Det ”eviga kriget” som började 9/11

By Stephen Kinzer,
September 10, 2019
https://www.bostonglobe.com/opinion/2019/09/10/the-forever-war-that-began/ONoP7zmI9uaxiBD3clIkDL/story.html?et_rid=833128643&s_campaign=todayinopinion:newsletter

 

När vi observerar ytterligare en årsdag för 11 september 2001 attacken som krossade det amerikanska livet för 18 år sedan, fortsätter den fortfarande med full effekt. De som planerade den lyckades bortom deras vildaste drömmar. De luftburna attackerna tog nästan 3 000 liv den dagen och kan nu ses som den diaboliskt mest framgångsrika terrorattacken i historien. Denna attack  utmynnade inte bara i ett blodbad i World Trade Center, Pentagon och på ett fält på landsbygden i Pennsylvania. Den avvecklade och drog in USA i ett oändligt krigstillstånd som har tömt vår skattkammare, förgiftat vår politik, skapat vågor av ny terrorism och gjort oss till fiende för miljoner runt om i världen.

Image result for osama bin ladenDen uppenbara gärningsmannen till attacken den 9/11, Osama bin Laden, kacklade förmodligen av glädje när han hörde nyheter om hans framgång den där fantastiska dagen. Han levde i ytterligare tio år, tillräckligt länge för att kackla med ännu större glädje över Washingtons självbedrägliga svar på attacken. Genom att använda attacken den 9/11 som en ursäkt för USA att invadera Irak  år 2003. Bin Laden dog med vetskapen om att han hade lockat oss till den största utrikespolitiska katastrofen i amerikansk historia.

Det är ett självklart påstående att våra liv inte har formas av vad som händer med oss, utan av hur vi reagerar på vad som händer med oss. Detsamma gäller nationer. Dödsantalet var förödande den 11 september 2001, det visade sig vara en försmak av vad som komma skulle. Förenta staterna har befunnit sig i krig sedan dess. Tusentals amerikaner har dött. Detsamma har skett med hundratusentals civila i Mellanöstern och därefter.

De nästan två decennier långa attackera, bombningarna och ockupationerna av länder har avgörande utformat USA och dess bild i världen. Varje dag som vårt ”eviga krig” fortsätter blir den en triumf för bin Laden. Så är varje skadad veteran som återvänder hem, varje ny präglad terrorist som är förargad på grund av en amerikansk attack, alla världsmedborgare som ryggar tillbaka för vad amerikanska styrkor skickas ut för att göra. Vi föll inte bara i bin Ladens fälla, vi föll in i den med full fart. Även nu visar vi på en liten vilja att befria oss.

Amerikas beslutsamhet att slå tillbaka med en förödande kraft efter 9/11 var förståeligt med tanke på vår gemensamma känsla av ödeläggande oskyldighet. Vi kunde ha startat en koncentrerad strejk mot gänget bestående av flera hundra brottslingar vars ledare attackerade USA, för att sedan återvända. Istället har vi använt attacken den 9/11 för att motivera till krig och militära utplaceringar runt om i världen.

Den 14 september 2001 antog Kongressen ett ”godkännande för användning av militär makt” mot förövarna för den veckans attack och mot deras ”associerade styrkor.” Tre presidenter har använt detta tillstånd för att utplacera trupper i Mellanöstern och i länder, allt ifrån Kenya och Georgia till Filippinerna. Varje uppmaning om USAs tillbakadragande från Afghanistan eller Irak eller Syrien uppfylldes av varningar om att ett avslutande av krig kunde leda till ”ytterligare ett  nytt 11 september”. Detta har blivit det förlamande mantrat som har hindrat oss från att stoppa den hydra-ledda militära kampanjen som vi har genomfört under 18 år. Vi använder den också för att motivera grymheter i fängelser som Abu Ghraib och Guantanamo. Bin Laden har även lyckats med att kolonisera våra sinnen.

Strax efter att man har godkänt sitt mycket elastiska berättigande för militära åtgärder mot ”associerade styrkor” godkände Kongressen en annan, ännu mer svepande lag: Patriot Act. Den gav regeringen en ny bred makt för att övervaka människor och företag och har blivit en grundsten i vårt växande ”övervakningssamhälle”. Attacken den 11 september ledde oss inte bara till att snedvrida vår inställning till omvärlden, utan också till balansen mellan frihet och säkerhet här hemma.

En annan skadlig bieffekt av terrorattacken har varit fördjupningen av vår nationella berättelse ”vi-mot-dem”. Detta började med president George W. Bushs påstående att varje land i världen måste vara ”antingen med oss eller emot oss.” Förkämpar-retorik förekommer i USA som den oumbärliga beskyddaren för civilisationen, med rätten att agera som den själv väljer, för att skydda oss från en hotande ström av barbarism. Nu har denna strategi läckt tillbaka mot USA. Rasistiska attacker som sliter i vår sociala struktur är den inhemska reflektionen av utrikespolitiken, som ser resten av världen som en fientlig ”annan,” böjd att förstöra vårt sätt att leva.

Förra månaden tillkännagavs att de fem överlevande påstådda förövarna för 9/11-attacken äntligen kommer att ställas inför rätta år 2021. Om de är medvetna om vad som händer i världen, kommer de att komma till domstolen med en djup känsla av tillfredsställelse. Deras stora triumf var inte attacken. Det var den skada som USA sedan dess har förorsakat sig själv.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Såsom ovan anges, har rättegångsdagen för de fem terroristerna fastställts. Detta kan läsas här: https://c-vine.com/blog/2019/09/10/gtmo-military-tribunal-trail-scheduling-order/

RedaktionenKategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

%d bloggare gillar detta: