Trump order ger också Barr makten att avklassificera ”Still-Secret Hillary Docs”

William Barr

Paul Sperry
2019-08-08

https://issuesinsights.com/2019/08/09/trump-order-grants-barr-power-to-also-declassify-still-secret-hillary-docs/

Under de senaste tre åren har Washingtons portvakter täckt bevis på två potentiellt massiva och överlappande skandaler från allmän korruption som, om de är fullt utsatta, hotar att skaka nationen i dess kärna.

Den ena involverar Obama-administrationen som spionerade på Trump-kampanjen med den ryska inblandningen genom att erotisera valet 2016 och för att rättfärdiga det. Den andra innebär att de gör slag i Hillary Clinton-e-postundersökningen och rensar henne för brottsliga felaktigheter just i tid för den demokratiska nationella konventionen.

President Donald Trump har beviljat sin modiga nya riksadvokat befogenhet att riva omslaget från båda dessa valårsskandaler.

Trumps nyligen avklassificerade order hjälper inte bara riksadvokaten William Barr att gräva in i de tidigaste dagarna av ”Trump-Rysslands utredningen” för att se hela omfattningen av de övervakningsåtgärder som beordrats av Obamas tjänstemän. Det ger honom också tillstånd att avklassificera fortfarande hemliga dokument som genererades under den mycket oregelbundna Clinton-undersökningen, som befriade Hillary från felhanterade statshemligheter som överförts via hennes obehöriga e-postserver innan agenter till och med kunde intervjua henne.

Advokater från Vita huset skrev ordern den 23 maj på ett sätt som delegerar det behöriga tillståndet till Barr för att avklassificera eller avmaska handlingar som täcker båda presidenternas utredningar från år 2016. Detta är nyckeln, eftersom samma före detta tjänstemän från justitieministeriet och FBI, som ledde Rysslands ”maskopi” -utredningen också ledde Clinton-utredningen.

Enligt ordern kommer dessa och andra byråer äntligen att behöva hosta upp viktiga sekretessbelagda dokument –  inklusive sammanfattningar av misstänkta och vittneintervjuer, konfidentiella källrapporter, utskrifter av hemliga inspelningar och andra utredningsregister  – som de har kvarhållit från kongressrepublikaner som undersöker den före detta administrationen ifall de har missbrukat sina spioneringsmakter för att övervaka Trump och hans medhjälpare. Dessutom kommer de att behöva lossa greppet om hemliga papper relaterade till undersökningen gällande Clintons olagliga server.

Ett av dessa icke avslöjade handlingar förblir så hemligt att justitieministerierts generalinspektör Michael Horowitz hindras från att diskutera det i sin rapport på 500 sidor om FBIs utredning av Clinton. ”Informationen klassificerades på en så hög nivå av underrättelsemiljön att den begränsade till och med medlemmarna [i kongressen] som kan se den, såväl som staber,” sade han.

Dokumenten sägs implicera Clinton-kampanjen och före detta generaldirektör Loretta Lynch i ett hemligt avtal för att fixa Clintons epost-utredningen.

I sina memoarer säger den tidigare FBI-direktören James Comey att han oroade sig för att Lynch skulle kunna betraktas som ”politiskt komprometterad” om den hemliga informationen läckte ut, särskilt efter att allmänheten fick reda på att hon privat träffade Bill Clinton på en flygplats bara några dagar innan FBI intervjuade hans fru i juli 2016.

Vid den nyligen stängda dörrens vittnesbörd sa Lynch att hon fick en ”defensiv briefing” från FBI om det potentiellt hotande materialet på sensommaren 2016, men hävdade att de sa till henne att de inte kunde verifiera informationen och inte tyckte att det var ”värt en utredning. ”

FBI har suttit på dokumenten – som jag får höra är klassificerade Top Secret / Sensitive Componentsed Information, vilket innebär att de bara kan ses i ett säkert rum känt som en SCIF – sedan mars 2016.

CIA och Office of the Director of National Intelligence har också kopior och håller dem under tät kontroll. (ODNI är intelligensnavet genom vilket alla förfrågningar och godkännanden för avklassificering normalt flyter). Horowitz sa att de sa till honom att de måste skydda ”källor och metoder” – en ursäkt som byråerna alltför ofta gömmer sig bakom när de inte vill släppa pinsamma eller potentiellt kriminell information.

Men Trumps order ger Barr ensidig befogenhet att avklassificera all klassificerad information enligt Obamas verkställande ordning 13526, inklusive ”underrättelseskällor eller metoder.”

Räkna med att Barr också frigör ett mycket klassificerat PM från maj 2016, utarbetat av Clinton-utredarna för högre uppsättningar vid Justice’s National Security Division. Vid den tiden sökte agenterna tillgång till en fortfarande hemlig underrättelsesrapport om att en utländsk regering (enligt uppgift Kina) som penetrerade Clintons osäkra privata server och exponerade klassificerade e-postmeddelanden. De behövde utforska frågan för att slutföra sin utredning, eftersom cyber-spionage var relevant för deras utredning.

Men det var samma månad som Comey började utarbeta sitt uttalande med att befria Clinton, så PMet skickades aldrig. Och överträdelsen undersöktes aldrig helt. ”FBI lämnade ett potentiellt bevismaterial som inte granskats,” sade Chuck Grassley, före detta ordförande för senatskommittén.

I augusti 2015 varnade intelligensgemenskapens IG först den dåvarande FBI-tjänstemannen för kontraspionatets Peter Strzok för en ”anomali” relaterad till det utländska intrånget i Clintons e-postmeddelanden som går via hennes server. Strzoks anteckningar från deras möte har plötsligt visat sig ”saknas”, eller det är åtminstone vad FBI berättar för vakthundgruppen Judicial Watch efter att FOIA hade dem.

Av uppenbara skäl är FBIs avsky för att se dessa dokument exponerade. Men Barr har makt att exponera dem tillsammans med andra dolda Clinton-uppgifter. Bland dem finns underrättelserapporter som belyser den misstänkta Uranium One-transaktionen som den tidigare statssekreteraren godkände för Moskva – medan miljoner håvades in i hennes mans plånbok och deras stiftelse från Ryssland. (Intressant nog vill Trumps avklassificeringsPM också ha energidepartementets samarbete i avklassificeringsinsatsen. Och Barr har tidigare sagt att han anser att det finns en stark ”grund” för att utreda Clinton-Rysslands affären).

Comey och andra före detta Obama-brottsbekämpande myndigheter och underrättelsetjänstemän vrider sina händer över detta. De varnar för att Barr kan bränna amerikanska källor och tillgångar, till och med läcka värdefulla metoder och tekniker som används av spöken. Tidigare CIA-direktör John Brennan fruktar att riksadvokaten kommer att avklassificera hemligheter ”willy nilly” och ogiltig nationell säkerhet.

Deras varningar är ett villospår.

Trumps PM leder riksadvokaten att först ”konsultera” byråchefer innan de klassificerar material; och Barr, som började sin karriär inom CIA, har lovat att göra just det. ”Jag vet hur man ska hantera sekretessbelagd information,” sade han, ”och jag tror starkt på att skydda underrättelseskällor och metoder.”

Mer troligt kämpar Obama-tjänstemän emot att dessa dokument släpps eftersom de avslöjar deras egen felaktighet.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , , , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: