Ny husrannsakan mot Swedbank

Image result for swedbank

Publicerad: 2019-04-24

http://www.e55.se/tt-nyheter/upp-till-bevis-for-sargad-swedbank/

Det är en sargad storbank som på torsdagen lägger fram sin rapport för årets första kvartal. Under onsdagen genomförde Ekobrottsmyndigheten en ny husrannsakan mot Swedbank. Polisen ska till skillnad från tidigare ha fått ta del av alla handlingar de velat.

Flera utredningar pågår med koppling till de misstänkta transaktionerna i Swedbank, vars varumärke och aktiekurs har tagit en rejäl smäll de gångna månaderna.

Finansinspektionen utreder tillsammans med baltiska myndigheter om storbanken kan ha brutit mot regelverket mot penningtvätt. Denna utredning beräknas vara klar i oktober.

Grovt svindleri misstänks

En vecka efter SVT:s Uppdrag gransknings rapportering om misstänkta transaktioner i banken inledde dessutom Ekobrottsmyndigheten (EBM) en utredning om misstänkt insiderbrott, då det framkommit att banken dagarna inför SVT-sändningen den 20 februari exklusivt informerade ett antal storägare i förväg om de anklagelser om misstänkt penningtvätt som skulle framföras mot banken.

Efter en gryningsräd mot Swedbank inför bankens årsstämma utvidgades EBM:s förundersökning till att även gälla grovt svindleri. Bakgrunden var att företrädare för banken under hösten 2018 och framåt kan ha gjort vilseledande uttalanden om vad de kände till om misstänkt penningtvätt i Baltikum.

Detta besked följdes av att den förre vd:n Birgitte Bonnesen – som 2011–2014 var chef för bankens baltiska verksamhet – efter några stormiga veckor i medierna tvingades avgå bara någon timme före årsstämman den 28 mars. Styrelseordförande Lars Idermark fick sitta kvar över stämman, men avgick någon vecka senare.

Under onsdagen genomförde EBM en ny husrannsakan mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg, rapporterar Dagens industri.

Jag kan bekräfta att polisen har varit på Swedbank och fått ytterligare handlingar, säger bankens advokat Hans Strandberg till tidningen.

Några nya brottsmisstankar har inte tillkommit och EBM ska till skillnad från den första husrannsakan fått ta del av alla handlingar de velat.

Förstärkning av styrelsen

En extra stämma är planerad men ännu inte utlyst. Valberedningen, under ledning av Lennart Haglund från Sparbanksintressenter, har utlovat en förstärkning av styrelsen utan att precisera vad den innebär.

Delårsrapporten kan möjligen ge en vink om vilka kostnader som Swedbank hittills har åkt på till följd av penningtvättsmisstankarna. Det är inte uteslutet att årets kostnadsbudget har spräckts till följd av all inköpt hjälp i form av advokater, utredare och extra rådgivning som banken har anlitat. Om denna kostnadspost skenar iväg kan det slå mot både vinst och utdelning för 2019.

Kundflykt är en annan farhåga i kölvattnet på all negativ uppmärksamhet, som kanske hunnit visa sig under den senare delen av kvartalet.

Om Swedbank redan nu väljer att göra en avsättning för att täcka befarade påföljder ska vara osagt. Men om amerikanska myndigheter går vidare med sina undersökningar av Swedbank kan det landa på enorma summor. FI-böter om regelbrott efter skärpningen av regelverken i linje med EU:s fjärde penningtvättsdirektiv kan också bli kännbara.

Danske Bank har efter en rapport i höstas, som visade på misstänkta transaktioner för 200 miljarder euro i en filial i Tallinn under 2007–2015, satt av cirka 25 miljarder kronor för att täcka eventuella böter.

Baltiska åklagare utreder

Parallellt med Uppdrag gransknings rapportering har finansmannen Bill Browder och hans kapitalförvaltare Hermitage Capital Management anmält Swedbank för vad som beskrivs som penningtvätt med koppling till kriminella kretsar i Ryssland. Enligt Browder har bland annat svenska Swedbank-konton använts för en del av de misstänkta transaktionerna som totalt uppges uppgå till 176 miljoner dollar.

EBM har med hänvisning till preskriptionsregler beslutat att inte inleda någon förundersökning på grundval av anmälan från Browder, som dock begärt en överprövning. Åklagare i Estland och Lettland har utifrån motsvarande anmälningar till dem fortfarande Swedbank under utredning.

Swedbank har sedan de misstänkta transaktionerna blev kända tidigare i år konsekvent hävdat att banken anmäler alla misstänkta penningtvättaffärer till polisen i de länder där man verkar och följer gällande regelverk.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: