Representanthuset har beslutat att sända rättegångarna från Guantanamo Bay

Image result for rättegångarna på guantanamo

12.7.2019
https://schiff.house.gov/news/press-releases/house-passes-schiff-amendment-to-broadcast-guantanamo-bay-proceedings

 

I dag meddelade rep. Adam Schiff (D-CA) att Representanthuset antog sitt ändringsförslag till lagen om National Defense Authorization Act (NDAA) (nationell försvarsautorisation)  som specifikt bemyndigar militärkommissionens domare vid Guantanamo Bay att beordra att rättegångarna ska sändas via Internet. För närvarande kan militärtribunalerna, inklusive högprofilerade ärenden mot individer som är involverade i planeringen av attackerna den 11 september, bara ses genom att resa till Guantanamo Bay eller på mycket begränsade TV-platser inom slutna kretsar på militärbaser.

Image result for rättegångarna på guantanamo

”Militärkommissionerna vid Guantanamo har varit utom synhåll och därför inte kända, alltför länge,” sade rep. Schiff. ”När Guantanamo närmar sig sitt tredje årtionde, och med rättegångar som fortfarande är borta, är det desto viktigare att offrets familjer, media och allmänheten kan följa rättegångarna innan militärkommissionerna. Jag är glad att mitt ändringsförslag ingick i försvarspropositionen och att det nu hade antagits i kammaren, och jag kommer att driva för att det ska inkluderas i den slutliga lagstiftningen. ”

Under 2017 säkrade Schiff ett ändringsförslag som kräver att Regeringens ansvarighetskontor ska undersöka genomförbarheten och önskvärdheten av att göra kommissionsförfaranden tillgängliga online. GAO:s rapport, som publicerades i februari 2019, fann att det inte fanns några tekniska hinder för internetsändning, och att oron för att klassificerad (hemligstämplad) information skulle kunna hanteras med en sändningsfördröjning, och att sändningsförfaranden online skulle öka tillgängligheten för offrets familjer, pressen, vakthunden, grupper och allmänheten.

Schiffs ändringsförslag godkändes genom en omröstning som del av ett paket med ändringsförslag. NDAA vidtog en omröstning av 220-197.Kategorier:Uncategorized

Etiketter:, ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: