Avklassificerat CIA-dokument avslöjar Irak-kriget hade liten motivering

The justification for going to war in Iraq thirteen years ago was based on a 93-page classified document that reveals that there was little reason for going to war.

Donald Rumsfeld, George HW Bush, Dick Cheney

March 28, 2016

Sean Adl-Tabatabai

https://newspunch.com/declassified-cia-document-reveals-iraq-war-had-zero-justification/?fbclid=IwAR3w5LPdnvP4M-py3L5w3h53lvilpy7tb__Li2m9hkVUOS1q1VyedDLsQ0M

 

Motiveringen för att gå till krig i Irak för tretton år sedan var baserad på ett 93-sidigt klassificerat dokument som påstås innehålla ”specifik information” om den före detta irakiska ledarens president Saddam Hussein och de massförstörelsevapenprogram som han uppenbarligen körde.

Nu har detta dokument avklassificerats och det avslöjar att det fanns liten motivering för Irak-kriget.

Vice.com rapporterar:

CIA släppte en kopia av NIE 2004 som svar på en begäran om frihetsinformation (FOIA), men redigerade praktiskt taget allt och citerade ett hot mot den nationella säkerheten. Sedan förra året bad John Greenewald, som driver The Black Vault, ett clearingcenter för avklassificerade regeringsdokument, CIA att ta en ny titt på NIE i oktober 2002 för att avgöra om några ytterligare delar av det kan avklassificeras.

Byrån svarade till Greenewald i januari och gav honom en ny version av NIE, som han uteslutande delade med VICE News, som återställer majoriteten av den irakiska underrättelsevärlden som har undvikit historiker, journalister och krigskritiker för mer än en årtionde. (Vissa tidigare redigerade delar av NIE hade tidigare avslöjats i kongressrapporterna).

Image result for Saddam HusseinFör första gången kan allmänheten nu läsa det hastigt utarbetade CIA-dokumentet [pdf nedan] som ledde till att kongressen antog en gemensam resolution som godkände användning av militär makt i Irak, ett kostsamt krig som inleddes 20 mars 2003 och som fanns förut för ”att avväpna” Irak av dess (icke-befintliga) WMD, avsätta Saddam Hussein och ”frigöra”det irakiska folket.

En rapport som utfärdades av RAND Corporation i december förra året med titeln ”Blinds, Blunders and Wars” sade att NIE ”innehöll flera kval som tappades … När utkastet till NIE gick upp under ledningskedjan för underrättelser behandlades slutsatserna allt mer definitivt. ”

Ett exempel på detta: Enligt den nyligen avklassificerade NIE drog underrättelsemiljön fram att Irak ”antagligen har renoverat en [vaccin] produktionsanläggning” för att tillverka biologiska vapen ”men vi kan inte avgöra om [biologiskt vapen] agentforskning har återupptagits. ”NIE sade också att Hussein inte hade ”tillräckligt med material” för att tillverka kärnvapen. Men i ett anförande den 7 oktober 2002 i Cincinnati, Ohio, sade då den dåvarande presidenten G. W. Bush helt enkelt Irak, ”besitter och producerar kemiska och biologiska vapen” och ”bevisen tyder på att Irak rekonstituerar sitt kärnvapenprogram”.

En av de viktigaste delarna av NIE som avslöjats för första gången är det avsnitt som rör Iraks påstådda länkar till al Qaida. I september 2002 hävdade den dåvarande försvarssekreteraren Donald Rumsfeld att USA hade ”skottsäkra” bevis som kopplade Husseins regim till terroristgruppen.

”Vi har verkliga bevis på närvaron av al Qaidas medlemmar, inklusive några som har varit i Bagdad,” sade Rumsfeld. ”Vi har vad vi anser vara mycket tillförlitlig rapportering av kontakter på seniornivå under ett decennium och om möjlig utbildning av kemiska och biologiska medel.”

Men NIE sade att informationen om ett arbetsförhållande mellan al Qaida och Irak var baserat på ”källor med olika tillförlitlighet” – som irakiska avhoppare – och det var inte alls klart att Hussein ens hade varit medveten om ett förhållande, eller om det faktiskt förekom.

”Liksom med mycket av informationen om det övergripande förhållandet, är detaljer om utbildning och support begagnade,” sade NIE. ”Närvaron av al-Qaida-militanter i Irak ställer många frågor. Vi vet inte i vilken utsträckning Bagdad kan vara aktiv medarbetare i denna användning av dess territorium för säkerhet och transitering”.

Den avklassificerade NIE ger information om källorna till några av de misstänkta underrättelserna om anklagelser som Irak utbildade al Qaida-operativa för kemiska och biologiska vapenutplaceringar – källor som krigsfångar för krig mot terrorister som överlämnades till hemliga CIA-fängelser på svarta platser och andra som överlämnades till utländska underrättelsetjänster och torterades. Kongressens senare utredning av Irak för efterkrigstidens slutsats drog slutsatsen att underrättelsemiljön baserade sina påståenden om Iraks kemiska och biologiska utbildning som al Qaida tillhandahöll på en enda källa.

Image result for ibn al-shaykh al-libi

”Den häktade Ibn al-Shaykh al-Libi” – som hade ett betydande ansvar för utbildning – har berättat att Irak tillhandahöll ospecificerad kemisk eller biologisk vapenutbildning för två al-Qaiida-medlemmar från och med december 2000,” säger NIE. ”Han har dock hävdat att Irak aldrig skickade några kemiska, biologiska eller nukleära ämnen – eller några utbildare – till al-Qaida i Afghanistan.”

Al-Libi var emir från Khaldans träningsläger i Afghanistan, som talibanerna stängde före 9/11 eftersom al-Libi vägrade att överlämna kontrollen till Osama bin Laden.

I december förra året släppte senatens underrättelsekommitté en avklassificerad sammanfattning av sin så kallade tortyrrapport om CIA:s ”utökade förhörsprogram”. En fotnot meddelade att al-Libi, en libysk medborgare, ”rapporterade under [redigerad] förvaring att Irak stödde al-Qaida och gav hjälp med kemiska och biologiska vapen.”

Image result for colin powell”En del av denna information citerades av sekreterare [Colin] Powell i sitt tal till FN och användes som en motivering för invasionen av Irak 2003,” sade senatens tortyrrapport. ”Ibn Shaykh al-Libi återkallade anspråket efter att han överlämnats till CIA förvaring i februari [redigerades] 2003 och hävdade att han hade torterats av [redigerade] och berättade bara vad han bedömde att de ville höra.”

Al-Libi begavs ha begått självmord i ett libyskt fängelse 2009, ungefär en månad efter att mänskliga rättighetsutredare träffat honom.

NIE fortsätter med att säga att ”ingen av de [redigerade] al-Qaida-medlemmarna som fångats under [Afghanistan-kriget] rapporterar om att ha tränats i Irak eller av irakiska utbildare någon annanstans, men visat intresse för al-Qaida under åren inom utbildning och expertis. Från externa källor kan vi inte diskontera rapporter om sådan utbildning helt”.

Sammantaget är detta det mest fördömande språket i NIE om Husseins länkar till al Qaida: ”Medan den irakiska presidenten” inte har godkänt Al-Qaidas övergripande agenda och har varit misstänksam mot islamistiska rörelser i allmänhet, har han tydligen inte motsatt sig några kontakter med organisationen”.

NIE föreslår att CIA hade källor i medierna för att underbygga detaljer om möten mellan al Qaida och högsta irakiska regeringstjänstemän som hölls under 1990-talet och år 2002 – men vissa var inte särskilt tillförlitliga. ”Flera dussin ytterligare direkta eller indirekta möten bekräftas av mindre pålitliga hemliga presskällor under samma period”, säger NIE.

RAND-rapporten konstaterade att ”det faktum att NIE drog slutsatsen att det inte fanns något operativt band mellan Saddam och al Qaida kompenserade inte denna oroande bedömning.”

Image result for Tom Daschle och Patrick Leahy

NIE återställer också en annan tidigare okänd bit av ”underrättelse”: ett förslag om att Irak eventuellt stod bakom de brev som gällde mjältbrand som skickades till nyhetsorganisationer och senatorerna Tom Daschle och Patrick Leahy en vecka efter attackerna den 9/11. Attackerna dödade fem personer och 17 andra insjuknade.

”Vi har ingen underrättelseinformation som länkar Irak till hösten 2001-attackerna i USA, men Irak har förmågan att producera sporer av Bacillus anthracis – den förorsakande mjältbrand – liknande de torra sporer som används i breven,” sade NIE . ”Sporerna som finns i Daschle- och Leahy-breven är mycket renade, vilket förmodligen kräver hög kompetens och kompetens för att arbeta med bakteriesporer. Irakiska forskare kunde ha sådan expertis, ”även om prover av en biologisk agent i Irak var kända för att ha använt något ”mjältbrandsliknande” som inte var lika rent som mjältbrandssporerna i breven. ”

Image result for paul pillarPaul Pillar, en före detta veteran CIA-analytiker för Mellanöstern som var ansvarig för att samordna underrättelsemiljöns bedömningar av Irak, berättade för VICE-nyheterna att ”NIE: s biovapenpåståenden” var baserade på opålitliga källor som Ahmad Chalabi, före detta chef för den irakiska nationella kongressen, en oppositionsgrupp som stöds av USA.

”Det fanns en otillräcklig kritisk skepsis kring något av källmaterialet,” säger han nu om den oredigerade NIE. ”Jag tror att det borde ha varit agnosticism uttryckt i de viktigaste domarna. Det hade varit ett bättre papper om det varit mer noggrant utarbetat i den typen av riktning”.

Men Pillar, nu gästprofessor vid Georgetown University, tillade att Bush-administrationen redan hade fattat beslutet att gå i krig mot Irak, så NIE ”påverkade inte [deras] beslut.” Pillar tillade att han fick höra av kongressen att de hjälper till med att bara ett halvt dussin senatorer och några parlamentets medlemmar läste förbi NIE:s femsidiga sammanfattning.

Image result for david kayeDavid Kay, en före detta Irak-vapeninspektör som också ledde Irak Survey Group, berättade för Frontline att underrättelsemiljön gjorde ett ”dåligt jobb” på NIE, ”förmodligen det värsta av de moderna NIE:arna, delvis förklarat av trycket, men ännu viktigare förklaras av bristen på information som de hade. Och de försökte driva mot en politisk slutsats där informationen helt enkelt inte stödde den”.

Den mest kontroversiella delen av NIE, som har plockats isär hundratals gånger under det senaste decenniet och har grundligt avslöjar, hänför sig till ett avsnitt om Iraks försök att få aluminiumrör. Bush-administrationen hävdade att detta var bevis på att Irak utvecklade kärnvapen.

Image result for condoleezza riceNationella säkerhetsrådgivaren Condoleezza Rice påstod vid den tiden på CNN att rören ”passar verkligen bara för kärnvapenprogram, centrifugprogram” och att ”vi vill inte att rökpistolen ska vara ett svampmoln.”

Den version av NIE som släpptes 2004 redigerade avsnittet om aluminiumrör i sin helhet. Men den nyligen avklassificerade bedömningen raderar en majoritet av den och visar att underrättelsebyrån var osäker på varför ”Saddam är personligen intresserad av upphandling av aluminiumrör.” Det amerikanska energidepartementet drog slutsatsen att måtten på aluminiumrören var ”i överensstämmelse med tillämpningarna för raketmotorer” och ”detta är den troligare slutanvändningen”.

CIA:s oklassificerade sammanfattning av NIE innehöll inte energidepartementets meningsskiljaktighet.

”Bortsett från att påverkas av beslutsfattarnas önskemål, fanns det flera andra skäl till att NIE var bristfälligt,” avslutade RAND-studien. ”Bevis på mobila biologiska laboratorier, köp av uranmalm från Niger och leveranssystem för obemannade flygplan för WMD visade sig vara falska. De producerades i all hast. Mänsklig intelligens var knapp och opålitlig. Även om många bevismaterial var tveksamma, hade storleken på det tvivelaktiga beviset effekten av att göra NIE mer övertygande och olycksbådande. Det grundläggande fallet att Saddam hade WMD verkade mer trovärdig för analytiker än det alternativa fallet att han förstörde dem. Och analytiker visste att Saddam hade en historia av bedrägerier, så bevis mot Saddams besittning av WMD sågs ofta som bedrägeri. ”

Enligt de senaste siffrorna som har sammanställts av Irak Body Count, hittills har mer än 200 000 irakiska civila dödats, även om andra källor säger att skadegörelsen är dubbelt så hög. Mer än 4 000 amerikanska soldater har dödats i Irak och tiotusentals fler har skadats. Kriget har kostat amerikanska skattebetalare mer än 800 miljarder dollar.

I en intervju med VICE-grundaren Shane Smith sa Obama att den islamiska statens uppkomst var ett direkt resultat av den katastrofala invasionen.

”ISIL är en direkt tillväxt av al Qaida i Irak som härrör från vår invasion,” sa Obama. ”Vilket är ett exempel på oavsiktliga konsekvenser. Det är därför vi i allmänhet bör sikta innan vi skjuter. ”

Iraq October 2002 NIE on WMDs (unedacted version)

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: