Sverige är en förbryllande plats för en antisemitismkonferens

Åter en artikel från utländska medier som beskriver situationen i Sverige.

Skärmdump från MEMRI TV-video av en antisemitisk demonstration i Malmö, Sverige, 2017

Av

2 juli 2019
https://besacenter.org/perspectives-papers/sweden-antisemitism-conference/

BESA Center Perspectives Paper No. 1,215, 2 juli 2019

SAMMANFATTNING: Sveriges socialdemokrater och Stefan Löfven har meddelat att landet kommer år 2020 att vara värd för en internationell antisemitismkonferens för att fira Förintelsen. Detta är förbryllande med tanke på både Sveriges och Socialdemokraternas bottenlösa handlingar angående antisemitism och anti-Israel incitament. Judiska organisationer bör göra sina ansträngningar för att förhindra att den svenska regeringen vänder denna konferens till en PR-jippo.

Sveriges socialdemokrater och Stefan Löfven har meddelat att hans land kommer att vara värd för en internationell antisemitismkonferens för att fira Förintelsen. Denna samling av stats- och regeringschefer planeras till den 27 – 28 oktober 2020 och hålls i Sveriges tredje största stad, Malmö.

Detta är ett förvirrande meddelande. Man skulle förvänta sig att initiativet för en sådan konferens skulle komma från ett land som har gjort allvarliga insatser för att bekämpa antisemitism. Sverige har en lång historia av obesvarade antisemitiska incidenter. Styrelsen för International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA) i Sverige röstade 2016 för att acceptera definitionen antisemitism – men landet accepterar inte definitionen på hemmaplan (medan Storbritannien, Tyskland, Österrike, Israel och ett antal andra länder gör det). Extrema manifestationer av antisemitism, ojämförliga någon annanstans, har ägt rum i Sverige. Den judiska befolkningen i den svenska staden Umeå var tvungen att flytta helt för att den hotades av neo-nazister och trakasserades av radikala muslimer.

I maj i år släppte Sveriges nationella råd för brottsförebyggande (BRÅ) en rapport om antisemitiska hatbrott. Rapporten konstaterar att judiskt hat i Sverige härstammar från vänstern, högerkanten och den muslimska befolkningen. Antisemitism uttrycks öppet och ”det finns få platser där människor med en judisk bakgrund känner sig säkra.”

I flera månader har Simon Wiesenthal Center (SWC) kämpat en kamp mot antisemitism på det internationellt kända Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, nära Stockholm. SWC lämnade ett klagomål till sjukhusets dåvarande VD när det blev känt att öppen antisemitism av en högre övervakande läkare ignorerades av sjukhusledningen i nästan ett år. Två judiska läkare hade redan slutat av den anledningen. Den återstående judiska läkaren erbjöds en kontantmuta av en förhandlare vid Stockholms läns landsting för att dra tillbaka sitt vittnesmål mot sin antisemitiska överordnade. Även diplomater från den amerikanska ambassaden i Sverige har tittat på denna skandal. I början av juni, efter att en ny VD anlände till sjukhuset, tillkännagavs slutligen att chefsläkaren kommer att omplaceras permanent till en administrativ, icke-patient tjänsteposition.

Löfvens val av Malmö som plats för konferensen är också överraskande. Denna stad ansågs av experter under många år vara huvudstaden för antisemitismen i Europa. Det har funnits hundratals klagomål om antisemitism där, men inget har lett till rättsliga åtgärder. (Även om situationen i Malmö inte har förbättrats, har den förlorat sin titel som Europas antisemitism huvudstad till Berlin, där det finns mycket fler judar att trakassera).

Under en marsch för arbetstagarnas rättigheter i Malmö den 1 maj i år, skanderade socialdemokraternas ungdomsliga”krossa sionisterna.” Ledaren var stadens tidigare borgmästare Ilmar Reepalu, som borde ha blivit avstängd ur Socialdeemokraterna för länge sedan. När, år 2012, det amerikanska speciella sändebudet för bekämpning av antisemitism Hannah Rosenthal besökte Malmö, pekade hon på Reepalu som ett exempel på den nya antisemitismen, där anti-israelismen tjänar som ett dolt hat mot judar.

I juni 2019 sa talesmannen för Malmös judiska samfund att det skulle kunna stängas under det kommande decenniet. Detta skulle delvis vara ett resultat av myndigheternas fullständiga likgiltighet för samfundets säkerhetsbehov. Efter detta meddelande lovade två filantroper att donera 4 miljoner dollar för att täcka samfundets säkerhetskostnader. Stadens koalition, bestående av socialdemokraterna och liberalerna, har vägrat att avsätta medel från den kommunala budgeten.

Löfvens parti har en lång historia om anti-Israel-incitament bland många av dess ledande figurer. Landets mest kända postkrigsmedlem, socialdemokraten Olof Palme, var en av de få ledarna i ett demokratiskt land för att öppet jämföra Israels handlingar med nazisterna. 1984 besökte Pierre Schori, socialdemokrat, Israel. Han lovordade Arafat och hans ”flexibla politik” och hävdade i en artikel att PLO:s terroristhandlingar var ”meningslösa” medan Israels återgivande handlingar var ”föraktliga terrorhandlingar”.

Den fd israeliska ambassadören i Sverige Zvi Mazel sa, ”Den fd utrikesministern Anna Lindh [som tjänstgjorde 1998-2003] gjorde vanligtvis de mest onda attackerna mot Israel. Hennes hat till Israel kan bara beskrivas som nästan patologiskt. Under sin ledning publicerade Sverige det största antalet ensidiga fördömanden mot Israel än något annat EU-land. ”

Lindhs efterträdare som utrikesminister, Laila Freivalds (som tjänstgjorde 2003-06), också  socialdemokrat, besökte Yad Vashem i juni 2004 för att hedra mördade judar, fortsatte sedan under besöket med att starkt kritisera Israel vid ett möte vid Israels utrikesdepartement. Freivalds var tyst om Sveriges omfattande antisemitism.

Detta fenomen att visa heder mot döda judar, kritisera Israel och helt ignorerar eller förminska sitt eget lands brott mot levande judar är vanligt i Europa. Freivalds beteende exponerades därefter av fyra tidigare ordföranden inom den svenska judiska församlingen som skrev om den rasande rasismen och antisemitismen i landet.

Den nuvarande svenska utrikesministern, Margot Wallström, även hon en socialdemokrat, har bett om en utredning om Israels dödande av terrorister. Hon har inte gjort någon sådan begäran från andra demokratiska länder där terrorister har dödats efter attacker. Enligt definitionen av International Holocaust Remembrance Alliance, genom att utpeka Israel på detta sätt, begick Wallström en antisemitisk handling.

I januari 2019 offentliggjorde Europeiska kommissionen en rapport om uppfattningar om antisemitism i de 28 EU-medlemsstaterna. Sverige befanns vara det land där den största delen av befolkningen, 80 %, tycker att antisemitism är ett problem.

Det finns rapporter om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avvisade förfrågningar om ett möte med Löfven i FN 2016 och 2017. Det berodde på Sveriges beslut att erkänna en palestinsk stat under 2014. Man undrar om Israel kommer att delta i den planerade konferensen 2020. Dess frånvaro skulle grundligt undergräva dess trovärdighet.

Den bästa reaktionen på den tillkännagivna konferensen skulle vara att utarbeta en detaljerad svart bok om antisemitism och anti-Israel-incitament i Sverige för att distribueras och skickas fram inför konferensen till alla deltagare. Under tiden bör man förvänta sig att internationella judiska organisationer ger deltagarna en detaljerad översikt över Sveriges underordnade en beskrivning om hur man bekämpar antisemitism. Detta kan tvinga den svenska regeringen att slutligen acceptera IHRA-definitionen för inhemskt och börja agera mot antisemitismen. Om det inte görs kan det åtminstone förhindra att den svenska regeringen missbrukar konferensen för PR-ändamål.

Visa PDFKategorier:Svensk politik, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , , , , ,

1 svar

<span>%d</span> bloggare gillar detta: