Stämningen är ganska hopplös: Scenen utanför Deutsche Bank väcker tankar om Lehman-kollapsen

Det pågår ett finanskrig som vi inte hör något om i Sverige
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Profile picture for user Tyler Durden

https://www.zerohedge.com/news/2019-07-09/scene-outside-deutsche-bank-offices-evokes-lehman-collapse?utm_source=DurdenDispatch&utm_medium=newsletter&utm_campaign=jul-09

DB

I slutet av dagen, efter alla frenetiska viskningar i pressen om Deutsche Banks VD, Christian Sewing som ombesörjer omstrukturering gjorde sig knappast rättvisa. I stället för att flytta långsamt började hundratals bankanställda samlas i personalmöten, först på sina kontor i Asien (Hongkong, Sydney), sedan i London (vilket blev särskilt besvärligt) och i New York City.

På vissa kontor förekom de största uppsägningarna på bankerna sedan Lehmans fall, vilket lämnade nästan 30 000 anställda i New York City som arbetslösa. Även om den amerikanska ekonomin går relativt bra i förhållande till Europa, över hela världen, kan DB-anställda få kämpa för att hitta ett arbete igen inom samma område.

Enligt Bloomberg har automatiken och nedskärningar lämnat de flesta investeringsbankerna mycket magrare än de var före krisen, och den kontraherande hedgefondsindustrin, som en gång vattenbadade i medarbetare från DB:s aktieaffär, är inte mycket till hjälp. Några medarbetare kommer oundvikligen att hitta vägen till Evercore eller Blackstone – boutique investeringsbanker och privata likasinnade som är två av branschens främsta tillväxtområden – eller familjeverkstäder, vilka tack vare det oändliga rallyt i tillgångspriserna (och återkomsten av bitcoin)  också blomstrar.

Åh, och det är naturligtvis alltid frågan om krypto. Några bevis har uppstått för att  många unga bankirer redan är redo för att ta språnget.

DB

För att de högst betalda anställda som fått gå nu i veckan kommer många att av dem att behöva vänja sig vid att sänka sin lön. 1 100 ”materialrisktagare” har fått gå. I genomsnitt tjänade de $ 1,25 miljoner, med nästan 60 % av det i kontanter.

”Många av dessa människor kommer att behöva vänja sig vid mindre ersättningar”, säger Richard Lipstein, VD på rekryteringsföretaget Gilbert Tweed International, i en telefonintervju. Och ”procentsatsen för kompensation i kontanter är lägre än den brukade vara.”

Många kommer att behöva lämna gatan, och eventuellt den stad de lever i för närvarande, för att hitta ett arbete på annat håll.

”Många av dessa människor som kommer ut ur DB kommer att bli mycket utmanade att hitta jobb bara på grund av den stora förändringen inom aktieverksamheten”, säger Michael Nelson, en senior rekryterare på Quest Group. ”När man sprider så många människor globalt, måste kanske vissa av dessa människor lämna verksamheten.”

Men även om bankantalet aldrig har återgått till sina nivåer före krisen …

DB

..minst en stor Wall Street-institution letar efter att anställa några Deutsche-personer: Goldman Sachs.

Medan BBGs koncentrerade sig på uppsägningarna fokuserade de sig på svårigheter som dessa anställda kan möta för att hitta ett nytt arbete. Reuters beskrev scenen utanför dessa kontor, där en insider hade varnat för scener i stil med med ”Lehman”. Det vill säga, några uppsagda arbetstagare mullrar utanför, tar bilder på sina kolleger och delar taxin, förmodligen för att ta sig till närmaste pub för en drink sprit, öl och prosecco.

Personal som lämnade i Hong Kong höll upp kuvert med bankens logotyp på. Tre anställda tog en bild av sig själva bredvid en Deutsche Bank skylt där utanför, kramade varann och tog sedan en taxi.

”De ger dig det här paketet och du är ute ur byggnaden”, sa en aktiehandlare.

”Aktiemarknaden är inte så stor så jag kan inte hitta ett liknande jobb, men jag måste ta itu med det,” sa en annan.

Efter veckor av hotande rädsla, ringde de anställda till auditorier, cafeterior och kontor, lämnade över ett kuvert med detaljerna för deras avskedspaket och visades sedan på dörren. Reuters rapporterar följde från några av de anställda vid DB:s Londonkontor på vägen till närmaste pub:

Få anställda ville prata utanför bankens Londonkontor, men handel höll på vid det närliggande Balls Brothers pub runt lunchtid.

”Jag blev avskedad, vart annars skulle jag gå,” sade en man som just hade förlorat sitt jobb i aktieförsäljning.

Arbetsnedskärningarna var expansiva i bankens huvudkontor, där stämningen var ”ganska hopplös”.

En anställd i Deutsche Bank i Bengaluru berättade för Reuters att han och flera kolleger fick veta att deras jobb var borta.

”Vi blev informerade om att våra jobb har blivit överflödiga och överlämnade oss brev och gav oss ungefär en månadslön”, sa han.

”Stämningen är ganska hopplös just nu, särskilt bland människor som är ensamstående eller har stora ekonomiska bördor som lån att betala,” tillade han.

Sewings omfattande omstruktureringsplan innebär att Deutsche Banks hela globala aktieaffärsverksamhet förlorar sin verksamhet, avyttrar 18 000 arbetstillfällen (ungefär en femtedel av bankens totala antal anställda) och avvecklar 288 miljarder euro (322 miljarder dollar) i förlusttillgångar för en dålig bankförsäljning eller avyttring. Målet med omstruktureringen är att omorientera DB från sin oroliga institutionella verksamhet och rikta in sig mer mot en kommersiell bank- och kapitalförvaltning.

DB

Som en JP Morgan-analytiker påpekade, stod frågor kvar gällande DB:s förmåga att växa, dess ”förmåga att driva en företagsrörelse utan en europeisk aktieaffär”.

Investerare överraskades också, vilket förmodligen var för att DB-aktier såldes igen på tisdagen. Genom att stänga bankens europeiska aktieverksamhet som ett radikalt steg som få förväntade sig. De flesta läckorna till medierna verkade föreslå att nedskärningarna skulle fokusera sig på deras utländska verksamheter, särskilt på den oroliga amerikanska aktieenheten.

Men utan aktieaffärer kan vissa kunder förlora sin tro på DB:s förmåga att vinna affärer från storföretag. Så är det också den rena enormiteten av vad banken försöker göra: väsentligt öka intäkterna samtidigt som de skär ner en stor del av sin personal och stänger hela verksamheten. Endast sådana som är synergistiska med andra företag  kommer att förbli öppna.

Som Daniele Brupbacher från UBS påpekade verkar oddsen för framgång låg: ”Genom att skära ner kostnaderna med en fjärdedel och ökade intäkterna med 10 procent under fyra års tid i den nuvarande marknadsmiljön, samtidigt som man genomgår en omfattande omstrukturering kan ses som” utmanande”. 

Omstruktureringskostnaderna är också sannolikt viktiga för aktieägarnas sinnen: Omstruktureringen förväntas ge en helårsförlust. Kommer företagets bankchef Stefan Hoops att lyckas med att fördubbla Global Transaction Banks förskott till 2 miljarder euro under de närmaste 2 åren och göra en konkret avkastning på eget kapital med 15 % till år 2022? Vi antar att det är möjligt. Vi antar att det är möjligt, men är det troligt …?Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

1 svar

  1. Awesome! Its really awesome post, I have got much clear idea about from this
    article.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: