ASAP Rocky och andra fall: Hur Sveriges statsminister och regering ingriper i rättsväsendet och i andra länders politik

Denna artikel har nyligen publicerats av professor Marcello Ferrada de Noli, chefredaktör för The Indicter. Mycket aktuell och tankeväckande tycker jag (globalpolitics.se) som översatt den, något nedkortad.

Marcello Ferrada de Noli

ASAP Rocky-fallet. Det är inte sant att Sveriges statsminister och regering inte ingriper i rättsväsendet.

När USA:s president Donald Trump bad Sveriges statsminister Stefan Löfven att “behandla amerikaner rättvist” – med hänsyn till situationen för ASAP Rocky – innehöll statsministerns svar dessa två anmärkningsvärda uttalanden: “I Sverige är alla lika inför lagen,” och “Regeringen får inte och kommer inte att försöka påverka det rättsliga förfarandet, som nu pågår.”

I ovanstående uttalande ska nog ordet “är” istället läsas som “borde”. För, som vi kommer att se nedan, motsvarar dessa uttalanden inte verkligheten i det svenska rättssystemet. Inte heller för den aktiva rollen som regeringen – inkluderande direkta ingrepp av den svenske statsministern för att försöka gynna en viss politisk eller ideologisk kurs i ett aktuellt rättsfall.

Det kollektiva svaret från Sveriges politiska eliter och media i detta fall kanske bättre förstås mot bakgrund av uttalanden om Donald Trump redan innan han valdes, och i eliternas starka engagemang för Hillary Clinton.

Ett exempel är inblandningen från statsminister Stefan Löfven i den amerikanska valprocessen kring hans besök i USA. Enligt Svenska Dagbladet, sa han “att risken för att Trump kan bli USA: s president gjorde honom orolig, och att han hoppades på det demokratiska partiets kandidat Hillary Clintons seger ” sa han, Löfven, mitt under den amerikanska presidentkampanjen (medan Putin inte la sig i). Löfven upprepade detta omedelbart efter att Trump hade valts.

Även om detta aldrig uppmärksammades i USA, har dessa officiella ståndpunkterna säkert bidragit – i ett land som kännetecknas av starkt geopolitiskt samförstånd och lågt ifrågasättande av pressen – till att Trump betraktas som “unikt impopulär i Sverige”. Åtminstone enligt en undersökning på uppdrag av Sveriges Radio som visade “Åttio procent av svenskarna ogillar USA:s president Donald Trump”.

Den svenska russofobiske politikern Carl Bildt skrev i Washington Post ”Jag var Sveriges statsminister och nej, Trump, jag kunde inte heller ha befriat ASAP Rocky”. Han skrev också ”Det finns säkert länder runt om i världen där rättsväsendet är lite mer än ett instrument för den styrande styrkans godtyckliga makter och där det politiska ledarskapet kan skicka människor in och ut ur fängelset efter eget gottfinnande. Sverige är absolut inte ett av dessa länder”.

* Men Carl Bildt borde påminnas om att han var utrikesminister då FN fördömde Sverige för att ha brutit mot det globala tortyrförbudet för dess engagemang i CIA:s extraordinära hantering av flyktingar som först hölls som fångar i Sverige. Det var fallet med de svenska myndigheternas hemliga samarbete vid USA:s transport av Mohammed al-Zari för tortyr i Egypten – vilket helt ifrågasätter Sveriges rättssystem.

* Och Carl Bildt var utrikesminister då USA:s regering bad alla länder som deltog – under amerikanskt befäl – i den militära ockupationen i Afghanistan, att åtala Julian Assange. Och Sverige gjorde det. Dessa fakta förnekar med eftertryck de pompösa, liksom vilseledande, svenska förklaringarna om “icke-inblandning” i frågor som tillhör rättssystemet. Det är inte sant att svenska statsministrar eller andra i regeringen inte blandar sig i Sveriges rättssystem.

Nedan några exempel på hur dessa svenska myndigheter blandade sig i det rättsliga målet mot Julian Assange.

Den 11 februari 2011 uttalade statsminister Fredrik Reinfeldt i tidningen DN (och Aftonbladet) att Julian Assange hade åtalats. Han fortsatte sedan att inta en ståndpunkt som var partisk till förmån för kärande i fallet. Det var inte bara en politisk inblandning i ett pågående fall, utan den baserades också på osanning. Julian Assange har inte åtalats. Uttalandet från statsministern var ”Vi har ett oberoende rättsväsende som också i detta fall handlade enligt svensk lag. Man har till och med offentligt åtalat Julian Assange på anklagelser om våldtäkt ”. Och “Jag kan bara beklaga att kvinnors rättigheter och ställning väger så lätt när det gäller denna typ av frågor.

Den 15 augusti 2012 sa dåvarande svenske socialministern Göran Hägglund till tidningen Expressen: ”Assange är en mycket feg person som inte vågar konfrontera anklagelserna mot honom”. Och han tillade: ”Om han gjorde de saker han anklagas för, tror jag att man kan kalla honom ett lågvattenmärke (a lowlife). Han verkar vara ett eländigt vrak”.

Dessutom har gripandet i Sverige av den Grammy-nominerade amerikanska konstnären ASAP Rocky återigen gjort två andra svenska idiosynkratiska inslag relevanta på den internationella arenan:
a) Den selektiva orättvisan i det svenska rättssystemet på ideologiska och / eller etiska grunder [redan kommenterat i inlägget ”Beror svensk rättvisa på vem som anklagas?”, och
b) Det extremnationalistiska samförståndet i utrikespolitiska frågor.

Jag har tidigare kommenterat dessa frågor [Se kapitel ”Analys av det svenska fenomenet med politiskt samförstånd”, sidan 78 i min bok Sweden VS. Assange. Gratis nedladdning].

Relaterat
Stöd visselblåsaren Chelsea Manning för yttrandefrihet! Mot politisk juridik i USA: Trumps ASAP-Rocky-mail & åtal mot Assange och Manning!
Nicholas Ringskog Ferrada-Noli: Brottet som ASAP Rocky står åtalad för höjer hans kredd.

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , , , , ,

2 svar

%d bloggare gillar detta: