”Sverige är i krig”

 • År 2017 visade en svensk polisrapport, ”Utsatta områden 2017”, att det finns 61 sådana områden – även kända som no-go-zoner – i Sverige. De omfattar 200 kriminella nätverk, bestående av uppskattningsvis 5 000 brottslingar. De flesta invånarna är icke-västerländska invandrare och deras efterkommande.
 • I mars uppskattade det svenska kriminaltekniska centret att antalet skjutningar som klassificerats som mord eller försök att mord har ökat med nästan 100 procent sedan år 2012.

 • ”Sverige är i krig och det är politikerna som är ansvariga. Fem nätter i rad har bilar satts i brand i universitetsstaden Lund. Sådana galna handlingar har inträffat vid hundratals tillfällen på olika ställen i Sverige under de gångna femton åren. Från 1955 till 1985 registrerades inte en enda i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Lund …. Ingen av dessa brottslingar svälter eller saknar tillgång till rent vatten. De har ett tak över huvudet och de erbjuds gratis skolgång …. De bor inte i förstörda hus …. Det kallas uppfostran och det saknas för tusentals tjejer och pojkar i svenska hem idag. ” – Björn Ranelid, svensk författare, Expressen , 5 juli 2019.

 • ”Mycket få saker var bättre i Sverige [förr] …. Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra. Där samhället tar ansvar och ingen står utanför”. – Sveriges premiärminister Stefan Löfven.

 • Tyvärr känner många svenskar sig förmodligen fruktansvärt ensamma i ett land som mer och mer liknar en krigszon.


I mars uppskattade Sveriges Forensiskt Center att antalet skottningar i landet som klassificerats som mord eller mordförsök har ökat med nästan 100 procent sedan år 2012

År 2018 upplevde Sverige ett rekordantal dödliga skjutningar, totalt 306. Fyrtiofem människor dödades och 135 skadades rikstäckande, de flesta dödsfall uppstod i Region Syd, där Malmö ligger. I mars uppskattade Statens kriminaltekniska center att antalet skjutningar som klassificerats som mord eller försök att mord hade ökat med nästan 100 procent sedan år 2012. Centret fann också att det mest populära vapnet som används vid skjutningarna är Kalashnikov-överfallsgeväret. ”Det är en av världens mest tillverkade vapen och används i många krig”, säger centrumets teamledare Mikael Högfors. ”När de inte längre behövs … smugglas de till Sverige”.

Under de första sex månaderna 2018, enligt polisen, skedde nästan alla andra skjutningar i ett ”sårbart område”, även känt som no-go-zoner. År 2017 uppgav en svensk polisrapport, ” Utsatta områden 2017 ” att det finns 61 sådana områden i Sverige. De omfattar 200 kriminella nätverk, bestående av uppskattningsvis 5 000 brottslingar. De flesta invånarna är icke-västerländska invandrare och deras efterkommande. 

Polisen skrev i 2017-rapporten att globala etniska konflikter replikeras i de utsatta områdena:

”… [Svenska] rättsväsendet och resten av [svenska] samhället förstår inte dessa konflikter eller har svar på hur de kan lösas. Polisen behöver därför ha en bättre kunskap om världen och förståelse av händelser i ordning att tolka vad som händer inom områdena. Närvaro av återvändande, sympatisörer för terroristgrupper som den islamiska staten, al-Qaida och al-Shabaab och företrädare för Salafist-orienterade moskéer bidrar till spänningar mellan dessa grupper och andra invånare i sårbara områden. Sedan sommaren 2014, när en kalifatet proklamerades i Syrien och Irak, har sekteristiska motsättningar ökat, särskilt mellan sunnier, shiiter, kristendomen och nationalister av kurdiskt ursprung ”. (sid 13)

Den 3 juni släppte polisen en ny lista som avslöjar att det nu finns 60 sådana områden, i stället för de tidigare 61. Det betyder inte dock att mycket har förbättrats. Tvärtom. 

Under 2019 fortsätter skjutningarna fortfarande. I Malmö – en stad med mer än 300 000 invånare, varav en tredjedel ”födda utomlands” enligt stadens statistik – en 25-årig man dödades utanför ett socialtjänstkontor den 10 juni, medan polisen på samma dag på Malmö centralstation sköt en man som sa att han hade en bomb i sin väska och påstås ha uppträtt på ett hotfullt sätt. Den kvällen sköts två män i Lorensborgområdet i Malmö. Senare den kvällen skakade två explosioner  staden.

På grund av det ökade antalet skjutningar är stadens anställda nu uppenbarligen så obekväma med att de arbetar inom staden att Malmö kommun har släppt riktlinjer för hur kommunarbetare – särskilt de som arbetar inom hemvård, rehabilitering och kortsiktiga bostäder – kan förbli säkra i staden när de går till sina jobb.

Under rubriken ”Personlig säkerhet – tips och råd om hur man undviker att komma i oönskade situationer”, rekommenderar kommunen sina anställda att ”Planera din färdväg – känna ditt område … försök att minimera tiden från när du parkerar din cykel / bil tills du anger [destinationen] ”. Också: ”Innan du lämnar en byggnad, kolla först och gör en bedömning av omgivningen för att undvika att komma i en oönskad situation … hålla sig borta från personer som anses potentiellt hotande eller farliga och öka avståndet om det inte finns några andra i närheten ”.

En stadsanställd som mottog riktlinjerna anklagade  kommunen: ”Till media säger kommunen att allt är bra, och även om det inte är så skickar de den här typen av brev till sina anställda”.

Kommunernas riktlinjer om säkerhet verkar lämpliga för en inbördeskrigszon, som Beirut en gång var, snarare än för den enstaka fridfulla staden Malmö.

Beirut kommer också i åtanke i Linköpings län, där man i början av juni sprängde en bomb  genom en bostadsbyggnad tills det såg ut som om det hade slagits sönder i krig. Mirakulöst blev ingen dödad i explosionen, men 20 personer skadades. Polisen misstänker att händelsen var gängrelaterad. Några veckor senare sköts två män i Linköpingsdistriktet Skäggetorp – på polislistan över ”utsatta områden” eller ”no-go zoner”.

Därefter ägde den 30 juni flera gängrelaterade incidenter med tre skjutningar i tre olika förorter i Stockholm. Två personer, varav en sköts i huvudet, dog. En av de mördade männen, en rappare som heter Rozh Shamal, hade tidigare blivit dömd för bland annat övergrepp, rån och drogbrott. I år, har bara i Stockholm, elva personer redan dödats – samma antal som för hela 2018. I år har över tjugo personer hittills dött.

”Utvecklingen är oacceptabel”, säger polisens nationella operativa avdelning ( Noa), Mats Löfving. ”I många fall används militära automatvapen. Vi ser en minskning av antalet skadade i våld, men antalet döda går inte ner”.

Den 1 juli sade polischefen Anders Thornberg att situationen är ”utomordentligt allvarlig”. Han hävdade emellertid att polisen inte har förlorat kontrollen över gängen och att den huvudsakliga uppgiften är att stoppa tillväxten av antalet unga brottslingar. ”För varje ung man som blir skjuten, är det 10-15 nya redo att gå in,” sa han . Bara några dagar senare tillade han dock att svenskar kommer att behöva vänja sig vid skjutningar under en överskådlig framtid:

”Vi tror att detta [skjutning och extremt våld] kan fortsätta i fem till tio år i de särskilt utsatta områdena, säger Thornberg . ”Det handlar också om droger. Droger är etablerade i samhället, och vanliga människor köper dem. Det finns en marknad som gängen kommer att fortsätta att kämpa över”.

Ledare för oppositionspartiet Moderaterna , Ulf Kristerssonkallade situationen, ”extrem för ett land som inte är i krig”.

Bombade byggnader och skjutningar är inte allt som plågar Sverige. Dessutom sätts bilar regelbundet i brand. Den lilla pittoreska universitetsstaden Lund, nära Malmö, har nyligen lidit av omfattande bilbränder . Polisen har ännu inte identifierat de misstänkta. ”Vi ser en ökning av bilbränder just nu, det är tydligt oroande”, säger Patrik Isacsson, lokal polisområdeschef i Lund. Han noterade att bilbränder normalt ökar under sommarmånaderna, men har också ökat genom åren. ”Vi vet inte ännu vilka förövarna är, så jag kan bara spekulera, men den här typen av bränsle är vanligen inställda av ungdomar. Att det händer under sommaren kan bero på att ungdomar är arbetslösa och är ute mycket”.

”Jag tror definitivt att det här är ungdomar som inte har hittat sin plats i samhället, som vet att de inte accepteras”, kommenterade en juridisk sociolog vid Malmö universitet, Ingela Kolfjord, ”att klimatet har härdat dem och att de ständigt ses som ”de andra”. Bilbränder är inte bara ett sätt att visa sitt missnöje men ett sätt att visa att de är frustrerade, desperata och arga. ”

Svenska författaren Björn Ranelid var oense. ”Sverige är i krig och det är de politiker som är ansvariga” skrev han i Expressen .

”Fem nätter i rad har bilar satts i brand i universitetsstaden Lund. Sådana galen handlingar har inträffat vid hundratals tillfällen på olika ställen i Sverige under de senaste femton åren. Från 1955 till 1985 förekom inte en enda bilbrand i Malmö, Göteborg, Stockholm eller Lund. När en kvinnlig sociolog vid Malmö universitet förklarar brott som en följd av att ungdomar är frustrerade, talar hon nonsens … Hon upprepar saker som kunde ha sagts, att ingen av dessa brottslingar svälter eller saknar tillgång till rent vatten. De har ett tak över huvudet och de har erbjudits gratis skola i nio eller tolv år. De bor inte i försvunna hus. .har haft en högre materiell standard i sina hem än flera tusen barn och ungdomar som växt upp på Ellstorp i Malmö där jag bodde hos mina föräldrar och två syskon, på 47 kvadratmeter i två små rum och ett kök från 1949 till 1966 ”.

Ranelid avslutade:

”Det kallas uppfostran och det saknas för tusentals tjejer och pojkar i svenska hem idag. Det handlar inte om pengar eller där du råkar födas i världen. Det har ingenting att göra med politik eller ideologi. Det handlar om etik, moral och samexistens mellan människor ”.

Bilbränder, ofta och utbredda, är bara en av de nya aspekterna av att bo i den tidigare idylliska staden Lund. I januari försökte ett så kallat ensamkommande barn från Afghanistan, Sadeq Nadir, mörda flera personer i staden genom att ramma in i dem med en stulen bil. Trots att han hävdade att han hade omvänt till kristendomen visade materialet i hans lägenhet att han ville utöva jihad och bli en martyr. Han berättade för polisen att hans avsikt hade varit att döda. Händelsen klassificerades ursprungligen som ett försök till ett terroristbrott, men ändras sedan till försök till mord. Trots att Sadeq hade medgett att hans avsikt var att döda, fann den svenska tingsrätten inte att Sadeq skulle kunna dömas för terrorism eller försök till mord. Domstolen hävdade att han inte hade kört ”tillräckligt snabbt” för att förorsaka en konkret risk för dödsfall. På samma sätt, trots att Sadeq befanns ha skrivit texter om jihad och martyrdom och hävdade att han handlade för Allah, fann domstolen inte att han hade agerat utifrån några religiösa terroristmotiv. Han dömdes för att bara förorsakat fara för andra och hotat dem.

Vad är den svenska regeringens bedömning av den våldsamma och flyktiga situationen? Svensk statsminister Stefan Löfven, fördömde de senaste skjutningarna:

”Vi har skärpt flera påföljder avsevärt, inklusive straff för olagligt innehav av vapen och sprängämnen som handgranater. Vi har också gett polisen ökade befogenheter för … kameraövervakning och informationsinsamling”.

Den 2 juli lade regeringen fram förslag till bekämpning av våldsdåd, inklusive hårdare straff för felaktig besittning av explosiva material och nya befogenheter för tulltjänstemän att blockera paket som misstänks innehålla vapen eller sprängämnen. Enligt oppositionen har förslagen kommit för sent. ”Det kunde ha skett för ett år sedan. Det har aldrig varit så många skjutningar i Sverige. Jag tycker att det är uppenbart för de flesta att det som regeringen gjort har inte varit tillräckligt”, säger Johan Forssell från oppositionspartiet, Moderaterna .

Så sent som den 6 juni påpekade statsminister Stefan Löfven på Sveriges nationaldag att, med ett erkännande av att Sverige ”fortfarande har allvarliga samhällsproblem”, och påpekade: ”Mycket få saker var bättre i Sverige” innan:

”Men även om vi kan tänka på gamla tider som en idyll med röda stugor och gröna ängar, var det väldigt få saker som var bättre tidigare. Under en nationaldag firar jag att vi borde bara fira det, hur mycket vi har uppnått som ett land. Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra. Där samhället tar ansvar och ingen står utanför ”.

Tyvärr känner sig många svenskar förmodligen fruktansvärt ensamma i ett land som mer och mer liknar en krigszon.Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, , , , ,

3 svar

 1. Man får aldrig vänja sig vid skjutningar och mord, sa en sjuksköterska till mig för några år sedan och hon har rätt. Om det fortsätter på det här sättet märker vi inte när kriget kommer.

  Gilla

 2. Det är inte enbart storhetsvansinniga maktgalna femtekolonnare som tagit makten i Sverige utan samtliga i regimen är fullständiga psykopater!
  Befolkningen totalt förståndshandikappad!
  Signalerna från Sverige går inte att tolka på annat sätt!
  Ja jag har familj boende mestadels i Malmö bl.a. en äldre syster född 1935 så jag kan vidimera tillståndet!
  Ingen förändring som skulle kunna förbättra situationen är inte i sikte utan Sverige går mot sin egen undergång understött av vänsterslöddret och dit räknas alla innevånare idag! Med mycket få undantag!
  Jag undrar hur länge till det skall tas innan det är slut!
  Landet håller på att plundras och alla skor sig själva utav bara helvete!
  Sverige modellen är på väg mot sitt slut!

  Avslutar med ett citat från Stefan Löven, en av de värsta psykopaterna, värre lögnhund har sällan skådats!

  ””Men även om vi kan tänka på gamla tider som en idyll med röda stugor och gröna ängar, var det väldigt få saker som var bättre tidigare. Under en nationaldag firar jag att vi borde bara fira det, hur mycket vi har uppnått som ett land. Vi har byggt ett starkt land där vi tar hand om varandra. Där samhället tar ansvar och ingen står utanför ”.”

  Han har ju själv aldrig gjort ett ärligt handtag i hela sitt ynka liv, han dög ju inte ens till svetsare!
  En SSU broiler!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: