Blytunga M-beslutet: Lägg ner SVT och SR

Public Servicebolaget SVT och SR ska avskaffas helt och hållet. Det är den nya linjen för Moderaterna i Stockholms län, ett beslut som klubbades igenom på förbundsstämman på lördagen. De har även röstat för att riva upp public service-utredningen, berättar riksdagsledamoten Hanif Bali (M) på Twitter.

  • Lördag 11 maj 2019

https://nyheteridag.se/blytunga-m-beslutet-lagg-ner-svt-och-sr/?fbclid=IwAR1df0dCWRnNuwgl7Gy-E00DNxuhB64JjNLh65YDvYZLY-ME9fm9q2YC_Ck

I en tweet berättar den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali att ”Moderaternas största länsförbund – Stockholms län – röstade precis för att vi ska riva upp public service-utredningen”. Men det stannar inte där.

”Man röstade även för att stoppa skattefinansieringen och att helt avskaffa public service”, fortsätter Bali i sin tweet.

 

Tungt bakslag för Tobias Billström

I en proposition inför förbundsstämman för Stockholms län, det tyngsta länsförbundet inom M, riktas kritik mot partiets agerande på riksplanet i frågan om public service. Där har M i praktiken lagt sig platta för Socialdemokraterna. Nyheter Idag har tidigare uppmärksammat intern kritik mot partiets gruppledare Tobias Billström, den man som varit drivande i att M gick med på skattefinansiering av SVT och SR.

När Nyheter Idag talar med Mattias Thorsson, kommunikationschef för Moderaterna i Stockholms stad och län, berättar han att ungdomsförbundet MUF lade ett tilläggsförslag som sedan gick igenom under mötet.

– Det här var en motion om att se över public service och utreda finansiering. Till en motionen lade medlemmar från MUF ett antal tilläggs att-satser där det voterades om den första och sedan gick de andra igenom per automatik.

I en bild som publiceras på Twitter syns Tobias Billström sitta i presidiet. Därmed tvingas han av förbundsstämman att vara med om att klubba igenom ett avskaffande av public service – trots att han själv varit drivande kraft för att partiet ska stå bakom skattefinansieringen.

Chang Frick

Är detta början till en ny oberoende Public Service? red.anm

Såhär skriver SVT själv:

Moderaternas starkaste fäste tar ställning: Public service ska avskaffas

https://www.svt.se/kultur/medier/moderaternas-starkaste-faste-tar-stallning-public-service-ska-avskaffas?cmpid=del%3Afb%3A20190512%3Amoderaternas-starkaste-faste-tar-stallning-public-service-ska-avskaffas%3Anyh%3Alp&fbclid=IwAR34XB65psmcwqbwwsYpev16giVlz0Qk6fRL5s1KI78mEGvf6DedmGUutQU

Moderaternas tyngsta distrikt, förbundet i Stockholm län, vill helt lägga ned public service. Under lördagen röstade man igenom ett förslag om att helt skrota Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion.

– Jag tror att det här bara är ett första steg, säger Muf Stockholms andre vice talman, Oliver Rykatkin.

Moderaterna i Stockholms län tog ställning i frågan om ”en ordentlig genomlysning av public service” under lördagen.

Från Moderata ungdomsförbundet (Muf), vars representanter utgör en betydande del av stämman, hade man yrkat på ett tillägg som innebär en skarpare skrivning: Moderaterna ska verka för public service på sikt ska läggas ned.

– Muf har ju vunnit den här debatten och fått med sig stämman. Ibland bestämmer sig ungdomsförbundet att driva igenom en fråga, och så har det blivit här, säger Mattias Thorsson, kommunikationschef hos Moderaternas länsförbund i Stockholm.

109 röstade för och 77 emot tillägget, enligt Thorsson.

”Måste våga stå för vad vi tycker”

Från ungdomsförbundets sida är man nöjd med att stämman satt ned foten i frågan om skattefinansierad radio och tv. Det ursprungliga förslaget om en genomlysning var inte tillräckligt långtgående, säger Oliver Rykatkin som är Muf:s andre vice ordförande i Stockholm.

– Vi måste våga stå för vad vi tycker. Uppenbarligen tycker tillräckligt många att public service har spelat ut sin roll och att det bör läggas ned, säger Rykatkin till SVT Nyheter.

Det här är första gången som ett moderat länsförbund tar ställning för att helt skrota public service. Beslutet kommer också från det område där Moderaterna är starkast, i valet 2018 fick man drygt 26 procent av rösterna i Stockholms län.

Ungdomsförbundet hoppas på mer

Muf tog så sent som vid förbundsstämman i fjol ställning för att avskaffa public service. Att frågan på allvar nu förs upp för diskussion inom moderpartiet, bådar gott inför partistämman i höst anser Oliver Rykatkin.

– Jag tror att det här bara är ett första steg, säger han.

När ska public service läggas ned då, är det ett par år bort eller snarare om tio år?

– Det kan vi inte säga nu, det blir något som en expert får titta på och bedöma, Oliver Rykatkin, andre vice ordförande Muf i Stockholm.

På riksplanet har M:s kulturpolitiska talesperson, Lotta Finstorp, ännu inte kommenterat saken.

Ordförande i Kulturutskottet: Beklagligt

Christer Nylander (L), ordförande i riskdagens kulturutskott, beklagar Stockholmsmoderaternas beslut.

”Jag tycker det är beklagligt att Moderaterna i Stockholms län tar detta beslut. Sverige behöver mångfald i media, mångfald av medier och vi behöver public service. Vi behöver mer granskning, mer skildring, mer fördjupning – inte mindre,” skriver han i en kommentar till SVT Nyheter.

Även Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Annelie Karlsson, beklagar beslutet.

– Det är ett helt galet beslut som vi hoppas ska avvisas. Public service har aldrig behövts mer än i dag, säger hon.

 



Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:,

%d bloggare gillar detta: