln ”Our House Is on Fire” nästa år.

Förra månaden anklagade Thunberg deltagarna vid FN:s klimatmöte för deras passivitet.

”Det här är helt fel,” sa Thunberg och läste från ett papper. ”Jag borde inte vara här uppe. Jag borde vara tillbaka i skolan på andra sidan havet, men ni kommer till oss unga människor för hopp. Hur vågar ni.”

”Människor lider,” fortsatte hon mellan tårarna. ”Människor dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av en massutrotning, och allt du kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni.”

President Trump, vars administration har dragit tillbaka miljöskyddet och drog USA tillbaka från Paris klimatfördrag, tycktes håna Thunberg i en tweet som inkluderade ett videoklipp av hennes tal.

”Hon verkar som en mycket glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid”, twittrade Trump. “Så trevligt att se!”

16-åringen svarade med att ändra sin Twitter-biografi till: ”En mycket glad ung flicka som ser fram emot en ljus och underbar framtid.”

Thunberg, som har nominerats till ett Nobelpris för sitt arbete med att öka medvetenheten om klimatförändringar, har blivit en inspirerande figur för andra tonåringar. Förra månaden seglade hon från Europa till USA på en yacht utan utsläpp.

 

 

 

 Kategorier:klimatet, Naturen, naturförstöring, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: