G20: Digital skatt tar ett steg närmare

Det finns globala ansträngningar för att införa en enhetlig skattepolitik på Google, Facebook och andra internetgiganter. Man har rensat ett stort hinder före ett G20-toppmöte i Japan, sade tjänstemän nu på fredagen.

Den Parisbaserade organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling sade att 129 länder hade skrivit på en färdplan för att få en rättvisare skatteandel av företagens blomstrande försäljning.

”Viktiga framsteg har gjorts genom antagandet av det här nya arbetsprogrammet, men det finns fortfarande en enorm mängd arbete att göra när vi strävar efter att nå fram till slutet av 2020 med en enhetlig långsiktig lösning på de skatteutmaningar som utgörs genom digitaliseringen av ekonomin, säger OECDs generalsekreterare Angel Gurria i ett uttalande.

OECD, sade att Gurria, skulle söka G20-finansministerns välsignelse för färdplanen när de träffas i den japanska staden Fukuoka den 8-9 juni.

Det mötet är en förberedelse för ett fullständigt G20-toppmöte med den amerikanske presidenten Donald Trump, Kinas president Xi Jinping och deras kamrater i Osaka i slutet av juni.

Toppmötet kommer att bli ett viktigt mellanrum på vägen mot OECD:s mål att komma överens om den nya skattepolitiken i slutet av nästa år.

Forskningsorganet har fått i uppdrag av G20 att hitta en teknisk lösning på problemet med internet-tungviktare som utnyttjar lågskattejurisdiktioner som Irland för att betala en vinst på deras vinster och intäkter i andra länder.

Japans Nikkei-verksamhet säger dagligen att G20-länderna planerade en ny skattepolitik baserad på hur mycket ett företag förtjänar i ett land, inte var det har sitt huvudkontor.

OECD: s färdplan bygger på två huvudvägar: en för att avgöra var skatten ska betalas, den andra för att säkerställa att en miniminivå av skatt tas ut.

Den befintliga installationen har kostat regeringar upp till 240 miljarder dollar i förlorade skatteintäkter, beräknade OECD år 2015. Siffran idag skulle vara mycket högre.

Men rivaliserande förslag finns i blandningen för att lösa problemet. Förenta staterna strävar särskilt efter ett mycket bredare tillvägagångssätt som skulle kunna förhindra europeiska och asiatiska multinationella företag som är involverade i andra sektorer än tekniken.

Så OECD och G20 måste finna enighet kring ett enda förslag för att uppnå sin tidslinje. I avsaknad av detta har flera europeiska nationer, däribland Storbritannien och Frankrike, börjat gå på egen väg.

”Dagens breda överenskommelse om den tekniska färdplanen måste följas av ett starkt politiskt stöd till en lösning som upprätthåller, förstärker och förbättrar det internationella skattesystemet”, sade Gurria.

”Hälsan i alla våra ekonomier beror på det.”Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: