Assange kommer inte att ställas inför rätta för avslöjanden om CIA

https://c-vine.com/blog/2019/06/04/assange-wont-face-charges-over-role-in-devastating-cia-leak/

4 juni 2019
By 

Justitiedepartementet har beslutat att inte åtala Julian Assange för hans roll att avslöja några av CIA:s mest hemliga spionverktyg, säger en amerikansk tjänsteman och två andra personer som är insatta i ärendet. Det är ett drag som har överraskat nationella säkerhetsexperter och några tidigare tjänstemän, med tanke på åklagarnas senaste beslut om att aggressivt anklaga WikiLeaks grundare, genom att åberopa Espionage Act, som vissa juridiska experter säger inte skulle hålla i en domstol.

Beslutet innebär också att Assange inte kommer att åtalas för att han publicerat en av CIAs mest kraftfulla arsenaler av digital kod som användes för att hacka in sig på enheter, det så kallade Vault 7. Läckan – en av de mest förödande för CIA i historien – gjorde verktygen inte bara väsentligen värdelösa för CIA, utan man gav utländska spioner och skurkhackare tillgång till dem. Åklagarna försattes i ett trängt läge av flera olika orsaker.

För det första, står regeringen inför en tickande bomb i sina ansträngningar att få Assange utlämnad  till USA från Storbritannien, där han hålls i förvar. Utlämningslagar kräver att USA måste presentera ytterligare några åtalspunkter mot Assange inom 60 dagar räknat från den första anklagelsen, vilken skedde i mars, då man anklagade Assange för att ha hjälpt den fd arméinspektionsanalytikern Chelsea Manning att hacka in sig på militära datorer.

För det andra, var åklagarna oroliga för Vault-7 materialets känslighet, säger en tjänsteman som är insatt i överläggningarna om huruvida Assange skulle åtalas. Att ta upp ett sådant hemligstämplat ämne i en domstol, skulle riskera att de exponerade ännu mer av CIAs hemligheter, sade juridiska experter. CIA har aldrig officiellt bekräftat äktheten hos de läckta dokumenten, trots att analytiker i stor utsträckning finner dem autentiska.

Image result for Mary McCord,

Mary McCord

”Det råder ingen tvekan om att läckan förorsakar att man inte kan åtala den som läckt, eftersom informationen är så känslig att, för att bevisa den vid en rättegång, behöver man bekräfta att den är äkta”, säger Mary McCord, som fungerade som assisterande justitieminister för nationell säkerhet vid Justitiedepartementet fram till år 2017. Så ironin är ofta, att ju högre klassificeringen av det läckta materialet är, desto svårare blir det att åtala”.

Istället kommer Justitiedepartementet att rikta in sig på Assange för att han har hjälpt Manning och hänvisar till den 17-sidiga Espionage Act-anklagelsen. Det finns inga planer på att lägga till ytterligare anklagelser före hans utlämning.

Medan Mannings anklagelse om läckage var en förväntad åtgärd, skrämde anklagelserna enligt Espionage Act upp den juridiska expertisen som en potentiellt prejudicerande åtgärd. Traditionellt har lagen använts för att straffa statliga tjänstemän som har avslöjat sekretessbelagda uppgifter, inte journalister eller utländska medborgare som har publicerat information. Pressfrihetsaktivister varnade omedelbart för, om fallet kunde kriminalisera det dagliga journalistiska beteendet, som att begära in känslig information från myndighetskällor.

Federala tjänstemän insisterar på att de har ett starkt skäl, och hävdar att Assange inte är journalist och publicerade avsiktligen namnen på hemliga källor från krigsområden under förevändningen att de är nationella säkerhetsansvariga.

”Det finns en komfortnivå inom det nationella säkerhetsföretaget där åtal upphör”, sa en amerikansk säkerhetsansvarig till POLITICO.

Image result for marcy wheeler

Marcy Wheeler

Fortfarande, för flera månader sedan, kände sig ett flertal experter sig säkra på att åklagare kunde åtala Assange med anklagelser rörande Vault 7. Men den framstående nationella säkerhetsjournalisten Marcy Wheeler, förutspådde i februari att DOJ, kunde ställa en förseglad anklagelse mot honom i östra Virginia, vilken sannolikt var relaterad till läckan. CIA har ju trots allt sitt huvudkontor i Virginia, noterade ABC. Assange uttryckte självklart sin oro för att åklagare skulle åtala honom för brott gällande Vault 7.

DOJ har åtalat en person för Vault 7-stölden. En tidigare CIA-anställd, Joshua Schulte, anklagas för att ha sänt Vault-7 dokumenten till WikiLeaks. Han har erkänt sig skyldig och hans rättegång är fastställd till att börja i november. I april åtalade en åklagare i domstolen domaren för att ha hållit husrannsakningsordern hemlig, eftersom spridningen av dem kunde ”förhindra en pågående utredning”, vilket omedelbart ledde till mer spekulationer angående potentiella anklagelser mot Assange.

Related image

Carl Tobias Williams

”Att åtala Assange för Vault 7-läckan, skulle innebära ännu allvarligare missförhållanden och man skulle få färre inblandningar gällande pressfrihet”, säger Carl Tobias Williams, professor i juridik vid University of Richmond Law School i Virginia. Han noterade att myndigheterna har mekanismer, liksom redaktioner som bedömer recensioner, för att skydda sig från känslig information.

Men åklagare har inte anklagat Assange för att ha lirkat med Schulte och förmått honom att släppa CIA-verktygen, eftersom de hävdar att Assange gjorde det tillsammans med Manning. Enligt domstolsdokument frågade Assange av Manning angående specifika sekretessbelagda handlingar och gav henne råd om hur man skulle hacka in sig på en statlig dator.

Manning sitter i fängelse för att hon vägrat vittna inför en stor jury i Assange-fallet. Hennes advokater har hävdat, att om Justitiedepartementet inte avser att väcka ytterligare anklagelser mot Assange, måste det tidigare behovet av att höra hennes vittnesmål bli omtvistat.

”Om regeringen verkligen har avslutat sin utredning, då behöver man inte längre tvinga henne till att ställa sig inför en stor jury, och därmed finns det inte heller någon legitim pågående orsak till att hålla henne i förvar”, sade Moira Meltzer-Cohen, en av Mannings advokater, till POLITICO.

WikiLeaks började släppa Vault 7- dokumenten  i april 2017, vilket ledde till att CIA-direktören Mike Pompeo smällde igen organisationen som en ”fientlig underrättelsetjänst”.

De exponerade dokumenten beskriver hur CIAs hemliga Center for Cyber Intelligence utvecklat malware, virusar och utnyttjat krigförande ”noll-dagar”, alltså brister i tekniken hos smartphones och internetanslutna TV-apparater som ännu inte är kända för tillverkaren.

Enligt lagen kan CIA endast använda sig av cybervapen mot utländska mål, inte mot amerikanska medborgare. Men WikiLeaks avslöjade vid den här tidpunkten, att de fått handlingar från en tidigare amerikansk hackare inom regeringen eller entreprenörer som var bekymrade över ”huruvida CIAs hackerförmåga överstiger deras befogenheter”.

Assanges avslöjande om Vault 7-verktygen, äventyrade en potentiell immunitetsöverenskommelse om att brottsbekämpande tjänstemän hade övervägt det för honom i början av år 2017 i utbyte mot att man vittnade om WikiLeaks kopplingar till ryska underrättelseofficerare, skriver The New York Times.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , , , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: