Varför vill eliten träffa Greta Thunberg? Och fortsätter sin klimatförstörande politik? (Enligt forskande sommarpratare)

 

Omkring klockan 14.24 19/6 då jag sitter och bloggar lyssnar jag litet på P1 “samtidigt”. En forskare, professorn i meteorologi Michael Tjernström, tillika sommarpratare
11 augusti, får frågan om varför man lyssnar på Greta Thunberg. Han svarar ungefär. “Ja, det kan man undra. Hon säger främst lyssna på forskarna. Vi har sagt detsamma som hon i decennier. Man lyssnar och visar sig med henne för att få alibi. Greta Thunberg är ett barn, man är snäll och lyssnar – och sedan gör man ingenting” Klotet: kl 14.24

Kommer då att tänka på en artikel av Johan Croneman i DN dagen innan Johan Croneman: När kändisarna kommer till stan fjäskar alla och glömmer sitt uppdrag.

Även han beskriver Greta Thunberg som ett alibi, en gisslan för etablissemanget

Johan Croneman skriver:

– Bevakningen av ”Brilliant minds” konferens i Stockholm liknade ett pinsamt kändisjippo. Vart tog den kritiska blicken vägen? Mycket oroande.

– Stackars Greta Thunberg, vem ska befria henne? Hon ser tyvärr ut att ha blivit elitens och etablissemangets gisslan på livstid. Jag ser fram emot hennes radikalisering. Må den komma snart. (Jag har flyttat upp meningen).

– Jag ska inte i onödan uppehålla mig för länge vid den rappakalja som går att läsa på ”Brilliant minds” hemsida, Expressens krönikör Johan Hakelius lyckades ringa in det på ett, just det, briljant sätt i sin lördagskrönika.

Stiftelsens programförklaring liknade han vid ett språkligt moras i världsklass, och om deltagarna skrev han mycket träffande att ”de rör sig från konferens till konferens som nyandliga biljonärszombies och livnär sig på förgyllt snömos som rinner ur de egna kranierna”. Lysande sammanfattning.

Om hela detta befängda och tvivelaktiga jippo har det knappt gått att läsa en enda kritisk stavelse – på tv har det bara slörapporterats om Obamas besök som om han fortfarande var en statsman, inte den bok-, affärs- och konferensknodd i mångmiljonklassen han förvandlats till. Inte helt oväntat, förresten. Först köper man sig ämbetet på raggade och lånade pengar (mot diverse politiska löften), därefter bygger man upp sin egen förmögenhet.

Stiftelsen bakom ”Brilliant minds”, med Spotifyskaparen Daniel Ek i spetsen, har lyckats involvera och engagera hela det svenska storkapitalet med de största ägarfamiljerna i ryggen. : familjen Wallenberg..

Det stinker lång väg om den eliten, och hela projektet, och stiftelsen och alla inblandade.”

Johan Hakelius lördagskrönika finns här Mötet med Obama, Greta och nyandliga biljonärszombies. Jag är dock inte lika överväldigad som Johan Croneman.

En intressant notis i en hypad (?) rapport från en av deltagarna, Mikael Pawlo från Computer Sweden “Så Greta Thunberg. Äntligen en sextonåring och svensk. Här kanske vi kan få känna på lite lagom. Greta börjar med att säga att vissa av de närvarande bara i år bränner utsläpp i samma utsträckning som hela byar gör.” här.

Ja, de rika bidrar betydligt mer till klimatförstörelsen än de fattiga. Flygresor, stora båtar, större och fler hus med mera.


* Meteorologiprofessorn Tjernström och TV-recensenten Croneman är inte först ute med funderingar på hur etablissemanget försöker utnyttja Greta Thunberg. Inte jag heller.

Dock skrev jag redan 22 januari i år Lär av klimatkämpen Greta Thunberg! Men utnyttjas hon?

“3. Det är risk att andra försöker rida på hennes popularitet. Dit kan höra politiska och ekonomiska ledare som i realiteten för en politik som motverkar klimatförbättring. Jämför punkt 3. Detta skedde kanske med den unga Nobelpristagaren Malala. Pengarna bakom Malala.

4. Jag har inte hört/läst/sett Greta Thunberg utveckla hela sin syn på klimatfrågan. Att det personliga, individuella levnadssättet är viktigt framgår dock. Jag tog mig friheten att skriva följande till henne på sociala medier, väl medveten om att denna självständiga och intelligenta tonåring själv kan göra bedömningar och ställningstagande. Kan inte se något oetiskt i detta.

“Men en lösning fordrar nog att vi gör oss av med det primitiva ekonomiska systemet kapitalism, som också orsakar ökad ojämlikhet och krig. Som Naomi Klein skriver.
Bifogar länkar till några artiklar jag publicerat på en av landets mest lästa politiska bloggar. Och risken för världskrig med miljarder dödar är en ännu större risk. * . Nästa artikel diskuterar olika alternativ med bevarat ekonomiskt system: Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? och Hur rädda klimatet?

Denna artikeln behandlar krigsrisken: Ökad krigsrisk och försämrad trygghet – nya rapporter från USA.

Hälsningar Anders Romelsjö, professor emeritus som publicerar artiklar dagligen för att söka bidra till en bättre värld.”

Den 11 februari kom Vill Blondin-Bella och andra sola sig i glansen från miljökämpen Greta Thunberg?

En vecka senare skrev jag att en av Greta Thunbergs förföljde kompanjoner, som anklagats för att utnyttja henne, hade hört av sig till mig. Greta Thunbergs förföljde kompanjon hör av sig.

Sammanfattningsvis är risken stor att Greta Thunberg utnyttjas av klimatförstörande etablissemang, som Croneman menar. Man omfamnar och prisar henne och fortsätter som vanligt. Känner någon till någon stor klimatförbättrande åtgärd som Greta Thunberg lyckats åstadkomma?
Nej Kapitalet och kapitalismen är starkare. Den tvångsmässiga jakten på ökad profit hindrar en nödvändig, uthållig human klimatpolitik. Utvecklingen visar det, eller hur?Kategorier:klimatet, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

4 svar

 1. Så enligt mig så vill jag skilja på fascism-inspirerad korporativistisk kapitalism (kapitalbildning)… och… privat kapitalbildning (sparande) … men ”staten och kapitalet” ÄR kontaminerade med varandra gentemot medborgarna… och… det blir troligen bara värre och värre när en kanske stundande klimatkris visar sig vara en realitet!

  Gilla

 2. Rättelse: … att ”avskaffande” av kapitalismen även skulle innebära någon sorts avståndstagande från…

  Gilla

 3. Då jag är 87 år med 7-årig folkskola och visserligen utbildats till ingenjör på kvällsgymnasium i 30-årsåldern… så har jag ingen erfarenhet av universitets- eller ideologi-världen och dess språkbruk. Därmed är begreppet kapitalism väldigt luddigt… och jag har inte haft tillfälle att diskutera eller läsa mig till någon som kunnat ge en vettig eller preciserad beskrivning av begreppet. I min egen tankevärld så finns det någon sorts korporativistiskt koalition mellan ”statskapitalbildning”, ”marknadskapitalbildning”, fackföreningar och riksdags-etablerade politiska partier… som gemensamt bildar en överhet… men… vad menas allmänt med kapitalism?!?
  Det låter i mitt sinne som om begreppet ”kapitalism” även skulle vara någon sorts avståndstagande från all sorts privat eller ömsesidigt gemensam kapitalbildning… exempelvis genom privat pensionssparande, försäkringar, fastigheter, skog osv… osv…

  Gilla

%d bloggare gillar detta: