Adjö dollarn – trevligt att träffas!

Profile picture for user Tyler Durden

Författad av Philip Giraldi via Strategic Culture Foundation,

Under de senaste två åren har Vita huset inlett handelstvister, förolämpat allierade och fiender, och återkallat eller vägrat ratificera multinationella fördrag och avtal. De har också utvidgat räckvidden för ensidigt införda tullar, vilket tvingar andra nationer till att följa deras krav eller ställa ekonomiska sanktioner. Även om den angivna Trump- administration har för avsikt att ingå nya arrangemang som är mer gynnsamma för Förenta staterna har slutresultatet blivit helt annorlunda, vilket skapar en bred konsensus inom det internationella samfundet att Washington är instabilt, inte en pålitlig partner och inte att lita på.

Följaktligen har det skett en stor del av kampanjen Make America Great Again, speciellt som myntets baksida verkar vara att ”storheten” kommer att uppnås genom att göra alla mindre bra. Det enda landet i världen som för närvarande anser att Förenta staterna är positivt är Israel, vilket säkert har goda skäl att göra det med tanke på den storhet som har kommit från Trump-administrationen. Alla andra är angelägna om att komma ut ur den amerikanska hälen.

Jo, masken har äntligen vänt sig, kanske. Även det felfria Angela Merkels Tyskland förstår nu att nationella intressen måste råda när USA kräver att de otvivelaktigt gör det. På det nyligen avslutade G20-mötet i Tokyo meddelade Storbritannien, Frankrike och Tyskland att den speciella handelsmekanismen som de har arbetat på i år är nu igång. Den kallas instrumentet för handelsutbyte (Instex) och det kommer att göra det möjligt för företag i Europa att göra affärer med länder som Iran för att undvika amerikanska sanktioner genom att handla utanför SWIFT-systemet, där dollarn är nominerade och faktiskt kontrolleras av US Treasury .

Betydelsen av den europeiska förändringen kan inte underskattas. Det är det första stora steget i att flytta bort från dollarns dominans som världens handels- och reservvaluta. Såsom ofta är fallet är skadorna på amerikanska uppfattade intressen självtillförda. Det har genom åren varit tal om när det gäller att inrätta handelsmekanismer som inte skulle vara dollarbaserade, men de fick inget gehör förrän Trump-administrationen plötsligt drog sig tillbaka från den gemensamma övergripande handlingsplanen, Joint Comprehensive Plan of Action (JCPOA) med Iran för ett år sedan.

Det fanns andra undertecknare till JCPOA, som var arga på Vita husets förflyttning, för att de trodde att det var ett bra avtal, att det förhindrade iransk utveckling av  kärnvapen samtidigt som det lättade på spänningarna i Mellanöstern. Stora europeiska befogenheter Tyskland, Frankrike och Storbritannien, liksom i Ryssland och Kina, var alla undertecknare av avtalet och det godkändes av FN:s säkerhetsråd. USA:s utträde var ett försök att förstöra handlingsplanen och det betraktades därför som extremt negativt av alla andra undertecknare och deras ilska ökade när Washington förklarade att de skulle återställa sanktionerna mot Iran och även använda sekundära sanktioner för att straffa någon tredje part som inte följde handelsbegränsningarna.
Image result for Abbas Mousavi

Instex är en uppgradering av ett tidigare ”Special Purpose Vehicle” som européerna införde för ett år sedan och  startades för att tillåta handel med Iran utan några faktiska överföringar av pengar, något i stil med ett bytessystem baserad på balansering av betalningar per värde. Meddelandet om Instex kom till följd av förra veckans möte i Wien där JCPOA-undertecknarna minus USA gick ihop med det iranska departementets talesman Abbas Mousavi, som kallade samlingen ”den sista chansen för de återstående parterna … att samla och se hur de kan uppfylla sina åtaganden gentemot Iran”.

Iran är tyst nöjd med utvecklingen, även om det finns kritiker till arrangemanget och regeringen förklarar officiellt att Instex inte är tillräckligt och att de kommer att fortsätta med planerna på att öka sin uranproduktion. Detta gav ett omedelbart svar från utrikesminister Mike Pompeo i förra veckan i New Delhi. ”Om det finns en konflikt, om det finns ett krig, om det finns en kinetisk aktivitet, kommer det att bero på att iranierna gjorde det valet.” Inte desto mindre kunde Instex möjligen vara en modell för mekanismer som tillåter Iran att sälja oljan utan hinder från Washington.
Men en skarp reaktion från Vita huset förväntas. Medan Instex var i utvecklingsfasen noterade amerikanska observatörer att det iranska specialhandels- och finansinstrumentet, som kommer att göra den faktiska handeln, inkluderar myndigheter som redan befinner sig under amerikanska sanktioner. Det innebär sannolikt att Washington kommer att tillgripa sekundära sanktioner mot européerna, ett drag som definitivt kommer att göra det bilaterala förhållandet ännu mer giftigt än det redan är. Ett globalt handelskrig är en distinkt möjlighet och, som ovan noterat, är dollarns tillbakagång som den internationella reservvalutan en möjlig konsekvens.
Trump har redan hotat med straff mot den finansiella kroppen som skapats av Tyskland, Storbritannien och Frankrike för att skydda handeln med islamiska republiken från amerikanska sanktioner. ” The Treasury’s undersecretary for terrorism and financial intelligence, israeliska Sigal Mandelker, varnade den 7 maj i ett brev att ”jag uppmanar dig att noggrant överväga den potentiella sanktionsexponeringen av Instex. Att engagera i aktiviteter som strider mot amerikanska sanktioner kan leda till allvarliga konsekvenser, inklusive en förlust av tillgång till det amerikanska finanssystemet. ”
Vita huset verkar faktiskt vara villigt att delta i ekonomisk krigföring med Europa i frågan om att bestraffa Iran. Finansministeriet utfärdade ett uttalande angående Mandelkerbrevet och sade att ”enheter som genomför handel med den iranska regimen på något sätt kan utsätta sig för en stor sanktionsrisk och finansministeriet avser att aggressivt genomdriva våra myndigheter.” Mike Pompeo var också tydlig under ett besök i London den 8 maj där han uppgav att ”… det spelar ingen roll vilket fordonet är där ute, om transaktionen är en sanktionsåtgärd så ska vi utvärdera den, granska den och vid behov ta ut sanktioner mot dem som var inblandade i den transaktionen . Det är väldigt enkelt. ”
Det är kanske inte orimligt att önska européerna framgång, eftersom de stöder frihandel samtidigt som de registrerar sitt motstånd mot Vita husets mobbningstaktik med hjälp av världens finanssystem. Och om dollarn upphör att vara världens handels- och reservvaluta, vad innebär det? Det skulle innebära att statskassan kan behöva upphöra med att trycka upp överflödiga dollar och USA:s möjlighet att etablera global hegemoni med ett kreditkort kan väl hindras. Detta skulle vara ett bra resultat, och man kan också hoppas att någon dag snart, skulle USA bli ett normalt land som amerikaner skulle vara stolta över och kalla sitt hem.


Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , , , ,

1 svar

  1. Spying for Israel Is Consequence Free
    Hollywood billionaire was a spy, an illegal arms merchant and a corrupter of politicians
    http://www.unz.com/pgiraldi/spying-for-israel-is-consequence-free/

    Gilla

%d bloggare gillar detta: