M/S Estonias maskinrumsbesättning överlevde 1994!

Sanningar brukar så småningom krypa fram. Är det inte dags att åtala Carl Bildt som då var statsminister?
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

estoniaRelated image

Anders Björkman

http://heiwaco.com

M/S Estonia sjönk i Östersjön 28 september 1994, dvs för snart 25 år sedan.  Jag skrev om det i DN Debatt 15 augusti 1996, dvs för snart 23 år sedan och konstaterade att uppgifterna om avslaget visir inte var möjliga. Samma dag meddelade svenska  myndigheter via TT att mina uppgifter var ovetenskapligt nonsens.

M/S Estonia användes 1994 att transportera ex-sovjetiskt krigsmateriel från Estland till Sverige som sålts av vissa intressen.  Andra intressen ville dela vinsten av affären eller ha mera betalt av köparna. Köparna ville inte betala mer, så de andra intressena hotade att sänka färjan. Köparna tog en chans och struntade i hotet för man hade redan en nödlösning färdig. Om något hände skulle man skylla på bogvisiret.  Det var ju trasigt och surrat med rep till sjöss.

Färjan avgick den 27 september från Tallinn  lastad med  ex-sovjetiskt krigsmaterialet. I Stockholm stod flygplan redo  att transportera det ex-sovjetiskt krigsmateriel et vidare. Köparna hade ordnat extra bevakning ombord och trodde att inget skulle hända. Men de andra intressena var också ombord och hade redan placerat en sprängladdning i styrbords passagerarutrymme (konferens rum) under  vattenlinjen strax för om generatorrummet. Om sprängladdningen exploderade skulle färjans generatorrum vattenfyllas och resan stoppas.

Related image

Kapten Arvo Piht

Efter avfärd kontaktade de andra intressena ombord  befälhavaren att det var dags att betala! Bättre sent än aldrig. Annars skulle resan stoppas! Samtalet ägde rum på kommandobryggan. Befälhavaren kontaktade redaren i Tallinn som kontaktade inrikesministeriet som kontaktade köparna … som inte ville betala mera. Inga pengar fanns ju ombord. Estniska inrikesministeriet kontaktade också estnisk säkerhetspolis som sände ut ett flygplan att bevaka fartyget från luften.

Befälhavaren gjorde också styrbords #1  livbåt klar att sjösättas vid behov.  Diskussionen på kommandobryggan slutade med skottlossning och dödsfall,  när betalning inte skedde. Så sprängladdningen exploderade kl. 00.40 den 28 september.  Tanken var att bara vattenfylla generatorrummet och fly med #1 livbåt och pengarna, men M/S Estonia seglade (illegalt!) med öppna vattentäta dörrar. Vatten spreds överallt, generatorrummet vattenfylldes inte helt, så elen slogs inte ut direkt, men stabiliteten minskade och plötsligt kl. 01.02 krängde färjan >30° styrbord. Alla vakna ombord fattade att något var fel. Mer vatten rann in, stabiliteten ökade litet och slagsidan minskade ett tag så att folk kunde ta sig ut till öppna däck. Farten sänktes. Elen slogs ut.

Maskinrumsbesättningen hade naturligtvis noterat läckaget och alarmerat sina kollegor med resultat att hela maskinrumsbesättningen överlevde i livflottar och plockades upp av helikoptrar.

Image result for estoniakatastrofen

Image result for estoniakatastrofen

Estonia sprängdes!

Färjan flöt ett tag på sidan och sjönk sedan. Bara #1 livbåt sjösattes och tuffade runt bland folk som hamnat i vattnet.  Bogvisiret satt naturligtvis kvar hela tiden. Det sprängdes loss från vraket på havsbotten en vecka senare och bärgades av köparna i december, så att det kunde visas upp som bevis. Ett SOS/Mayday sändes kl. 01.20. Färjan sjönk sedan kl. 01.35. Köparna var fullt informerade. En massa oskyldiga passagerare dog.

Image result for estoniakatastrofen+besättning+arvo piht

På morgonen träffade köparna finska och estniska myndigheter i Åbo, Finland, dit överlevande hade förts, för att klargöra vad som hänt. Andra överlevande fanns i Huddinge, Sverige, och ombord på M/S Mariella och andra färjor.  Köparna meddelade att bogvisiret  hade trillat av. Köparna noterade vilka i besättningen som överlevt  och beordrade kidnappning av ett tiotal ester som var informerade om skottlossningen på bryggan och att visiret inte hade trillat av. Maskinrumsbesättningen tvingades emellertid vittna om att de sett att bogvisiret hade trillat av. Maskinchefen kidnappades.  Den överlevande besättningen i Åbo och ombord på Mariella fördes till Huddinge och flögs iväg med flygplanen som skulle frakta det ex-sovjetiska krigsmaterialet.

Köparnas mörkläggning fungerade bra. En viss svensk,  Börje Stenström, fick i uppdrag att fantisera ihop vad som hänt. Media beskrev sedan hur bogvisiret hade trillat av och hur färjan bara sjönk och hur folk drunknade. Befälhavaren hade seglat för fort, bla, bla, bla, bla, bla. Annars var färjan fullt sjövärdig och säker, etc, etc, etc, etc. En massa experter kunde bekräfta det.

Själv jobbade jag 1994 med liknande fartyg i Medelhavet och kontrollerade uppgifterna från M/S Estonia och konstaterade: Bogvisir trillar inte av ljudlöst från fartyg och sjunker inte heller om det skulle ske.  Smäller det i fören saktar man helt enkelt in! Lätt att testa i fullskala.

Av en händelse kände jag köparnas tekniske haveriutredare Börje Stenström. Börje och jag  hjälpte IMO i London med nya regler för säkrare och tryggare  oljetankers än dubbelskrov som just blivit ny standard 1991. Det resulterade 1997 med att IMO godkände min enkelskrovstanker som spillde mindre olja i alla tänkbara olyckor än dubbelskrov. Dagen efter godkännandet meddelade USA att oljetankers av min typ inte fick anlöpa amerikanska hamnar!

Jag träffade alltså Börje i slutet av oktober 1994 i London och meddelade honom att han nog missuppfattat vad som hänt M/S Estonia. Visir trillar inte av färjor, etc. Börje bleknade och sa att jag inte visste vad det handlade om. Jag träffade Börje regelbundet 1995/6 hos IMO/London och jag undrade vad han höll på med vad gällde Estonia. Börje blev olycklig. Jag nämnde det till min mamma som tyckte jag skulle skriva en artikel om det. Sagt och gjort. Och Dagens Nyheter publicerade den i mitten av augusti 1996. Köparna blev inte glada och beskyllde mig att vara en ovetenskaplig amatör som inte visste något. Men jag fick kontakt med många överlevande och anhöriga och på den vägen är det 2019. Börje Stenström avled plötsligt februari 1997. Många andra inblandade dog också.

bogvisiret

En slutrapport om Estoniaolyckan publicerades december 1997. Visiret hade trillat av i storm, pga konstruktionsfel. Annars var färjan helt trygg och sjövärdig. Varvet protesterade beträffande konstruktionen och anhöriga och överlevande beträffande tryggheten ombord. Svenska myndigheter struntade i varvets protester men beslöt att betala miljoner till svenska företag som kunde bidra till tryggare transporter till sjöss.  Resultatet av den satsningen är noll. Anhöriga och överlevande fortsatte att klaga, speciell beträffande sjunk- och drivförloppet,  och svenska regeringen beslöt 2004 att det skulle klargöras av universitet, skeppsprovningsanstalter och annan expertis. Sagt och gjort. Och 2008 kunde dessa konstatera att färjan sjunkit 1994 precis som meddelats 1997. Enda skillnaden var att  visiret föll av kl. 01.02 och inte kl. 01.15, som tidigare angetts. Efter kl. 01.02 fortsatte färjan framåt västerut, girade 180°, kapsejsade och flöt upp och ner med botten upp och sjönk en sjömil öster om visiret kl. 01.50. Och varför sjönk färjan? Jo, luften i det oskadade skrovet komprimerades, så att flytkraften enligt Archimedes princip försvann! Det finns naturligtvis inga bevis för det.

Och i maj 2019 fick anhöriga och överlevande äntligen chansen att få sina klagomål bedömda i fransk domstol.  Domstolen konstaterade att varken klassällskapet eller varvet var ansvariga. I en veckan tidigare dom om en Air France flygkrasch mellan Brasilien och Frankrike tyckte domstolen att ägaren var ansvarig!

Lördagen 28 september 2019 är det 25 år sedan denna märkliga och tragiska historia startade. Köparna lever fortfarande och blir nog inte glada om det uppmärksammas denna dag. Personligen anser jag att det föreslagna sjunk- och drivförlopp med oskadat skrov utan visir bör bekräftas igen av oberoende  expertis som nog också borde tala med överlevande, estniska besättningsmän från maskinrummet. Först då kan vi känna oss trygga till sjöss igen.Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, ,

2 svar

 1. I am sure this piece of writing has touched all the internet users, its really really good article on building up new
  blog. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours these days, yet I by no means
  found any attention-grabbing article like yours.

  It’s lovely price sufficient for me. In my opinion, if all website owners
  and bloggers made just right content material as you
  probably did, the net will probably be much more helpful
  than ever before. I have been browsing on-line greater than three hours as of late, yet I by no means discovered any fascinating article like yours.
  It is lovely price sufficient for me. In my view, if all
  webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the net might be much more
  helpful than ever before. http://foxnews.co.uk

  Gilla

%d bloggare gillar detta: