Hur Israel ger upphov till att utlösa ett USA-lett krig mot Iran

Mike Pompeo and John Bolton
Mike Pompeo och John Bolton

 

MAY 16, 2019 BY 

https://21stcenturywire.com/2019/05/16/how-israel-is-providing-the-pretext-to-trigger-us-led-war-on-iran/?fbclid=IwAR0W2mj27GUpNzZE5csA1FuagIuERP0vv4mvxYgdUg007iBLkuEbrR7hqN8

Fråga: Vem arbetar John Bolton egentligen för?

 

John Bolton har gått ut med ett farligt bedrägeri. Den nationella säkerhetsrådgivaren tillkännagav på söndagen att Pentagon har placerat ut flyg- och sjöstridsstyrkor i Mellanöstern, vilket han kombinerat som ett hot mot Iran och samtidigt pekar ut en ny manövrering för att förbereda  grunden för en händelse som kan motivera en vedergällningsattack mot Iran.

Bolton presenterade sitt hot och sin gruppering som ett svar på underrättelseuppgifter om en eventuell iransk attack mot amerikanska mål i Mellanöstern. Men det som har uppstått tyder på att den påstådda underrättelsen faktiskt inte speglar någon ny dramatisk information eller analys från USAs underrättelsetjänst. Istället har den alla kännetecken för en hög politiskt fråga som Bolton har diktat ihop.

Vidare understryker Boltons vilseledande personer bevis för att höga israeliska ansvariga inom den nationella säkerheten spelade en nyckelroll för att skapa den påstådda händelsen.

Det nya initiativet följer ett djärvt knep som genomfördes i höstas av Bolton och statssekreterare Mike Pompeo, beskriven i Truthdig i februari, för att avfyra några rundor i närheten av den amerikanska ambassaden och konsulatet i Irak som ett bevis på ett försök från Teheran att skada amerikanska diplomater. Bolton utnyttjade möjligheten att pressa Pentagon-tjänstemän för att erhålla ett återställande av militära alternativ, vilket de gjorde motvilligt.

Bolton och Pompeo fastställde därmed en politik om att Trump-administrationen skulle hålla Iran ansvarigt för varje händelse som involverade styrkor som stöds av Iran, som skulle kunna föreställas som en attack mot antingen amerikansk personal eller dess ”intressen”.

Boltons uttalande på söndagen breddade avsevärt den politiken. Det upprepade den tidigare nämnda principen att Förenta staterna kommer att reagera på varje påstådd attack, vare sig den sker från iranska styrkor eller från vad administrationen kallar ”proxy” -styrkor. Men det tillfogade ännu en viktig punkt till Trumps administrationspolitik: ”Ett tydligt och otvetydigt budskap till den iranska regimen att alla angrepp mot Förenta staternas intressen eller på våra allierade kommer att mötas med oupphörlig kraft [läggs till].”

Det språket representerar ett uppenbart drag av Bolton för att skapa potentiella alternativ för USAs vedergällning mot Iran i händelse av en verklig eller påstådd attack av ”proxystyrkor” på israeliska eller saudiska styrkor eller ”intressen”. Ett sådant åtagande att gå i krig mot Iran över händelser relaterade till israeliska eller saudiska konflikter borde bli föremål för en stor debatt i pressen och i kongressen. Hittills har det på något sätt undgått publicering.

Speciellt, på flyget till Finland på söndagen, upprepade Pompeo det hot han gjorde i september om att vi kommer att reagera på alla attacker från ”proxy forces” angående amerikanska ”intressen”. Han hänvisade inte till eventuella attacker mot ”allierade”.

Bolton och hans stab hävdade för nyhetsmedierna att det som han karaktäriserar som ”oroliga och eskalerande indikationer och varningar” är baserad på ”underrättelser”. Media berättar om att Boltons påståenden dock tyder på att hans dramatiska varning inte är baserad på USAs underrättelserapportering eller analys.

USA-tjänstemän citerades i Wall Street Journal på måndagen, att den påstådda underrättelsen ”visade att Iran utarbetar planer på att slå till mot amerikanska styrkor i Irak och eventuellt i Syrien, att skapa attacker i området Bab el-Mandeb nära Jemen genom företrädare och i Persiska viken (sick) med egna väpnade drönare.

Men i nästa stycke fastställde rapporten ett officiellt ordstäv genom att säga ”Det är oklart huruvida den nya underrättelsen visade att operationerna i Teheran planerade att genomföra dem omedelbart eller om de är beredskapsförberedelser ifall spänningar utbröt mellan USA-Iran i oroligheter”.

En källa i Försvarsministeriet sa att underrättelsen visade ”en förändring av beteende som kunde tolkas som en antydan om en attack mot amerikanska styrkor eller intressen”, skriver The New York Times i frågan. Men källan uppgav faktiskt inte om någon ny framväxande underrättelsetjänst hade kommit fram till den slutsatsen eller om ens någon amerikansk underrättelsetjänsteman hade kommit fram till den slutsatsen.

Tidpunkten för den påstådda nya underrättelsen föreslår också att Boltons påstående är felaktigt. ”Så sent som i förra veckan fanns det inget uppenbart tecken på ett nytt hot”, rapporterade Wall Street Journal. New York Times rapporterade på samma sätt att ”flera försvarsförvaltare” sa ”så sent som i fredags har de inte sett någon anledning till att ändra den amerikanska militärens hållning i regionen.”

Normalt skulle det krävas underrättelser från antingen en mycket trovärdig källa inom den iranska regeringen eller en avlyssning av känslig kommunikation från Iran för att rättfärdiga denna typ av anklagelse. Men inga nyhetsuppgifter har tagit upp detta och någon sådan spektakulär ny underrättelsetjänst har inte hittat sin väg till Vita huset eller Pentagon.

Vi vet faktiskt att källorna bakom Boltons påstående var Israels nationella säkerhetsrådgivare och intelligensbyrå. Axios publicerade en rapport på måndagen av den ledande israeliska journalisten Barak Ravid som täcker frågan om nationell säkerhet för Israels Kanal 13 och avslöjade att en delegation bestående av högre israeliska tjänstemän hade gett Bolton den ”informationen” två veckor tidigare om ”en möjliga iransk komplott mot USA eller dess allierade i Gulfen”.

Den israeliska delegationen, ledd av den nationella säkerhetsrådgivaren Meir Ben Shabbat, träffade Bolton och andra ovannämnda tjänstemän i Vita huset, enligt Ravid, för att diskutera eventuella iranska planer. Bolton själv twittrade den 15 april om sitt möte med Shabbat.

Israeliska tjänstemän berättade för Ravid att de förstod att ” uppgifterna var insamlade av Mossads underrättelsebyrå, var en del av orsaken till Boltons meddelande.” Vad Ravids officiella källor berättade för honom visar emellertid att det som israelerna gav Bolton inte var riktigt nya uppgifter alls. Den bestod av flera scenarier om vad iranierna skulle kunna planera, säger en israelisk tjänsteman.

”Det är fortfarande oklart för oss vad iranierna försöker göra och hur de planerar att göra det”, säger den israeliska tjänstemannen till Ravid, ”men det är uppenbart för oss att den iranska temperaturen ökar som en följd av den växande amerikanska påtryckningskampanjen mot dem, och att de överväger att motsätta sig amerikanska intressen i Gulfen”.

Den påtryckningen förklarar antingen bristen på bevis från antingen äkta USAs underrättelsetjänst eller korrekt bedömning för att stödja Boltons uttalande.

Bolton är veteran på att använda sig av påstådda underrättelsefördömanden på Iran för att utveckla en plan för ett aggressivt amerikanskt krig. Under 2003-2004 läckte han satellitfotografier av specifika platser inom Irans Parchin-militärkomplex till pressen, där han påstod att dessa bilder gav bevis för iranska hemliga kärnvapenrelaterade experiment – även om de inte visade på något sådant. Han försökte sedan pressa chefen för International Atomic Energy Agency, Mohamed ElBaradei, till att insistera på en inspektion av platserna. När ElBaradei slutligen mjuknade fann han ingenting i inspektionen för att stödja Boltons krav.

Boltons bedrägliga manövrering medförde ett ökat utbud av händelser som kunde utlösa en amerikansk attack mot Iran och representera ett stort framsteg mot hans långsiktiga avsikt att attackera dem. Mer alarmerande var emellertid, att vissa medier har rapporterat sina påståenden utan att något som helst allvarlig ifrågasättande.

Med tanke på de våldsamma striderna i Irak, Jemen, Syrien och Israel själv, kommer Bolton och Netanyahu-regeringen att kunna skildra en händelse som en attack från shiitiska militärer, houtur eller Hamas mot Israel, Saudiarabien eller på amerikanska intressen precis som Bolton och Pompeo sade förra hösten. Det skulle i sin tur erbjuda ett tillfälle att uppmana Trump till att godkänna en attack mot ett eller flera iranska militära mål.

Ännu mer alarmerande är att både fungerande försvarssekreterare Patrick Shanahan och den nya CENTCOM-befälhavaren Kenneth McKenzie har anmält sig till Bolton-initiativet. Det betyder att Pentagon och militära ledare inte längre kan räkna med att kunna motsätta sig ett sådant krig, vilket de gjorde under 2007, då vicepresident Dick Cheney förespråkade för en misslyckad plan att motsätta sig en framtida irakisk militärattack mot amerikanska trupper i Irak.

Förenta staterna riskerar att falla för ännu en krigslist som skulle vara negativ för dem som leder kongressen och de vanliga medierna som fick acceptera invasionen av Irak och beslutet angående Tonkin-bukten.

 Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

2 svar

  1. I will immediately grasp your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service.
    Do you have any? Please allow me realize in order
    that I may subscribe. Thanks.

    Gilla

Trackbacks

  1. Homepage
%d bloggare gillar detta: