IOGT-NTO Rud försökte stoppa Ole Dammegårds föreläsning

flyer

p4-varmland

All publicitet är reklam! Fyra försök har gjorts för att lista ut var vi befann oss. Det blev en lyckad kväll med 40-tal gäster som lyssnade till Ole Dammegårds föreläsning om Terror och terrorbrott. Något som tydligen väckt starka känslor inom vissa kretsar. Nu kommer vi att bemöta IOGT-NTOs handlande och skickar dem en skrivelse enligt följande:

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

iogt.jpg
Kathy Gyhlesten och Cathrin Lindgren

 

Till IOGT-NTOs styrelse,

Kathy Gyhlesten, ordförande
Cathrin Lindgren, lokalansvarig

Eftersom jag tidigare varit aktiv och medlem av er förening föll det sig ganska naturligt att höra mig först med er om att få hyra er lokal då ett sådant tillfälle dök upp. Vi känner varann, och ni vet vem jag är, och jag tänkte det vore en fördel i det här sammanhanget.

Jag blev nämligen redan i januari kontaktad av Ole Dammegård angående en föreläsningsturné han planerade att göra i Sverige-Norge-Danmark. Eftersom jag haft mycket kontakt genom åren med Ole blev jag tillfrågad om jag kunde tänkas vara kontaktperson för Karlstad. Tyckte det skulle bli kul att även träffas i verkliga livet och inte endast via nätet eftersom han är bosatt i Spanien. Sagt och gjort. Ringer upp Cathrin och lägger fram mitt ärende, sänder länkar om Oles hemsida till henne och annan information eftersom jag vet att Ole inte är lika känd i Sverige som han är utomlands, och då allra minst i Karlstad.

Den 18 januari 2019 kl 16.42 skickar jag ett sms till Cathrin och ber henne bekräfta bokningen av lokalen och bekräftelsen kommer in den 19 januari kl 09.08: “Hej, bokningen klar. Kostnad 500.”

Under tiden fram till den 4 maj 2019 då föreläsningen ska ske, sker en omfattande annonsering på Facebook och min hemsida Bakom kulisserna. Anmälningarna strömmar till med deltagare från hela Sverige som ska komma upp/ner till Karlstad
(t. om från Dalarna o Skåne) för att lyssna till Are you kidding me?” som handlar om varför terrordåden sker i världen. Kanske en skrämmande vetskap för många, men då är detta det bästa tillfället att lära sig mer i ämnet och bota sin rädsla med kunskap förmedlad av världens kanske främste expert på just terrordåd. Ingenting sker av en slump utan allt är medvetet planerat, så även det som skedde på Drottninggatan i Stockholm.

Söndag 28.4 kl 13.16 skickar jag ett sms och ber Cathrin ställa fram projektorn på måndagen när hon är i lokalen så att den är klar när vi kommer nästa lördag. Får svar om att hon ska göra det och så här långt är allt “frid och fröjd”.

På måndag 29.4 ringer Cathrin till mig och ursäktar sig med att hon inte “tagit reda på vem Ole Dammegård är”, att de ringt från både TV och radio och att styrelsen nu har beslutat att inte hyra ut till oss. Detta sker alltså 5 dagar innan en omfattande Sverige-Norge-Danmark turné som har planerats och känts till i ett halvt års tid. Man skyller på att medlemmar uttryckt sin oro över ämnet. Då kan jag hänvisa till det ovan sagda, två stycken upp. För detta beslut borde det ju ha krävts ett styrelsebeslut nattetid mellan den 28-29.4 vilket jag ser som i det närmaste omöjligt, och är bara ett falskt svepskäl om att detta styrelsebeslut existerar.

Kanske kan man förfara så om det är frågan om en vanlig “karlstabo” som ska hyra en lokal och man inte känner till att ingångna avtal är juridiskt bindande och inte kan sägas upp pga rädsla eller andra känslomässiga aspekter. Att komma dragandes med något i stil med “allas lika värde” som är så populärt just nu, är ju inget som man tagit hänsyn till heller i det här fallet i varje fall.

Kontaktar Lawline i Stockholm vart man kan vända sig om man har en enkel juridisk fråga som ger ett enkelt svar. Fick det bekräftat vad jag redan visste, att avtalet är bindande då jag har skriftligt bevis på ingånget avtal. Därmed kan Ole begära skadestånd av föreningen med hänvisning till kontraktsbrott, brott mot mötesfrihet och yttrandefrihet. Detta är även giltigt ifall en tvist uppstår och vi måste vända oss till domstol.

Kan förstå, att det var något som styrelsen inte kände till eller hade räknat med att skulle ske. Låt det därför bli en “nyttig läxa” för nästa gång ni ska hyra ut om vilka regler och lagar som gäller vid alla tillfällen.

Detta brev kommer att publiceras för allas kännedom på min hemsida.

Med vänlig hälsning

Yrsa Häggström

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ni andra kan också protestera, men här kommer ett inslag

Infogar en kommentar från besökare:

Jan-Åke Jönsson Jag skrev såhär till IOGT i Värmland (med kopia till P4 Värmland)
vardkedjan@telia.com,monica.stahl@iogt.se,annagrj@telia.com,inga-britt@kieder.se,liv.hagberg@iogt.se,elenor.kemnas1@comhem.se
p4varmland@sverigesradio.se

https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/…/iogt-nto…/ 

Jag vill uttrycka min bestörtning av att ni har hindrat en av de mest underbara personer jag lärt känna i livet – Ole Dammegård – från att få komma och tala i era lokaler om ett för alla oerhört viktigt ämne. Om ni inte redan gör det kommer ni att i framtiden att skämmas för ert handlade och er djupa okunnighet om vad ni gjort.

Har vi yttrandefrihet eller inte i Sverige? Om vi har, vad är det i så fall värt?

Själv kommer jag att lyssna på Ole Dammegård igen den 12 maj i Köpenhamn. Det blir för 8e gången. Ni borde också ta chansen – börja med länkarna nedan.

Jan-Åke Jönsson, Hörby.

PS Trots er censur höll ändå Ole Dammegård sitt anförande på annan plats, och det blev en mycket lyckad tillställning med ett 40-tal lyssnare.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Från: YRSA HÄGGSTRÖM
Skickat: den 9 maj 2019 14:25
Till: p4varmland@sverigesradio.se
Ämne: Föreläsning med Ole Dammegård

 

Hej!

Som arrangör för föreläsningen i Karlstad har det kommit till min kännedom att det är nån på Radio4 Värmland som kontaktat Cathrin Lindgren/Kathy Gyhlesten på IOGT-NTO Rud och påstått att Ole Dammegård är kontroversiell. Jag kan även  läsa det ni skrivit om honom på er hemsida.

Varför eller vem är det som sprider sådan lögn och talar illa om en annan människa ni inte vet något om? Ni kunde ju ha kontaktat mig och frågat vem han är, eller hur?Istället väljer ni, som borde vara ”opartisk media” att gå ut med sådana lögner. Därigenom förorsakade ni att vi blev boycottade från Rud och fick i all hast söka en annan lokal för våra 40-talet åhörare. Vi fick gäster från hela Sverige, från Skåne
i söder ända upp till Dalarna.

Från: Hedvig Nilsson
Skickat: den 9 maj 2019 14:51
Till: YRSA HÄGGSTRÖM
Ämne: SV: Föreläsning med Ole Dammegård

Informationsklass: Sveriges Radio Intern

Hej Yrsa!
Vad tråkigt att detta lett till besvär för er. Men allt vår reporter gjorde var att ringa och ställa frågor om arrangemanget, och sen ringde IOGT upp och sa att de avbokat efter att de kollat upp vem föreläsaren var.

Så det var verkligen inte vårt förslag, och vi kan ju inte ta ansvar för deras beslut. Att kalla föreläsaren kontroversiell ser vi inget fel i, det är inget värdeladdat ord i negativ betydelse, men en fullt rimlig beskrivning.

Vänliga hälsningar
Hedvig Nilsson, P4 Värmland

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Detta svar kom från IOGT-NTO

iogt-bestridande

 

 

 Kategorier:Svensk politik

Etiketter:,

<span>%d</span> bloggare gillar detta: