Israel läckte en video som avsatte den österrikiska regeringen, säger en tysk ex-spionchef

first-post-h-11.jpg

May 28, 2019
by 

 

Israelisk underrättelsetjänst var sannolikt bakom det läckta videoklippet som avsatte den ultrahögra styrande koalitionen i Österrike på måndagen, säger den fd biträdande chefen för Tysklands spionagentur. Den i hemlighet inspelade videon läckte till två tyska medier den 17 maj, dagen innan österrikarna gick till val till Europaparlamentet. I videoklippet ses två ledande medlemmar ur Österrikes styrande ultrahögra Frihetsparti som samtalar med en icke nämnd kvinna som gett sig ut för att vara en rysk investerare.

De två männen i videon var Heinz-Christian Strache, Frihetspartiets ledare och tills nyligen Österrikes vice kansler, och Johannes Gudenus, partiets biträdande ledare och en ledamot. I videon lovar Gudenus och Strache att tilldela kvinnans firma fasta statsavtal om hennes onkel – en rysk oligark – köper en österrikisk tidning och använder den för att stödja Frihetspartiet. Videon ställde till med oreda i Österrikes politiska system och ledde till att både Strache och Gudenus avgick. På måndagen avsattes Österrike kansler Sebastian Kurz  från makten under en särskild parlamentarisk session i Wien.

Men frågan är vem som läckte videon, och varför? I en artikel i Cicero argumenterar en före detta högre tjänsteman inom Tysklands federala underrättelsetjänst (BND) om att den israeliska underrättelsetjänsten troligen låg bakom läckan. Artikelns författare är Rudolf Adam, som fungerade som biträdande chef för BND från 2001 till 2004, innan han tjänstgjorde som president för Förbundsakademin för Säkerhetspolitik för det tyska Försvarsdepartementet.

Adam hävdar att Strache och Gudenus handlingar, som framgår av den läckta videon, verkar vara ”halvt maffialiknande och halvt förargliga”, och att de två ska möta rättsliga konsekvenser. Men han fortsätter med att ställa ”en mycket mer intressant fråga”, nämligen ”vem står bakom denna intrig och vem var initiativtagaren?” Adam påpekar att ingenting är känt om kvinnan i videon; enligt rapporter mötte hon Gudenus flera månader innan videon filmades.

Hon uppgav sig vara en lettisk systerdotter till en rysk oligark med kopplingar till Rysslands president Vladimir Putin. I utbyte som varade under flera månader, berättade kvinnan för Gudenus att hon planerade att flytta med sin dotter till Wien och var intresserad av investeringsmöjligheter. Hon bjöd eventuellt honom och Strache till ett möte i en villa på den spanska semesterorten Ibiza. Det var där som den här videon spelades in.

Adam påpekar att villan på Ibiza tycktes ha utrustats med minst sex dolda kameror, i vardagsrummet, i köket och på verandan. Under inspelningen verkade vissa kameror rotera an eftersom Strache och Gudenus flyttade sig runt i villan. Detta tyder på att inspelningen var ”spårad och kontrollerad” av ett team av tekniker som deltog i operationen, säger Adam. Han påpekar också, att även om videon spelades in år 2017, när de två männen inte ens var medlemmar av den österrikiska regeringen, läckte den till media ”under oklara omständigheter” just denna månad, strax innan valet till den Europeiska Unionen. Och han frågar sig, varför väntade man?

Till att börja med, påpekar Adam, att de tekniska aspekterna för videon var äkta och inte ifrågasatta. De visar på att de ”inte var gjorda av journalister” eller amatörer. Istället var det ”professionella underrättelseagenter som gjorde jobbet för Ibiza-operationen”, säger han. Operationen var ”noga planerad under en lång tid… med största möjliga professionalism”. Men varför gör man en sådan inspelning och håller den sedan utom offentlig insyn i nästan två år?

Svaret är, att videon spelades in av någon som engagerar sig i långsiktigt strategiskt tänkande, ”med stor framförhållning”, säger Adam. Den främsta orsaken till tidpunkten för läckan kan vara kopplad till valet till Europeiska Unionen, särskilt som ett försök till att begränsa valet av de europeiska yttersta högerpartierna, inte bara i Österrike utan även i Sverige, Holland, Italien, Ungern, Frankrike, Spanien och någon annanstans.

Om man accepterar att en statlig underrättelsetjänst stod bakom videoinspelningen, så har Israel ett starkt politiskt motiv som vill begränsa uppkomsten av den ultrahögern i Europa, argumenterar Adam. Kina och araberna är inte tillräckligt intresserade av den inhemska österrikiska politiken för att stå bakom den här videon, säger Adam, medan ”ingen europeisk underrättelsetjänst skulle sannolikt vara eller kapabel att utföra en sådan operation”.

Amerikanska underrättelsetjänster är upptagna med Iran, Kina och Nord Korea, och uppkomsten av Europas ultrahöger är inte en politisk prioritering för USAs president Donald Trumps administration, säger han. Det återstår bara en underrättelsetjänst som har de mänskliga och tekniska möjligheterna för en sådan operation, liksom ett tydligt motiv: Israels Mossad.

Förutom ovanstående, har Mossad många i sina led som talar flytande ryska och har nära kontakter med Ryssland och länderna i det forna Sovjetunionen, säger Adam. Han avslutar sin del genom att säga, att om någon bryr sig tillräckligt för att undersöka, kan operationen systematiskt granskas och avslöjas, precis som den senaste tidens förgiftningsfall med den ryske dubbelspionen Sergei Skripal i Storbritannien. Fram tills dess, säger han, ”inklusive denna artikel så är det en ren spekulation och som sådan bör den tas med stor försiktighet”.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: