Företagen bakom Gretas korståg

Uppgifter som de svenska medierna inte avslöjar! Dessa kommer från Storbritannien.
Dags att definitivt avslöja Greta-bluffen och personerna bakom henne!
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
greta-bild

https://standpointmag.co.uk/issues/june-2019/gretas-very-corporate-childrens-crusade/?fbclid=IwAR2lVNOMAwjgCNpeZ65UVU7Br0j77B01nfsQPFiJZbK2ZGw3kWjPiqNNlDY

 

Bakom skolflickans klimatförespråkare ligger en smutsig kabbal bestående av lobbyister, investerare och energiföretag som alla vill tjäna pengar på den gröna vågen. 

Image result for david olsson+rentzhog

Svante Thunberg och Malena Ernman

Greta Thunberg är bara en vanlig 16-årig svensk skolflicka vars brinnande visioner har övertygat parlamenten i Storbritannien och Irland om att utlysa en ”nödsituation för klimatet”. Gretas föräldrar, skådespelaren Svante Thunberg och operasångerskan Malena Ernman, är bara ett vanligt föräldrapar som vill rädda planeten.

Ifrågasätter du deras motiv, riskerar du att anklagas för att vara ”klimatförnekare” eller utsätter ett barn med Aspergers för mobbning. Men Greta-fenomenet har också involverat gröna lobbyister, PR-fnask, eko-akademiker och en tankesmedja som grundades av en förmögen fd minister för Sveriges Socialdemokratiska regering med länkar till landets energiföretag.

Dessa företag förbereder sig för historiens största lyckoträff bestående av regeringsavtal: grön politik i de västerländska ekonomierna. Greta, oavsett om hon och hennes föräldrar känner till det eller inte, är de ansiktet utåt i deras politiska strategi.

Related image

Related image

rentzhog

Familjens berättelse är att Greta inledde en enmans ”skolstrejk” utanför den svenska Riksdagen på morgonen 20 augusti 2018. Ingmar Rentzhog, grundaren av den sociala medieplattformen We Have No Time, råkade komma förbi.

Inspirerad, publicerade Rentzhog Gretas fotografi på sin personliga Facebook-sida. Sedan sent på eftermiddagen, hade tidningen Dagens Nyheter Gretas berättelse och ansikte på sin webbplats. Resten är viralt.

Men detta är inte hela historien. I e-postmeddelanden berättade media-entreprenören Rentzhog att han ”träffade Greta för första gången” vid Riksdagen och att han ”inte kände Greta eller Gretas föräldrar” innan dess.

Image result for ernman+rentzhog

Ändå erkände Rentzhog i samma e-postmeddelanden att de träffade Gretas mamma Malena Ernman ”3-4 månader innan allt började” – i början av maj 2018, då han och Malena hade delat scen på en konferens som heter Klimatparlamentet.

bo-thoren

Bo Thorén

Rentzhog snubblade inte heller över Gretas protest av misstag. Han medger nu att han blivit informerad ”veckan innan” av ”en person på en e-postlista från en klimataktivist” vid namn Bo Thorén, ledare för gruppen Fossilfritt Dalsland.

Den oberoende journalisten Rebecca Weidmo Uvell hade fått ett tidigare e-postmeddelande från Bo Thoréns sökning efter färska gröna ansikten. I februari 2018 erbjöd Thorén en grupp miljöaktivister, akademiker och politiker att planera för ”hur vi kan involvera och få hjälp från unga människor att öka takten på övergången till ett hållbart samhälle”.

I maj, efter att Greta vunnit andra priset i en miljööverskridande tävling som genomfördes av tidningen Svenska Dagbladet, kontaktade Thorén alla tävlingsvinnarna med en plan för en ”skolstrejk”, modellerad efter en studentstrejk efter skjutningarna i Parkland, Florida. ”Men ingen var intresserad,” hävdar Gretas mamma, ”så Greta beslöt att göra det själv.”

Lyckligtvis sammanföll Gretas beslut med publiceringen av Scener ur hjärtat, Svante och Malenas memoarbok om hur man räddar planeten och hur de hade räddat sin familj. Tyvärr avstod Malena från att berätta för sin förläggare att Ingmar Rentzhog hade kommenderat Gretas jippo.

Axelsson Jonas

Jonas Axelsson

”Vi hade ett problem”, säger Malenas redaktör, Jonas Axelsson. ”Journalister frågade om det var reklam för boken. Det var det inte alls. Det var en mardröm”.

Det var dock en dröm för Ingmar Rentzhog. När Rentzhog kombinerade Thoréns plan och Malena Ernmans musikaliska berömmelse med Gretas otroliga karisma och We Have No Time-mailinglistan, förvandlade han Greta till en viral kändis.

”Jag har inte uppfunnit Greta,” insisterar Rentzhog, ”men jag hjälpte till med att sprida hennes handling inför en internationell publik.”

Utbildad av Al Gore’s Climate Reality Project, inrättade Rentzhog We Don’t Have Time i slutet av 2017 för att ”hålla ledare och företag ansvariga för klimatförändringarna” genom att utnyttja ”kraften i de sociala medierna”.

Related image

Related image

Image result for gustav stenbeck

Image result for david olsson+rentzhog

Lobbyisterna kring Greta

Rentzhog och hans vd David Olsson har bakgrunder inom finans, inte miljöaktivism, Rentzhog är grundaren av Laika, ett investeringsföretag, och Olsson inom Svenska Bostadsfonden, en av Sveriges största fastighetsfonder, i vars styrelse Rentzhog gick med i, i juni 2017. We Don’t Have Time investerare inkluderade Gustav Stenbeck, vars familj styr Kinnevik, ett av Sveriges största investeringsföretag.

I maj 2018 blev Rentzhog och Olsson ordförande och styrelseledamot i We Don’t Have Time  och tankesmedjan Global Utmaning (Global Challenge). Dess grundare, Kristina Persson, är arvtagare till en industriell förmögenhet. Hon är en karriärfackföreningsman och en socialdemokratisk politiker som går tillbaka till partiets guldålder under Olof Palmes tid. Hon är också viceordförande för Sveriges centralbank och tillhör New Age-rörelsen som har diskuterat hennes reinkarnationer och kommunikation med de döda. Mellan 2014 och 2016 tjänade Persson som ”framtidsminister” i Stefan Löfvens socialdemokratiska regering.

Petter Skogar, är ordförande för Sveriges största arbetsgivarföreningen KFO, och sitter i Global Challenges tiomanna styrelse som verkar inom Svenska Handelshögskolan i Stockholm. Detsamma gör Johan Lindholm, ordförande för Byggnads och ledamot av socialdemokraternas verkställande styrelse. Så har vi Anders Wijkman, ordförande för Romklubben, ordförande för Rådet för Miljömål och en mottagare av Bo Thoréns uppmaning till mobilisering av ungdomar i februari 2018. Så har vi Catherina Nystedt Ringborg, tidigare VD för Svenska Vatten, rådgivare vid Internationella Energimyndigheten, och tidigare vice ordförande på den svensk-schweiziska energigiganten ABB.

Image result for Green Energy Venture Capital Sustainable Energy Angels

Förnybar energi

Catherina Ringborg är också medlem i företaget Green Energy Venture Capital Sustainable Energy Angels. Dess medlemmar är ”vem är vem” inom den svenska energisektorn. Sustainable Energy Angels ordförande och ordförande för investeringskommittén är före detta ABB-personal, och det är också fyra av deras 17 medlemmar.

sea

När Greta träffade Rentzhog var han tjänsteman i en privat tankesmedja som ägs av en före detta socialdemokratisk minister med en bakgrund inom energisektorn. Hans styrelse var staplad med starka sektorsintressen, inklusive socialdemokrater, karriärledare och lobbyister med kopplingar till Bryssel. Och hans styrelses vice ordförande var medlem i en av Sveriges starkaste investeringsgrupper för grön energi.

Greta och hennes föräldrar visste förmodligen inte detta. Rentzhog verkar ha velat hålla det så. Den 2 september 2018, en vecka efter det att Rentzhog påstod sig ha snubblat över Greta, skrev Dagens Nyheter länge om behovet av att tvinga den globala ekonomin att bli grönare genom ”botten upp” -åtgärder mot nationella regeringar, inklusive ”bred social mobilisering. . . som påminner om vad som sker i samhällen som är hotade av krig”. Gretas mamma var en av de nio undertecknarna. Ex-ministern för Future, Kristina Persson och tre andra styrelseledamöter i Global Challenge undertecknade denna op-ed men citerade andra anslutningar. Endast Rentzhog medgav att han var förknippad med Global Challenge.

En engelsk utgåva av artikeln identifierar Rentzhog och Wijkman som dess författare. Rentzhog hävdar att ”många av oss som var involverade i Global Challenge var också involverade” i att skriva artikeln. Han medger att han visade Malena Ernman ”artikeln och de andra signaturerna, men inte deras titlar inom Global Challenge”.

Gretas far Svante, som nu ägnar sig åt att hantera hennes karriär, avböjde mina intervjuförfrågningar och vägrade att svara på en detaljerad lista med skriftliga frågor om Ingmar Rentzhog och Global Challenge. I stället utfärdade Svante ett undvikande tre-punkters uttalande genom en mellanhand. Han säger att ”varken jag eller Greta känner oss kvalificerade att svara på” frågor om Rentzhogs affärsförbindelser och när familjen möjligen har känt till dem. Svante hävdar också att ”vi aldrig har arbetat med  We Have No Time eller Global Challenge. Ändå tjänstgjorde Greta i We Have No Time:s rådgivande styrelse mellan november 2018 och januari 2019, och Malena Ernman undertecknade ett brev med fyra styrelseledamöter i Global Challenge.

När jag frågade Rentzhog om han hade introducerat Greta och hennes föräldrar för andra styrelseledamöter i Global Challenge, svarade han: ”Jag vet inte, kanske gjorde jag det, men om Svante säger nej, kanske de inte blev presenterade”. Svante vägrar att svara på frågor om han och Greta har träffat medlemmarna i Global Challenge-styrelsen. Men Global Challenge styrelseledamot Anders Wijkman kommer ihåg.

Image result for A Limit to Growth?,Wijkman leder anti-tillväxt klubben Romklubben. Dess alarmistiska rapport från år 1972, Beyond The Limits to Growth, har utgjort en hörnsten i kampanjen ”klimatnödläge”. I december 2018 lanserade We Have No Time och Global Challenge i Romklubbens senaste vision om apokalypsen, Climate Emergency.

Greta, berättade Rentzhog, var inbjuden till lanseringsevenemanget, men hon kunde inte delta då hon redan var bokad för ett TED-tal.

Image result for climate emergency

”Runt år 2030, inom tio år, 250 dagar och tio timmar, kommer vi att befinna oss i en position där vi startar en oåterkallelig kedjereaktion utanför mänsklig kontroll som sannolikt kommer att leda till slutet för vår civilisation så som vi känner till den. Det enda sättet för att rädda oss är att följa  Climate Emergency och omedelbart göra det globala energiföretaget grönare genom massiva statliga investeringar och en nödlagstiftning”.

sa den skandinaviska Cassandran till de brittiska parlamentarikerna.

Wijkman från Romklubben ser Greta som det avgörande för att driva strategin om ”klimat nödsituationen” för Europas politiska klass.

”Vi hade många forskare och klimatforskare som har pratat om nödsituationer i ett antal år”, sa han till mig, ”men det är först nu, under de senaste månaderna, som begreppet nödsituation har blivit mer eller mer mindre accepterat”.

Greta, säger Wijkman, har varit ”instrumentell” för detta genombrott. ”Unga människor verkade inte uppmärksamma detta för bara ett halvt år sedan, men nu är det uppenbart. Så hon har varit en trollspö eller katalysator för detta”.

Har Ingmar Rentzhog varit avgörande för Gretas uppgång?

”Ja, ja,” håller Wijkman med om, även om han har svårt att kvantifiera. ”Jag vet inte hur mycket han har påverkat. Jag tycker att Greta och hennes pappa och mamma är rätt så skickliga”.

Image result for kevin anderson professor

Gretas far Svante hävdar att hon ”agerar oberoende av alla organisationer eller individer”. Men Wijkman säger att Greta har ”bra rådgivare”, till exempel professorn i klimatförändringar Kevin Anderson. Anderson hävdar bara att han ”diskuterar” Gretas idéer och ”korrigerar” hennes manuskript. ”Jag vet att han har gett henne mycket råd när det gäller substansen”, säger Wijkman.

European Climate Foundation

Related image

Daniel Donner

I januari använde Rentzhog och We Have No Time Gretas ansikte och berättelse i reklammaterialet för en emission för ett nytt företag. Rentzhog hävdade att familjen kände till det, men Greta och hennes föräldrar insisterade på att de inte gjorde det. De tillkännagav att deras associering till Rentzhog var över – ett märkligt uttalande med tanke på att Svante hävdat att de aldrig hade samarbetat med honom i första hand. Gretas nya pressagent, Daniel Donner, arbetar för en lobbygrupp stationerad i Bryssel, European Climate Foundation. Vi har fortfarande inte fått bekräftat angående Greta, om någonting har förändrats. På något sätt verkar ingenting ha gjort det.

 Kategorier:klimatet, Naturen, naturförstöring, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

15 svar

 1. I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really fastidious
  article on building up new website. Hello there! This blog post could not
  be written any better! Looking at this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I most certainly will forward this information to him.
  Fairly certain he will have a good read.
  Thanks for sharing! It’s the best time to make a few
  plans for the longer term and it’s time to be happy. I have read this put up and if I may I wish
  to suggest you some fascinating issues or suggestions.
  Maybe you could write subsequent articles referring to this
  article.

  Gilla

 2. I enjoy what you guys are up too. This type of clever work and reporting!
  Keep up the good works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.
  It is the best time to make a few plans for the
  future and it’s time to be happy. I’ve learn this publish
  and if I could I wish to suggest you few interesting things or
  suggestions. Perhaps you can write next articles relating to this article.

  I want to learn even more things approximately it! Hi there!
  This article couldn’t be written any better! Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept preaching about this. I will forward this post to him.
  Pretty sure he will have a great read. Many thanks for sharing!
  http://newground.com

  Gilla

 3. Skönt att det finns lite sans i vissa media. Stort tack!

  Gillad av 2 personer

%d bloggare gillar detta: