Israel anklagas för att plantera mystiska spionapparater nära Vita huset

Illustration of spying devices in D.C.

https://www.politico.com/story/2019/09/12/israel-white-house-spying-devices-1491351

Den amerikanska regeringen drog de senaste två åren slutsatsen att det var Israel som troligen stod bakom placeringen av mobiltelefonövervakningsenheterna som hittades nära Vita huset och andra känsliga platser runt om i Washington, säger tre fd amerikanska ledande tjänstemän med kunskap om saken.

Men till skillnad från de flesta andra tillfällen, när uppenbara incidenter av utländsk spionage har upptäckts på amerikansk mark, bestraffade Trump-administrationen inte den israeliska regeringen, och det fick inga konsekvenser för Israels beteende, sade en av den fd tjänstemännen.

Miniatyrövervakningsenheterna, allmänt kända som ”StingRays”, härmar vanliga celltorn för att lura mobiltelefoner för att avge dem sina platser och identitetsinformation. Formellt kallas de internationella mobilabonnentidentifierare eller IMSI-fångare och de kan också fånga innehållet i samtal och vid dataanvändning.

Enheterna var troligtvis avsedda för att spionera mot president Donald Trump, sa en av de fd tjänstemännen, liksom hans toppassisterade och närmaste medarbetare – även om det inte är klart om de israeliska ansträngningarna lyckades.

Trump anses vara slapp när det gäller att följa Vita husets säkerhetsprotokoll. POLITICO rapporterade i maj 2018 att presidenten ofta använde en otillräckligt säkrad mobiltelefon för att kommunicera med vänner och förtroendevalda. New York Times rapporterade därefter i oktober 2018 att ”kinesiska spioner lyssnar ofta” på Trumps mobiltelefonsamtal, vilket övertalade presidenten att stänga historien som ”så felaktig att jag inte har tid här att korrigera den”. (En fd tjänsteman sade att Trump har fått sin mobiltelefon härdad mot intrång).

Image result for christopher krebs

Christopher Krebs

Då, som en del av de tester utförda av den federala regeringen, hade tjänstemän vid Department of Homeland Security redan upptäckt bevis för övervakningsanordningarna runt landets huvudstad, men kunde inte tillskriva enheterna till specifika enheter. Tjänstemännen delade sina resultat med relevanta federala byråer, uppger ett brev som en toppavdelning för Homeland Security, Christopher Krebs, skrev i maj 2018 till senator Ron Wyden (D-Ore.).

Baserat på en detaljerad kriminalteknisk analys, kände FBI och andra myndigheter som arbetade med ärendet, sig säkra på att israeliska agenter hade placerat enheterna, säger den fd tjänstemännen, varav flera tjänstgjorde inom högsta underrättelsetjänster och på nationella säkerhetsposter.

Den analysen, sade en av de fd tjänstemännen, som vanligtvis leds av FBIs kontraspionage-avdelning och innebär att man undersöker enheterna så att de ”berättar lite om deras historia, varifrån bitar och delar kommer ifrån, hur gamla de är, vilka som hade tillgång till dem, och det kommer att hjälpa dig till att förstå varifrån ursprunget är. ”För dessa typer av utredningar lutar byrån sig ofta mot National Security Agency och ibland spelade CIA (DHS och Secret Service) en stödjande roll i denna specifika utredning).

Det var ganska tydligt att israelerna var ansvariga, ”säger en före detta högre underrättelsetjänsteman.

Image result for Elad Strohmayer,

Elad Stohmayer

En talesman för Israels ambassad, Elad Strohmayer, förnekade att Israel placerat enheterna och sa: ”Dessa anklagelser är absolut nonsens. Israel bedriver inte spionage i USA”.

En ledande tjänsteman inom Trump-administrationen sa att administrationen inte ”kommenterar frågor som rör säkerhet eller underrättelse.” FBI vägrade att kommentera, medan DHS och Secret Service inte svarat på begäran om en kommentar.

Efter att denna berättelse publicerades, sa Trump till reportrar att han skulle finna det ”svårt att tro” att israelerna hade placerat ut enheterna.

”Jag tror inte att israelerna spionerade på oss,” sade Trump. ”Min relation med Israel har varit bra … Allt är möjligt men jag tror inte på det.”

Den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu förnekade också efter offentliggörandet att Israel stod bakom enheterna. ”Vi har ett direktiv, jag har ett direktiv: Inget underrättelsearbete i USA, inga spioner,” sade han i ett pladder med reportrar. ”Och det är kraftfullt implementerat, utan något undantag. Den [rapporten] är ett fullständigt påhitt, ett fullständigt påhitt.”

Men fd tjänstemän med djup erfarenhet av att hantera underrättelsefrågor hånar det israeliska påståendet – ett pro forma-förnekande från israeliska tjänstemän är också kända för att göra privata till skeptiska amerikanska motsvarigheter.

En före detta högre underrättelsetjänsteman konstaterade, att efter att FBI och andra byråer drog slutsatsen att israelerna troligen var ansvarig för enheterna, vidtog Trump-administrationen inga åtgärder för att bestraffa eller till och med för att privat skälla ut den israeliska regeringen.

”Reaktionen … var mycket annorlunda än den skulle ha varit i den föregående administrationen,” sa denna person. ”Med den nuvarande administrationen finns det en annan uppsättning beräkningar för att hantera detta.”

Den före detta högre underrättelsetjänstemannen kritiserade hur administrationen hanterade ärendet och påpekade den slående skillnaden från tidigare förvaltningar, som troligen på ett mycket minimum skulle ha utfärdat en démarche eller formell diplomatisk tillsägelse till den utländska regeringen och fördömt deras handlingar.

”Jag är inte medveten om någon ansvarsskyldighet alls”, sa den fd tjänstemannen.

Utöver att man försöker avlyssna de privata konversationerna från högsta tjänstemän – uppskattad information för alla underrättelsetjänster – kommer ofta andra länder att försöka undersöka sina närstående. Med presidenten, konstaterade den fd höga tjänstemannen i Trump-administrationen, kan inkludera att man försöker avlyssna  enheterna till de människor han regelbundet kommunicerar med, som till exempel Steve Wynn, Sean Hannity och Rudy Giuliani.

”Människorna i den cirkeln är starka måltavlor”, sa den tidigare Trump-tjänstemannen.

En annan cirkel övervakningsmål inkluderar människor som regelbundet pratar med Trumps vänner och informella rådgivare. Information som erhållits från någon av dessa människor ”kunde vara så värdefull i en stad som liknar tre separationsgrader likt  Kevin Bacon,” tillade den fd tjänstemannen.

Det är sant även för en nära amerikansk allierad som Israel, som ofta söker en fördel i sin diplomatiska manövrering med USA.

”Israelerna är ganska aggressiva” i sin underrättelsetjänstoperation, säger en före detta högre underrättelsetjänsteman. ”De handlar om att skydda den israeliska statens säkerhet och de gör vad de känner att de måste göra för att uppnå det målet.”

Benjamin Netanyahu and Donald Trump

Så trots att Trump har skapat en varm relation med den israeliska premiärministern Benjamin Netanyahu och gjort flera politiska drag som är gynnsamma för den israeliska regeringen – som att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem, att bryta kärnkraftsavtalet med Iran och rikta starka sanktioner mot Iran, blev Israel den främst misstänkta i planteringen av enheterna.

Medan kineserna, som regelbundet har fångats med underrättelser i USA, sågs också som potentiellt misstänkta, men de bedömdes som osannolika till att ha placerat enheterna baserat på en noggrann analys av enheterna.

”Man kan ofta, beroende på varumärket hos de människor som sätter dem på plats, ta reda på vem som har fått tillgång till dem för att inhämta data från enheterna,” förklarade en tidigare amerikansk underrättelsetjänsteman.

Washington är överspolad beträffande övervakning, och utländska enheters ansträngningar att försöka spionera på administrativa tjänstemän och andra högst politiska personer är ganska vanliga. Men det är inte många länder som har kapaciteten – eller budgeten – att plantera de apparater som hittades vid denna senaste incidenten, vilket är en annan anledning till att misstanken föll på Israel.

IMSI-fångare, som ofta används av lokala polisorgan för att övervaka brottslingar, kan också göras av sofistikerade hobbyister eller av Harris Corp., tillverkaren av StingRays, med enheter som kostar mer än $ 150 000 vardera, säger Vice News.

”De inblandade kostnaderna är verkligen betydande”, säger den fd ledande tjänstemannen i Trump-administrationen. ”Detta är inte en enkel eller allestädes närvarande praxis.”

Bland yrkesverksamma, har de israeliska underrättelsetjänsterna ett särdeles fruktansvärt rykte. Men de gör ibland misstag och är ”inte 10 meter höga som du ser i filmerna”, konstaterade en fd högre underrättelsetjänsteman.

År 2010 var de hemliga bevakarna från ett Mossad tillslags-team, av vilka några utgett sig för att vara tennisspelare, avslöjades efter en nästan 30 minuters övervakningsvideo som publicerades online och visade där de gick genom ett lyxigt hotell i Dubai och dödade en topp Hamas-terrorist i hans rum.

Fortfarande har amerikanska tjänstemän ibland blivit förvånade över Israels modiga spionage. Ett före detta amerikanskt regeringsombud påminde ofta om sin oro över att Israel kände till interna amerikanska politiska överläggningar som var tänkta att hållas privata.

”Det fanns misstankar om att de avlyssnade”, sa den fd tjänsteman, baserad på sina israeliska kollegers stoltseraden på en nivå med detaljerad kunskap ”som var svår att förklara på något annat sätt”.

”Ibland fanns det en slags kunskap om vårt tänkande. Ibland var det några vändningar i språkfrasen som så vitt vi bara använt i utkastet i ett tal och aldrig använt offentligt, och då kunde någon israelisk tjänsteman upprepa den tillbaka till oss och säga: ‘Det här skulle vara riktigt problematiskt om ni skulle säga X, ‘sade den fd tjänstemannen.

Tillbaka till Obama-administrationen, när man försökte starta förhandlingar med palestinierna, till exempel, var israelerna ivriga om att få förkunskaper om språket som diskuterats och som skulle beskriva referensvillkoren för samtalen.

”De hade haft intresse för vilket språk [president Barack] Obama eller [statssekreterare John] Kerry eller någon annan skulle använda och kanske försökte de verkligen hitta ett sätt att lobba för ett språk som de gillade eller mot ett språk som de ogillade” det gäller att ha kunskap om vad som kan vara fördelaktigt för dem, ”sa den fd tjänstemannen.

Image result for daniel benjamin

Daniel Benjamin

”Israelerna är aggressiva underrättelse insamlare, men de har svurit på att inte spionera mot USA vid olika punkter men det är inte förvånande att sådana ansträngningar fortsätter,” sade Daniel Benjamin, en fd samordnare för terrorism vid Obama State Department och numera chef för John Sloan Dickey Center for International Understanding i Dartmouth.

Benjamin, som betonade att han inte var medveten om FBIs utredning av mobiltelefonbluffen, återkallade i minnet en gång ett möte med en fd chef för Mossad, den främsta israeliska underrättelsebyrån, när han inte var i tjänst. Det första den fd Mossad-tjänstemannen berättade för Benjamin, var att Israel inte spionerade på USA.

”Jag sa på direkten till honom att vår konversation var över om han hade en så låg uppskattning av min intelligens,” sade Benjamin.

Israeliska tjänstemän noterar ofta i samtal med sina amerikanska kollegor – korrekt – att USA regelbundet samlar in underrättelse om israeliska ledare.

När det gäller Israels senaste övervakning av Vita huset, erkände en av de tidigare amerikanska underrättelsetjänstemännen att det väckte säkerhetsproblem, men skämtade, ”Å andra sidan, gissa vad vi gör i Tel Aviv?”

Denna artikel har uppdaterats för att klargöra att Daniel Benjamin inte hade någon kunskap om att det påstådda israeliska spionaget, och att den israeliska tjänstemannen han pratat med var en fd tjänsteman vid tidpunkten för deras konversation.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: