VINNARE OCH FÖRLORARE i den turkiska attacken mot kurderna i Syrien

Screenshot 2019-10-12 at 21.47.56

Elijah J Magnier

https://ejmagnier.com/2019/10/17/winners-and-losers-in-the-turkish-attack-on-the-kurds-in-syria-part-3-of-3/

Amerikas förenta stater framkom segrande från andra världskriget och kom ut starkare än något annat land i världen. De allierade – särskilt Sovjetunionen – vann kriget men kom fram mycket svagare. De behövde rekonstruera sina länder och återuppbygga sina ekonomier, med USA som krävde enorma retrospektiva betalningar för dess stöd. USA blev en supermakt med kärnkraftsbombkapacitet och en imponerande dominansmakt. Industriländerna byggde om i det som tyskarna kallade deras Wirtschaftswunder och de franska les Trentes Glorieuses , trettio år efter välstånd. Samtidigt utnyttjade USA sitt välstånd för att sprida sin hegemoni runt om i världen. USA: s makt förstärktes med början av Perestroika och efter Sovjetunionens fall. I det nya årtusendet förklarade den amerikanska anläggningen ” Kriget mot terror ” som en motivering för att ockupera Afghanistan och Irak, samtidigt som de försökte dämpa Hizbollah i Libanon, ändra regimen i Libyen och försöka förstöra Syrien, allt med målet att ställa om och bilda ett ” Nytt Mellanöstern ”.

Amerikas förenta stater framkom segrande från andra världskriget och kom ut starkare än något annat land i världen. De allierade – särskilt Sovjetunionen – vann kriget men kom fram mycket svagare. De behövde rekonstruera sina länder och återuppbygga sina ekonomier, med USA som krävde enorma retrospektiva betalningar för dess stöd. USA blev en supermakt med kärnkraftsbombkapacitet och en imponerande dominansmakt. Industriländerna byggde om i det som tyskarna kallade deras Wirtschaftswunder och de franska les Trentes Glorieuses , trettio år efter välstånd. Samtidigt utnyttjade USA sitt välstånd för att sprida sin hegemoni runt om i världen. USA: s makt förstärktes med början av Perestroikaoch efter Sovjetunionens fall. I det nya årtusendet förklarade den amerikanska anläggningen ” Kriget mot terror ” som en motivering för att ockupera Afghanistan och Irak, samtidigt som de försökte dämpa Hizbollah i Libanon, ändra regimet i Libyen och försöka förstöra Syrien, allt med målet att ställa om och bilda en ” Nya Mellanöstern ”.

I Levanten har USA dramatiskt misslyckats med att nå sina mål, men det har lyckats väcka Ryssland från sin långa viloläge, utmana USA:s ensidiga hegemoni i världen och utveckla nya former av allians. Iran har också utmanat den amerikanska hegemonin stegvis sedan 1979 ”Islamisk revolution”. Iran har planerat noggrant och tålmodigt byggt en kedja av allierade som förbinder olika delar av Mellanöstern. Nu, efter 37 år, kan Iran skryta med ett halsband av robusta allierade i Palestina, Libanon, Syrien, Irak, Yemen och Afghanistan – som alla är redo att vid behov ta upp vapen för att försvara Iran. Iran har faktiskt haft stor nytta av USA: s misstag. Genom sin bristande förståelse för befolkningar och ledare runt om i världen,

President Donald Trumps ankomst till makten hjälpte de amerikanska allierade och det amerikanska lägret att tillsammans upptäcka gränserna och räckvidden för de amerikanska sanktionerna. Ryssland och Kina tog ledningen när det gäller att erbjuda en ny, mjukare modell av en allians, som uppenbarligen inte syftar till att införa en annan typ av hegemoni. Erbjudandet om ekonomisk allians och partnerskap är särskilt attraktivt för dem som har smakat USA: s hegemoni och vill befria sig från det genom ett mer balanserat alternativ.

Under denna period av Trumps härskning blev Mellanöstern ett stort lager av avancerade vapen från olika källor. Varje land (och vissa icke-statliga aktörer) har beväpnade drönare – och vissa har till och med precision och kryssningsmissiler. Men överlägsenhet i vapen i sig räknas för mycket lite, och dess balans är inte tillräckligt för att flytta vikten till en eller annan sida. Även det fattigaste landet, Yemen, har gjort betydande skador på den oljerika Saudiarabien, ett land som är mycket utrustat, militärt och med den modernaste amerikanska hårdvaran i Mellanöstern.

USA: s president Trump informerades om det uppenbara misslyckandet med att ändra regimet i Syrien och den lika omöjligheten att lossna Iran från Levanten. Han syftade troligen till att undvika förlust av liv och beslutade därför att överge landet som hans styrkor har ockuperat under de senaste åren. Men hans plötsliga tillbakadragande, även om den hittills är delvis (eftersom han säger, en liten enhet kommer att stanna kvar vid al-Tanf, till ingen strategisk fördel eftersom al-Qaems gränsövergång nu är i drift) – kom som en chock för hans Kurdiska och israeliska allierade. Trump bevisade sin beredskap att överge sina närmaste vänner och fiender över natten.

Trumps rörelse erbjöd en oväntad seger till Damaskus. Den syriska regeringen återvinner nu långsamt sin viktigaste källa till mat, jordbruk och energi. Nordöstra Syrien representerar en fjärdedel av landets geografi. De norra provinserna har exceptionell rikedom i vatten, el-dammar, olja, gas och mat. President Trump har återställt den till president Bashar al-Assad. Detta kommer också att tjäna Trumps kommande valkampanj.

Assad litar på att Ryssland kommer att lyckas stoppa det turkiska framsteget och minska dess konsekvenser, kanske genom att be kurderna dra tillbaka till ett 30 km avstånd från de turkiska gränserna för att tillfredsställa president Erdogans oro. Det kan också passa det turk-syriska Adana-avtalet från 1998 (5 km buffertzon snarare än 30 km) och erbjuda lugn för alla berörda parter. Turkiet vill se till att den kurdiska YPG, den syriska grenen PKK, avväpnas och innehåller. Ingenting verkar svårt för Ryssland att hantera, särskilt när det svåraste målet redan har erbjudits: USA: s styrkors tillbakadragande.

President Assad kommer att vara glad över att klippa kurderna. Kurderna erbjöd Afrin till Turkiet för att förhindra de syriska regeringsstyrkorna som kontrollerar det. Kurderna stödde USA: s ockupation och Syrias fiende, Israel i utbyte mot staten för sina drömmar (Rojava) . Premiärminister Benyamin Netanyahu bombade hundratals mål i Syrien och föredrog ISIS att dominera landet och pressade Trump att ge honom de syrien-ockuperade Golanhöjderna som en gåva – även om USA inte har någon myndighet över detta syriska territorium.

Hundratusentals syriker dödades, miljoner flyktingar drevs från sina hem och hundratals miljarder dollar spenderades för att förstöra Syrien. Ändå har den syriska staten och president Assad segrat. Trots konsekvenserna av kriget är arabiska och Gulf-länder ivriga att återvända till Syrien och delta i återuppbyggnaden. Den som styr Syrien, försöket att förstöra den syriska staten och ändra den befintliga regimen har misslyckats.

Ryssland är en av de mest framgångsrika spelarna här, på många fronter, och befinner sig nu i en position som president Putin bara kunde ha drömt om innan 2015. Många analytiker och tankesmedlar förutspådde att Moskva skulle sjunka i den syriska kvävmyren, och de hånade dess arsenal. De hade alla fel. Ryssland lärde sig sin lärdom från invasionen 1979 i Afghanistan. Det erbjöd luft- och missiltäckning och samarbetade briljant med Iran och dess allierade som markstyrkor.

President Putin förvaltade skickligt det syriska kriget, uppnådde en balans och skapade goda band med Turkiet, en NATO-allierad – även efter att Ankara gick ner av sin jet 2015. Ryssland ville samarbeta med USA men stod inför en administration med ihållande ” Röd-sovjetisk ”fobi. Moskva fortsatte utan Washington för att lösa det syriska kriget och besegra jihadisterna som hade flockat till landet med stöd från väst (via Turkiet och Jordanien) från hela världen.

Ryssland visade upp sitt nya arsenal och lyckades sälja mycket av sina vapen. Det har tränat sitt flygvapen med verkliga stridsscenarier, kämpat tillsammans med de syriska och iranska arméerna och en icke-statlig aktör (Hezbollah). Den besegrade ISIS och al-Qaida 40 år efter sitt nederlag i Afghanistan. President Putin har utmärkt sig som en pålitlig partner och allierad, till skillnad från Trump- som övergav kurderna, och som utpressar till och med sin närmaste allierade (Saudiarabien).

Ryssland införde Astana-processen i stället för Genève för fredssamtal, den erbjöd länderna att använda sina lokala valutor för handel snarare än dollarn, och den handlar pragmatiskt med Iran och Saudiarabien och med Assad och Erdogan. Amerikanerna visade sig genom sin hänsynslöshet oförmögna att få diplomati.

Moskva förmedlade mellan de syriska kurderna och den centrala regeringen i Damaskus även när dessa hade varit under USA: s kontroll i flera år. Putin uppförde klokt med Israel även när han anklagade Tel Aviv för att provocera mordet på sina officerare och förblev relativt neutral i förhållande till Iran-Israel-kampen.

Å andra sidan trodde Tel Aviv aldrig att Syrien skulle återförenas. Idag har Damaskus beväpnade drönare, precisions- och kryssningsmissiler från Iran, supersoniska anti-ship ryska missiler- och har överlevt förstörelsen av dess infrastruktur och så många år av krig.

Israel har förlorat utsikterna till en kurdisk stat (Rojava) som allierad. Denna dröm har gått nu i många decennier framöver och med den delningen av Syrien och Irak. ”Århundradets uppgörelse” har inget vettigt längre och icke-aggressionskontraktet med arabstaterna är en mirage. Allt som Trumps nära rådgivare, premiärminister Netanyahu, ville ha har tappat sin mening, och Israel måste nu hantera den ryska närvaron i Mellanöstern och bära konsekvenserna av segern som Assad, ryssarna och iranerna uppnådde.

Efter kurderna är Israel den näst största förloraren – även om den inte har lidit någon ekonomisk skada och inga israeliska liv har gått förlorade i striden. Netanyahus ambitioner kan inte längre användas i hans valscenario. Israel måste förbereda sig för att bo bredvid Assad, som säkert vill återvända Syriens Golan – en prioritering för Damaskus att ta itu med när den inhemska återuppbyggnaden är på väg. Han har förberett det lokala motståndet i flera år, för den dag då Syrien kommer att återta detta territorium.

 

I Levanten har USA dramatiskt misslyckats med att nå sina mål, men de har lyckats väcka Ryssland från sitt långa viloläge, utmana USA:s ensidiga hegemoni i världen och utvecklar nya former av allians. Iran har också utmanat den amerikanska hegemonin stegvis sedan 1979 med ”Islamisk revolution”. Iran har planerat noggrant och tålmodigt byggt en kedja av allierade som förbinder olika delar av Mellanöstern. Nu, efter 37 år, kan Iran skryta med ett halsband av robusta allierade i Palestina, Libanon, Syrien, Irak, Yemen och Afghanistan – som alla är redo att vid behov ta upp vapen för att försvara Iran. Iran har faktiskt haft stor nytta av USA:s misstag. Genom sin bristande förståelse för befolkningar och ledare runt om i världen,

President Donald Trumps ankomst till makten hjälpte de amerikanska allierade och det amerikanska lägret att tillsammans upptäcka gränserna och räckvidden för de amerikanska sanktionerna. Ryssland och Kina tog ledningen när det gäller att erbjuda en ny, mjukare modell av en allians, som uppenbarligen inte syftar till att införa en annan typ av hegemoni. Erbjudandet om ekonomisk allians och partnerskap är särskilt attraktivt för dem som har smakat USA:s hegemoni och vill befria sig från det genom ett mer balanserat alternativ.

Under denna period av Trumps ledarskap blev Mellanöstern ett stort lager av avancerade vapen från olika källor. Varje land (och vissa icke-statliga aktörer) har beväpnade drönare – och vissa har till och med precisions- och kryssningsmissiler. Men överlägsenheten i vapen i sig räknas för mycket liten, och dess balans är inte tillräcklig för att flytta vikten till en eller annan sida. Även det fattigaste landet, Yemen, har gjort betydande skador på den oljerika Saudiarabien, ett land som är mycket utrustat, militärt och med den modernaste amerikanska hårdvaran i Mellanöstern.

USA:s president Trump informerades om det uppenbara misslyckandet med att ändra regimen i Syrien och det lika omöjliga att lösgöra Iran från Levanten. Han syftade troligen på att undvika förluster av liv och beslutade därför att överge landet som hans styrkor har ockuperat under de senaste åren. Men hans plötsliga tillbakadragande, även om den hittills är delvis (eftersom han säger, en liten enhet kommer att stanna kvar vid al-Tanf, till ingen strategisk fördel eftersom al-Qaems gränsövergång nu är i drift) – kom som en chock för hans Kurdiska och israeliska allierade. Trump bevisade sin beredskap att överge sina närmaste vänner och fiender över en natt.

Trumps rörelse erbjöd en oväntad seger för Damaskus. Den syriska regeringen återvinner nu långsamt sin viktigaste källa till mat, jordbruk och energi. Nordöstra Syrien representerar en fjärdedel av landets geografi. De norra provinserna har exceptionell rikedom i vatten, el-dammar, olja, gas och mat. President Trump har återställt den till president Bashar al-Assad. Detta kommer också att tjäna Trump i hans kommande valkampanj.

Assad litar på att Ryssland kommer att lyckas stoppa det turkiska intrånget och minska dess konsekvenser, kanske genom att be kurderna dra sig tillbaka till ett avstånd på 30 km från de turkiska gränserna för att tillfredsställa president Erdogans oro. Det kan också passa det turk-syriska Adana-avtalet från 1998 (5 km buffertzon snarare än 30 km) och erbjuda lugn för alla berörda parter. Turkiet vill se till att den kurdiska YPG, den syriska grenen PKK, avväpnas. Ingenting verkar svårt för Ryssland att hantera, särskilt när det svåraste målet redan har erbjudits: USA:s styrkors tillbakadragande.

President Assad kommer att vara glad över att klippa kurderna. Kurderna erbjöd Afrin till Turkiet för att förhindra de syriska regeringsstyrkorna som kontrollerar det. Kurderna stödde USA:s ockupation och Syriens fiende, Israel i utbyte mot staten för sina drömmar (Rojava) . Premiärminister Benyamin Netanyahu bombade hundratals mål i Syrien och föredrog ISIS att dominera landet och pressade Trump att ge honom de syrien-ockuperade Golanhöjderna som en gåva – även om USA inte har någon myndighet över detta syriska territorium.

Hundratusentals syrier dödades, miljoner flyktingar drevs från sina hem och hundratals miljarder dollar spenderades för att förstöra Syrien. Ändå har den syriska staten och president Assad segrat. Trots konsekvenserna av kriget är arabiska och Gulf-länderna ivriga att få återvända till Syrien och delta i återuppbyggnaden. Den som styr Syrien, försöket att förstöra den syriska staten och ändra den befintliga regimen har misslyckats.

Ryssland är en av de mest framgångsrika spelarna här, på många fronter, och befinner sig nu i en position som president Putin bara kunde ha drömt om innan 2015. Många analytiker och tankesmedjor förutspådde att Moskva skulle sjunka i den syriska kvävningsmyren, och de hånade dess arsenal. De hade alla fel. Ryssland lärde sig sin lärdom från invasionen 1979 i Afghanistan. De erbjöd luft- och missiltäckning och samarbetade briljant med Iran och dess allierade som markstyrkor.

President Putin förvaltade skickligt det syriska kriget, uppnådde en balans och skapade goda band med Turkiet, en NATO-allierad – även efter att Ankara sköt ner ett av deras flygplan 2015. Ryssland ville samarbeta med USA men stod inför en administration med ihållande ” Röd-sovjetisk ”fobi. Moskva fortsatte utan Washington för att lösa det syriska kriget och besegrade jihadisterna som hade flockats till landet med stöd från väst (via Turkiet och Jordanien) från hela världen.

Ryssland visade upp sin nya arsenal och lyckades sälja mycket av sina vapen. De har tränat sitt flygvapen med verkliga stridsscenarier, kämpat tillsammans med de syriska och iranska arméerna och en icke-statlig aktör (Hezbollah). De besegrade ISIS och al-Qaida 40 år efter sitt nederlag i Afghanistan. President Putin har utmärkt sig som en pålitlig partner och allierad, till skillnad från Trump- som övergav kurderna, och som utpressar till och med sin närmaste allierade (Saudiarabien).

Ryssland införde Astana-processen i stället för Genève med fredssamtal, den erbjöd länderna att använda sina lokala valutor för handel snarare än dollarn, och de handlar pragmatiskt med Iran och Saudiarabien och med Assad och Erdogan. Amerikanerna visade sig genom sin hänsynslöshet oförmögna att få diplomati.

Moskva förmedlade mellan de syriska kurderna och den centrala regeringen i Damaskus även när dessa hade varit under USA:s kontroll i flera år. Putin uppförde klokt med Israel även när han anklagade Tel Aviv för att provocera mordet på sina officerare och förblev relativt neutral i förhållande till Iran-Israel-kampen.

Å andra sidan trodde Tel Aviv aldrig att Syrien skulle återförenas. Idag har Damaskus beväpnade drönare, precisions- och kryssningsmissiler från Iran, supersoniska anti-ship ryska missiler- och har överlevt förstörelsen av dess infrastruktur och så många år av krig.

Israel har förlorat utsikterna till en kurdisk stat (Rojava) som allierad. Denna dröm har varat nu i många decennier framöver och med den delningen av Syrien och Irak. ”Århundradets uppgörelse” har inget vettigt längre och icke-aggressionskontraktet med arabstaterna är en mirakel. Allt som Trumps nära rådgivare, premiärminister Netanyahu, ville ha har tappat sin mening, och Israel måste nu hantera den ryska närvaron i Mellanöstern och bära konsekvenserna av segern som Assad, ryssarna och iranierna uppnådde.

Efter kurderna är Israel den näst största förloraren – även om den inte har lidit någon ekonomisk skada och inga israeliska liv har gått förlorade i striden. Netanyahus ambitioner kan inte längre användas i hans valscenario. Israel måste förbereda sig för att bo bredvid Assad, som säkert vill ha tillbaka Syriens Golanhöjder – en prioritering för Damaskus att ta itu med när den inhemska återuppbyggnaden är på väg. Han har förberett det lokala motståndet i flera år, för den dag då Syrien kommer att återta detta territorium.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

2 svar

 1. Russia’s Wagner Mercenaries Have Moved Into Libya. Good Luck With That.
  In emails revealing Moscow’s efforts to groom incompetent aspiring leaders of the oil-rich war-torn country, the cynicism would be almost laughable, but the carnage is continuous.
  https://www.thedailybeast.com/russias-wagner-mercenaries-have-moved-into-libya-good-luck-with-that

  Gilla

 2. Kriminella maffia i Kreml – alla är kokainister och simpla tjuvar:
  Since 2018, Russia has started active expansion in Africa, helping various countries on the continent, politically, financially and with military assistance. At the forefront of this expansion was the “Kremlin Chef”, a shady businessman named Evgenу Prigozhin, who fell under U.S. sanctions for his interference in the US presidential election. The Project tells how this campaign was organized, based on the example of Madagascar, where the Kremlin’s plans were especially large-scale.
  https://www.proekt.media/investigation/evgeny-prigozhin-africa/
  … Documents leaked from the office of Eugeny Prigozhin’s political consultants show Russia’s strategy for intervention in African politics — to incite anti-Western sentiment and revive old territorial disputes. Meanwhile, Russian expansion is hampered by three obstacles — unprofessionalism, corruption and alcohol.
  https://www.proekt.media/investigation/russia-african-elections/

  Gilla

%d bloggare gillar detta: