Rapport: Miljardsvinn i offentliga sektorn

Enligt en kartläggning gick uppåt 135 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar upp i rök i fjol på grund av slarv och usla upphandlingar i offentliga sektorn. Vad säger finansminister Magdalena Andersson? (Foto: TT)

Dagens Industri berättar om den vårdslösa hanteringen av skattebetalarnas pengar bland svenska myndigheter, landsting och kommuner.

http://www.dagensps.se/privat-ekonomi/pengar/sa-svindlas-du-pa-dina-skattepengar/?fbclid=IwAR2uqQg7THTxtjKBOLq2s4pk206lCdhCwile7e_T2LBqJU5g9Hg75EtI6Ls

Bakom kartläggningen står analys- och researchbolaget Dagens Samhälle Insikt, DS Insikt, och mångmiljardslarvet är i dag på en ny rekordnivå, framgår det, liksom att bristen på konkurrens gör att problemet eskalerar.

”Offentlig sektor är usel på inköp. I många fall har man inte ens koll på vilka inköp som faktiskt görs i verksamheten”, säger bland andra Ellen Hausel Heldahl, expert på offentlig upphandling på arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, i Di-artikeln.

Hon ska i sommar presentera en rapport som visar att svinnet av skattemiljarderna uppskattningsvis är 10-15 procent av det totala värdet. I fjol ska den offentliga sektorn, enligt sammanställningen, ha slösat bort 90-135 miljarder kronor av skattebetalarnas pengar, enligt de beräkningar som DS Insikt gjort, skriver Di.

Dela du också denna artikel!Kategorier:Svensk politik

Etiketter:, ,

3 svar

Trackbacks

  1. Rapport: Miljardsvinn i offentliga sektorn – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: