”WhatsApp Revolution” -protester i Libanon blir våldsamma med bränder, blockerade vägar; flera döda och sårade

Har ni hört om att det förekommer protester i Libanon? Tror knappast det. Överallt protesterar människor… när ska vi börja protestera i Sverige mot alla galenskaper?

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Profile picture for user Tyler Durden

Tyler Durden
Fri, 10/18/2019
https://www.zerohedge.com/geopolitical/whatsapp-revolution-protests-lebanon-turn-violent-fires-road-blocks-multiple-dead

I Libanon utbröt en storskalig ”arabiska våren” -protest som började på torsdag kväll och pågick till fredagen, präglad av flera massiva bränder och provisoriska vägspärrar som kunde ses i Beirut, vilka internationella rapporter kallar för det största tvärsekteristiska anti-regeringsupproret i år. Minst två åskådare har dött, en demonstrant är dödad och över 60 poliser är sårade.

Protesterna triggades igång enligt uppgifter efter att man tillkännagivit ett lagförslag om att beskatta människor med $ 6 per månad (ca 58 Skr) för användningen av den populära WhatApp-meddelandeplattformen, men den har vuxit till ett bredare krav på att politiska ledare stiger åt sidan på grund av landets förvärrade ekonomiska kris och bristen på jobb.

Av den anledningen kallade den libanesiska tidningen al-Akhbar protesterna för ”WhatsApp revolutionen” medan andra benämnde den som en ”skatteintifada”. Sånger kunde höras på arabiska innehållande ”folket vill se regeringens fall” från folkmassor som beskrivs vara ett brett tvärsnitt av det libanesiska samhället, vare sig man är kristna, sunni eller shia.

Polisen drabbade samman med tusentals demonstranter i Beirut under hela fredagen när demonstranter tände eld på bildäck och i vissa fall angrep man mot regeringsbyggnader och skadade butiksfasader.

Image

Flera rapporter har uppgett att den libanesiska arbetslösheten bland personer under
35 år uppgår till svindlande 37 %.

Samtidigt har libanesiska politiska ledare i stort sett anklagats för att ha doppat fingrarna i offentliga skattekistor för att berika sig själva och för att ha befäst sina positioner.

Image result for saad hariri

Saad Hariri

Spänningarna var redan höga när statsministern på torsdagen avslöjade en plan på att öka statens intäkter med en daglig skattesats på samtal som görs via Voice (Internet-protokoll), som används av applikationer som det Facebook-ägda WhatsApp.

Landet har också nyligen drabbats av en kraftig avmattning av kapitalflödena och svårigheter för importörer att säkra dollarn till den knutna växelkursen. Premiärminister Saad Hariri förväntas ta upp krisen på fredagen i ett TV-tal.

 

För närvarande har flera huvudvägar genom den libanesiska huvudstaden stängts av med vägspärrar, eftersom sammandrabbningar med polisen fortsätter, och vägar som leder till Libanons viktigaste internationella flygplats är också blockerade.

Polisen har använt tårgas och andra upprorskontrollerande åtgärder mot folkmassorna som beskrivs i tiotusental.

Libanons statliga nationella nyhetsbyrå rapporterade på fredagen att två utländska arbetare dog efter att ha fått i sig giftig rök efter att demonstranterna satt upp stora bränder och 60 medlemmar av Libanons interna säkerhetsstyrkor (ISF) har skadats.

Reuters har också rapporterat om att den första demonstranten dog i konflikter med polisen, vilket hände i den norra staden av Tripoli, landets näst största stad.

Enligt Reuters-rapporten:

Image result for Michel Aoun,

Michel Aoun

Över hela landet skrek de på toppledare, inklusive president Michel Aoun, premiärminister Saad al-Hariri och parlamentets talman Nabih Berri och bad dem att avgå.

Stämningen var en blandning av raseri, trots och hopp.

En säkerhetskälla uppgav att en demonstrant dödades och fyra skadades efter att livvakter till en tidigare parlamentsledamot skjutit i luften i den norra staden Tripoli.

Säkerhetsmyndigheterna har fördömt det de kallade ”kaoset och våldet” som släppts ut på gatorna och uppmanade till lugn.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: