Ställ Stoltenberg inför en krigsförbrytartribunal!

John Kerry och Jens Stoltenberg

Av PÅL STEIGAN

07. 03. 2016
http://www.nyhetsspeilet.no/2016/03/still-stoltenberg-for-en-krigsforbryterdomstol/

Stoltenberg bröt mot konstitutionen och ledde ett krig emot internationell rätt.

Jens Stoltenberg kuppade igenom en norsk krigsförklaring utan behandling i Stortinget och utan förankring i ett regeringsbeslut. Internationell rätt säger att han kommer att ställas inför en krigsförbrytartribunal i Haag tillsammans med regeringskollegerna Navarsete och Halvorsen.

Jens Stoltenbergs menneskesyn: «Norge bombet for å trene».

Klasskampen skrev den 15 oktober 2014 att Jens Stoltenberg «chockade de svenska partikamraterna när han motiverade Norges deltagande i Libyen-kriget. Bombningen var en ”utmärkt utbildning för det norska flygvapnet”, sade premiärministern enligt en ny bok.

Avslöjandet kom i en bok av den socialdemokratiske författaren Daniel Suhonen, som har skrivit om Håkan Juholts korta karriär som ledare för det svenska Socialdemokratiska partiet. Klasskampen skriver:

Daniel Suhonen har tillgång till protokoll från socialdemokraternas ledning, där Juholt talar om Stoltenbergs argument.

– Han blev väldigt upprörd, han blev chockad, säger Suhonen.

Flera partitoppar måste också ha provocerats av Stoltenbergs rättfärdigande för ett norskt deltagande.

Stoltenberg bröt konstitutionen och ledde ett krig mot internationell rätt

Jag har visat i en lång serie artiklar att Jens Stoltenberg kuppade igenom en norsk krigsförklaring utan behandling i Stortinget, och faktiskt utan formellt stöd för något regeringsbeslut.

Statsministern skickade ut ett pressmeddelande den 19 mars 2011 med uppgift om:

– Norge är redo att skicka 6 stycket F-16 stridsflygplan för att delta i och upprätthålla Säkerhetsrådets resolution 1973, säger premiärminister Jens Stoltenberg.

Image result for kristin halvorsen

Kristin Halvorsen

När han lämnade denna förklaring hade det inte skett någon parlamentarisk behandling, och det fattades inte heller något beslut av regeringen. I sina memoarer förklarar då SV-ledare Kristin Halvorsen hur detta hanterades:

 

”Torsdagen den 17 mars 2011, sent på kvällen, antog FNs Säkerhetsråd överraskande en resolution som öppnade för en militär intervention. Dagen innan hade utrikesminister Jonas Gahr Støre i Stortinget uttryckt så mycket motstånd mot en flygförbudszon att oppositionen tyckte att han var feg.

Image result for liv signe navarsete

Resolutionen förkastades allt. Fredag 18 mars ca. kl. 17 ringde Støre  till Halvorsen, som hade tagit en helgledigt i stugan. Det var brådskande att tillkännage norska truppbidrag, delvis för att statsministern skulle delta i ett toppmöte i Paris dagen efter. Jens Stoltenberg ville ha något att lägga fram på bordet. På fredag kväll gick det många telefonsamtal mellan Støre, Stoltenberg, Halvorsen och Sp-ledaren Liv Signe Navarsete, som var på Sp-landsmötet i Nord-Trøndelag.

Tidigt lördag morgon, innan Stoltenberg gick ombord på flyget till Paris, ringde han Halvorsen och Navarsete igen. Han ville ha ett förtydligande. Han uppgav också att Norge kunde tillhandahålla sex F16-flygplan”.

Norges krig mot Libyen beslöts via telefonsamtal och sms

Den 19 mars 2011 hade Stoltenberg inget parlamentariskt beslut i ryggen. Det fanns inget konstitutionellt mandat att göra vad han, Halvorsen och Navarsete gjorde.

Jag har tidigare skrivit att behandlingen är en allvarlig kränkning av konstitutionen och att regeringen borde ställas inför riksrätt.

Image result for jonas gahr støre

Johas Gahr Störe

Biträdande professor emeritus Edvard Vogt meddelade utrikesminister Gahr Støre och vice generaldirektör Helge Sunde för

 

Krigsförbrytelser och andra kränkningar av FNs stadga och andra relevanta krigsfördrag som förpliktar Norge – liksom mot bestämmelserna i norsk lag som reglerar norsk krigsdeltagande.

Partienas hyllningar till kriget i Stortinget

Stortinget spelade inte den roll som konstitutionen har tilldelat den. Det samlades bara i efterhand för att hylla krigsförklaringen som regeringens ledartrojka redan hade levererat till världen.

De föll nästan över varandra för att visa hur mycket de stödde krigsbeslutet, och alla gjorde det, Martin Kolberg (A), Karin S. Woldseth (Frp), Erna Solberg (H), Bård Vegar Solhjell (SV), Trygve Slagsvold Vedum (Sp) och Dagrun Eriksen (KrF).

 

Norge har ryckt upp i Nato

Alla bomber som släpptes över Libyen betraktades som Nato-bomber. Eftersom Natos uppträdande på vissa områden verkar ha sträckt sig utöver mandatens uppdrag, är det därför möjligt att hävda att Norge också har ett medansvar i resultatet av hela operationen, ”skriver överstelöjtnant Pål Henriksen i militära studier.

Till Klasskampen (19 maj 2014) sade överstemajor Tormod Heier:
– Stoltenbergs regering hade ett dåligt rykte under de första åren av livet i USA, delvis för att vi inte bidrog i södra Afghanistan. Efter att SV försvagades i valet 2009 blev Libyen en möjlighet att reparera förbindelserna med Förenta staterna. Detta har bidragit till att Norge flyttade upp en division i Nato.

Och som ett tack för insatsen utnämndes Jens Stoltenberg till NATO:s generalsekreterare.

12 punkter om det smutsiga kriget

Vi vet så mycket om det smutsiga kriget:
1. Det fanns inget mandat från Stortinget när Stoltenberg förklarade Libyen krig.

2. Anledningen till att den rödgröna regeringen, inklusive SV, gavs tillåtelse att bomba Libyen var för att rädda det civila livet. Vi vet nu att det var en lögn.

3. De röda-gröna hävdade att de hade täckning i FN:s beslut om att gå ut i krig. Det var också en lögn. Läs Bjørgulv Braanen om detta i Klasskampen.

4. De afrikanska länderna ville medla i kriget, men delegationen kunde inte landa på grund av Nato-bombningarna.

5. Sydafrikas president bad om vapenstillestånd och förhandlingar, men avvisades blankt av Nato.

6. Nato påstod att kriget inte syftade till att störta Gaddafi, men norska flygplan måste ha varit med på att bomba presidentpalatset i Tripoli.

7. Gaddafi inte bara störtades, han slaktades som en gris av våra allierade på marken. (Rättelse: den typ av slakt som han utsattes för hade aldrig tillåtits på ett djur). Detta är en krigsförbrytelse enligt Genèvekonventionen. Som en krigande part är den norska regeringen medansvarig.

8. Norge använde en retorik av hjälp för att motivera att vi var den mest aggressiva bombningsstyrkan i Libyen.

9. Bara 25 procent av de norska bombningarna planerades med utvalda mål i förväg. De återstående bombmålen valdes av piloterna själva, som från 40 000 fot var tvungna att avgöra om byggnader, vägar och människor som de observerade var legitima mål under Natos mandat.

10. Nato-bombningarna förstörde viktig infrastruktur och förstörde libyska städer. De gav också luftstöd till en jihadistisk milis som genomförde allvarliga krigsförbrytelser och bland annat förstörde staden Sirte.

11. Libyen var förmodligen ett diktatur, men inte alls den värsta i Afrika, och den var något av det närmaste Afrika hade som kunde liknas vid en välfärdsstat. Norge har bidragit till att bomba det samman och banat vägen för en neoliberal chockdoktrin till förmån för de stora företagen.

12. Våra allierade på marken i Libyen, Natos infanteri, dominerades kraftigt av salafistiska jihadister, finansierade av Qatar och Saudiarabien. Dessa människor stod bakom vapenförsändelserna till terrorattacken i In Amenas i Algeriet.

Jens Stoltenberg borde ställts inför en krigsförbrytartribunal i Haag tillsammans med de regeringskollegerna Navarsete och Halvorsen. Alla tre bär ett tungt ansvar för detta krig under krig i strid mot folkrätten, och hela det tidigare Stortinget har det libyska folkets blod på sina händer.

Men det är utan tvekan Stoltenberg som är den skyldige nummer ett. Och han skambelade genom att säga till sina svenska partikamrater att ”Norge bombade för att träna”.

Relaterat:

Natos Djävul
https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/07/29/jens-stoltenberg-ar-natos-djavul/Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: