Nej SVT – det är inte ”högerpopulism” att granska antisemitism

När SVT Nyheter refererar till att Nyheter Idag först uppmärksammade SSU-sången om att ”krossa sionismen” på första maj i Malmö kallas vi ”högerpopulister”. Vi får många frågor från läsare om detta och jag hänvisar konsekvent till SVT – som i sin tur ger märkliga svar på Twitter. Att granska antisemitiska strömningar har förstås inget med högerpopulism att göra, det är vanligt folkvett.

https://nyheteridag.se/nej-svt-det-ar-inte-hogerpopulism-att-granska-antisemitism/?fbclid=IwAR0TBaDaZFq-WTp_cMjou3zuXkWanHL79mMJN5G0GHdVnaLXKrakSYJZQ_U

Nyheter Idag och våra medarbetare granskar såväl antisemitism, rasism och antimuslimska strömningar i samhället. Det har vi gjort länge. På samma sätt granskar vi politiken oavsett om det är på vänsterkanten, i mitten eller åt höger. Det finns flera exempel på detta. Jag säger inte att vi är perfekta, det tror jag inte någon är, men våra läsare vet att det i vår nyhetsrapportering närmast är omöjligt att placera oss i något fack.

Vi är även anslutna till det pressetiska systemet och förhåller oss till samma etiska regler som övrigt media. Vi blir förstås fällda ibland, precis som med andra medier. För våra läsare, ungefär var tionde mediekonsument i Sverige, är vi som vilket medie som helst.

Men av någon anledning tycks inte SVT Nyheter se detta. När mediejätten nyligen refererade till vår artikel om den kontroversiella SSU-ramsan om att ”krossa sionismen” kallas vi ”högerpopulister”. Epitetet är inte något som den enskilda SVT-journalisten bestämt.

”’Högerpopulistiska sajten’ är publicistiskt beslut för hela organisationen och inget jag som enskild reporter råder över”, förklarar han i ett mejl.

Flera av våra läsare reagerar på detta. På Twitter ställs frågan öppet till SVT och en medarbetare som heter ”Klara” svarar med att hänvisa till definitionen av högerpopulism genom att länka till Wikipedia. I samma tweet deklarerar Klara från SVT:s officiella Twitter-konto att hon inte riktigt vet ”om vi har någon vänsterpopulistisk tidning i Sverige”.

from.jpg

Du vet redan var SVT står politiskt och vi begriper alla varför de har en intern regel om att markera mot Nyheter Idag – och varför de knappast skulle kalla Dagens Arena eller ETC för ”populistisk”. Jag behöver inte upprepa det våra läsare redan vet.

Däremot, eftersom SVT är dopade med drygt åtta miljarder i skattemedel, har de också mer läsare och större publik än vad vi har. Alla som konsumerar SVT Nyheter vet inte nödvändigtvis vad Nyheter Idag är, eller har koll på SVT:s politiska ställningstaganden – som de konsekvent förnekar att de har.

Här finns också ett problem. Nyhetskonsumenterna som tar del av SVT måste klia sig i huvudet. Är det högerpopulism att granska antisemitism?

Var det högerpopulism när Nyheter Idag i praktiken avsatte Sverigedemokraternas riksdagsledamot Pavel Gamov på det kanske mest spektakulära viset hittills?

Är det högerpopulism när vi är ensamma om en nyhet där Jonas Sjöstedt får kritik från vänster?

Är det högerpopulism när vi tar Socialdemokraterna i försvar när de får orättvis kritik?

Jag kan fortsätta med mängder av liknande exempel. Är det så att vi bara är högerpopulister ibland? När, isåfall?

Det vore bättre om SVT-ledningen gjorde en disclaimer varje gång de nämner Nyheter Idag. För att underlätta åt SVT kan jag formulera den på egen hand.

”SVT ogillar skarpt Nyheter Idag och de perspektiv på samhällsfrågor som får utrymme där. Vi avråder dig som nyhetskonsument från att ta del av den sajten, därför blålänkar vi inte heller Nyheter Idag. Vi får ofta frågor om detta och tyvärr förekommer missuppfattningar om vad vi menar med mångfald. Inom det begreppet ryms inte Nyheter Idag”.

Vidare vet tyvärr inte SVT vad vänsterpopulism är. Därför vill jag rekommendera dem boken ”Populistiska manifestet”. Den är skriven av SVT:s egen hustomte Göran Greider tillsammans med Åsa Linderborg som jobbar på den inte alls populistiska tidningen Aftonbladet.

Med det sagt. Kära SVT, det är inte högerpopulism att granska antisemitism – oavsett varifrån den kommer.

Det är vanligt folkvett.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

2 svar

 1. Detta är kriminell verksamhet… för att sno skattepengar:
  https://www.expressen.se/kvallsposten/malmo-stads-nota-161-miljoner-for-akutboenden/
  almö stad betalade förra året 161 miljoner kronor för akutboende på hotell och i lägenheter åt stadens hemlösa.I många fall blir lösningen att hyra övernattning i vanliga hyreslägenheter – till mycket höga priser, rapporterar Hem & hyra.
  Tidningen presenterar flera exempel på möblerade två- eller trerumslägenheter som kommunen betalar mer än 40 000 kronor i månaden för. Lägenheterna hyrs enligt en dygnstaxa och tanken är att det bara ska vara korttidsboenden, men tidningen hittar exempel på hur hyresgäster ibland stannar mer än ett år i sådana lägenheter.
  – Det öppnas en marknad för de personer som hyr ut de här lägenheterna. – (var bor de själva då?- har de dubbelboende eller? varifrån kommer spekulanterna – inbördes korruption för att sno skattebetalarnas pengar?)

  Gilla

 2. Reblogga detta på Micaels Lidéns Blog och kommenterade:
  👍

  Gilla

%d bloggare gillar detta: