Köpfest på guld: Regeringar runt om i världen förbereder sig inför USAs fall

Darius Shahtahmasebi
Tue, Jun 11, 2019
https://russia-insider.com/en/politics/gold-buying-spree-governments-around-world-are-preparing-collapse-us-hegemony/ri27226

Regeringar runt om i världen har nyligen varit på en ”guldköparfest”. Dessa länder har en taktfull anledning att göra det, och denna anledning är direkt knutet till förväntningen på det oundvikliga slutet för USA:s hegemoni.

Centralbankerna är bland de största köparna av guld. Hittills i år 2019 har de köpt in 145,5 ton guld, vilket är mer än för ett kvartal än vad centralbankerna har köpt under de närmaste sex åren. För att uttrycka det trubbigt, representerar den här siffran en ökning med 68 procent från året innan. Förra året ökade centralbankerna sina reserver med 651,5 ton jämfört med 375 ton för år 2017. Det är rapporterat att det här är det största nettoköpet av guld sedan 1967.

Mest intressant är dock klassen på länder, som vi finner, som vänder sig för att hamstra mer och mer guld, varav många anses vara motståndare till Washington.

Ryssland är som alltid den största köparen av guld. År 2018 köpte Rysslands centralbank 274,3 ton guld. De dumpade också 84 procent av sina amerikanska statsskulder (vi kommer tillbaka till varför detta är viktigt senare).

Turkiet, ett annat land som har signalerat ett skifte från USA-EU-alliansen och har visat en större vilja att samarbeta med amerikanska ekonomiska och militära rivaler såsom Ryssland, Kina och till och med Iran, har sålt ut cirka 38 procent av sin amerikanska skuld och köpt allt mer guld.

Andra anmärkningsvärda länder som ökar sin guldförsörjning inkluderas av Kazakstan, Ecuador, Qatar, Serbien och Colombia, visar ny statistik. Även Filippinerna har gått med i guldbandsvagnen och ökar sitt guldinnehav i utländska reserver och har stiftat en guldspecifik lagstiftning för att hjälpa de småskaliga gruvarbetare i landet.

Varför just guld?

Som vara är guld intressant av många olika skäl. Medan många länder kan ha ett lagstadgat intresse av att flytta sig bort ifrån USA:s strupgrepp och förlita sig mindre och mindre på dollarn, måste vi fortfarande fråga oss: varför skulle guld ge en meningsfull lösning i tiden?

Tja, som Incrementum AGs årliga ”In Gold We Trust” -rapport förklarar:
”Tilliten ser till framtiden, bildar uppfattning i nutiden, och tillför sig från det förflutna. Som en monetär tillgång kan guldet se tillbaka på en framgångsrik femtusenårig historia där den kunde bevara sin köpkraft under långa perioder och blev aldrig värdelös. Guld är den universella reservtillgången som centralbanker, investerare och privatpersoner från alla hörn av världen och av varje religion och varje klass återkommer till igen och igen”.

Du förstår, det här handlar inte bara om en hemlig, snedvriden önskan hos en handfull nationer som söker förstörelsen av USA:s ekonomi. Faktum är, och jag vågar säga, att det är den fullständiga motsatsen. Det handlar om bristen på förtroende. Man kan inte längre lita på att Förenta staterna agera rättvist på internationell nivå. Den påtvingar sin vilja på andra nationer, med hjälp av den hävstång som den upprätthåller genom den amerikanska dollarn för att bruka våld mot länder genom inlämning. Som den iranska utrikesministern Mohammad Javad Zarif uttryckte sig  i en ny intervju:

”Det här är vad jag tror händer inom det internationella samfundet … det är folk som tänker sig för två gånger innan de pratar med USA eftersom de vet att det de håller med om idag inte gäller imorgon”.

Image result for mahathir mohamadI huvudsak ger guld människor ”välbefinnande”. Du behöver inte gå alltför långt för att se denna typ av tänkande sprida sig till nationer som en gång betraktades som nära allierade med Washington.

Enligt ett malaysiskt tidning som heter Free Malaysia Today, begärde den malaysiska premiärministern Dr Mahathir Mohamad nyligen att man skulle bilda en ny guldstödd valuta, vilket han trodde skulle skydda de ostasiatiska ekonomierna från manipulation från handlare. Han talade också rapporterat om USA:s inflytande och hur det inte var fördelaktigt för de internationella finansmarknaderna att vara bundna till en gemensam valuta som tillhör en nationsstat.
”Du [USA] är inte demokratisk”, sade Mohamad. ”Det står inte för någon enskild makt att bestämma. Om du vill bo i en enad värld, en stabil värld, måste vi tillgripa hållbarhet genom överenskommelse mellan alla de nationer som har sin andel i problemet”.

Washingtons ekonomi är en akilleshäl

En gång i tiden stöddes den amerikanska dollarn av guldstandarden i en ram kallad Bretton-Woods-avtalet. Systemet blev kortlivat, eftersom president Richard Nixon meddelade att USA skulle överge guldstandarden 1971. Istället nådde Nixon-administrationen en överenskommelse med Saudiarabien som blev känt som Petrodollar Recycling-systemet som innebar att de berörda nationerna måste investera överskjutande vinster tillbaka till USA. Förr eller senare måste varje medlem av OPEC börjat handla olja i amerikanska dollar.

Medan den vanligtvis är avskriven som en konspirationsteori, föreskriver en väldigt undervärderad ekonomisk teori att Washingtons förmåga att dominera de globala finansmarknaderna, förklaras övervägande av att all oljeexport sker genom transaktioner i amerikanska dollar på den internationella marknaden (med endast ett litet antal undantag). Amerikanska dollarn är också världens reservvaluta, vilket innebär att de flesta globala transaktionerna görs med hjälp av dollarn ändå.

”Det spelar en liten roll att handeln vanligtvis sker i dollar. Men det betyder att de som vill köpa olja måste förvärva dollar för att kunna köpa oljan, vilket ökar efterfrågan på dollarn på världens finansmarknader”.

Image result for George Goodman (pseudonym Adam SmithDe människor som beskriver detta arrangemang som en konspirationsteori läser bara inte rätt kommentarer. Så långt tillbaka som till 1989 skrev han i sin bok The Roaring 80s, den före detta Rhodes Scholar, Emmys prisbelönta TV-värden och Wall Street-insidern George Goodman (pseudonym Adam Smith) där han förklarat briljant varför den amerikanska dollarn blev så stark och inte hade ännu smällt i en bubbla:

”För det första har vi en stor reservoar av moralisk heder från vår position som militär världsledare och från vårt förflutna som investerare och långivare. För det andra är dollarn den viktigaste valutan. Dollarn är vad världens banker försäkrar sig i. Före dollarn var det pund sterling, och britterna fick en förlängning på sitt imperiums dominans, eftersom världen inte hade hittat en annan dominerande valuta. Om du arbetar inom nyckelvalutan tar det längre tid för att visselpipan blåser”.

Även om det var en galen, inte förankrad konspirationsteori för ytterkanten inom YouTube-samhällena, så är det här de villkor som resten av världen verkligen ser på detta ensidiga finansiella arrangemang. Denna tankegång förklarar också varför USA använder sitt strupgrepp om dollarn för att mobba andra länder till underkastelse genom att använda sig av sanktioner. Det förklarar också varför andra nationer ser Washingtons makt över den globala finanssektorn i sista hand som sin achilleshäl.

Sagt av chefen för Rysslands näst största bank Andrei Kostin i ett tal ifjol: ”Regeringen måste sluta använda dollar … Denna piska som amerikanerna använder sig av i form av dollarn skulle då i stor utsträckning inte ha så allvarlig inverkan på det globala finanssystemet”.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

31 svar

 1. A person always lend a hand in order to make making
  an attempt reports I’d talk about. It’s the brand
  new I actually went to your online internet page consequently very far?

  That i impressed with the study you’ve made to build this actual publish wonderful.

  Very good pastime!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: