Reportage direkt från ett asylboende

Igår gjorde jag något som inte många svenskar gjort, särskilt inte de svenskar som vill ha öppna gränser och släppa in hur många flyktingar och migranter som helst. Jag satt hela eftermiddagen på ett asylboende i Lappland och pratade med de som bor där.

Jag skriver det här idag för att visa ett exempel till på hur det kan vara att bo på ett asylboende i Sverige och hur många känner sig lurade och svikna. Lurade av smugglare och lurade av våra politiker. Jag tror att om alla naiva svenskar som skriker och gapar om  öppna gränser fick spendera tid på några asylboenden skulle många faktiskt förstå varför öppna gränser inte fungerar för någon. Att låta människor sitta på ett asylboende i två år eller ännu längre för att i många fall bara få avslag på sin ansökan.

Asylsökarna som bor där

På det här boendet har man blandat familjer med ensamma vuxna, så det finns allt från små barn till vuxna kvinnor och män. De flesta är afghaner, irakier eller syrier. Alla blir väldigt intresserade när det kommer någon utifrån, särskilt när det kommer någon som kan prata med dem. Det tog inte lång tid innan dagrummet vi satt i var proppfullt med folk och alla ville prata samtidigt.

Ingen på boendet ville synas med namn eller bild eftersom de både tror att personalen på boendet kan hämnas och att det skulle kunna påverka deras ärende hos Migrationsverket.

Själva boendet

Standarden på asylboenden i Sverige varierar mycket och med den extremt stora invandringen förra året så sjönk standarden rejält. Det första man märker på just det här boendet är hur slitet allt är. Alla väggar är gula men jag vet inte om de är målade gula eller om de en gång för 100 år sedan var vita. Precis överallt sitter det lappar med ”rökning förbjuden” bild. Det finns ingen personal på plats dygnet runt utan bara då och då dagtid på vardagar och vid matservering.

Luften i korridorerna är dålig och på rummen är den riktigt dålig. Ventilationen klarar inte alls av antalet människor som bor här. Det bor tre eller fyra personer i rum gjorda för max en eller två personer. Toaletter och duschar är också mindre trevliga med synligt mögel lite överallt. I dagrummen, som också är slitna gamla kök, finns soffor och bord som ser ut som sopor och tjock-TV utan några kanaler. Det finns inga leksaker, TV-spel eller någonting för barnen.

Det verkar som om byggnaden antingen var på väg att rivas eller totalrenoveras innan den blev asylboende. Nu kanske den totalrenoveras i framtiden för nu får säkert ägarna råd.

Klagomålen och problemen

Det första klagomålet som kommer upp och som alla tycker är dåligt är maten, men jag återkommer till den.

Flera av asylsökarna själva beskriver depression då de flesta inte har någonting att göra på dagarna annat än stå ute och röka, något som är tydligt när man ser berget med fimpar på marken nedanför brandstegen. Alla vill göra någonting och många vill gå i skolan och lära sig svenska men de får inte eftersom de är över 18. ”I Sverige är det bara barn som får hjälp” säger de. Några få av de vuxna har praktikplatser och de som har barn får gå till grundläggande svenska.

Migrationsverket är sällan på besök och när de kommer någon så saknas nästan alltid tolk. Alla frågor får gå via en boende som kan lite engelska så det mesta försvinner nog i översättningen för ingenting har gjorts åt något av klagomålen.

Det finns Wi-fi  på boendet  men den är alldeles för dålig och den klarar inte alls av antalet människor som bor där. Det har gjort att männen går till Coop i närheten för att använda deras Wi-fi. Det tycker inte personalen på Coop om så männen brukar bli bortkörda därifrån. Barnen däremot har fått stanna och surfa.

Det finns ett gammalt gym i källaren men det är låst och stängt. Det har aldrig varit öppet och männen är missnöjda över det. Jag gissar att ägaren inte vill att de boende ska slita på utrustningen.

Det är inte många som klagar på att det är trångt i rummen, ”det är ingen fara”, säger flera, även om standarden är mycket sämre än i deras hemländer. Bara en man som har en höggravid fru tycker att de borde få flyttas till ett eget rum och inte dela med andra. Många på boendet upplever det som ett problem att man har blandat familjer med ensamma och att man har blandat olika grupper och det är mycket bråk mellan olika grupper.

Tillgång till läkare, optiker och mediciner vill många prata om. Flera beskriver problem med att få träffa läkare och få hjälp med glasögon och nya mediciner. Allt tar för lång tid och det saknas tolkar hela tiden. Flera är dessutom oroliga för avgifterna för läkarbesök och vad som händer med avgifterna om de inte har pengar att betala.

(vanligt läkarbesök kostar 50 kr, akutbesök kostar 200 kr. Migrationsverket betalar för dem som har ”höga” kostnader med många besök men handläggningstiden för återbetalning är flera månader)

Från en kvinna och hennes pojke fick jag också höra att det någon på boendet som sprider rykten, sexuella trakasserier och hot via Facebook men inget vet vem det är. Migrationsverket säger att det är polisens sak och polisen säger bara att alla som känner sig hotade ska sluta använda Facebook själva.

Maten

Kvaliteten på mat på asylboenden varierar rejält och jag har tidigare hört att maten på det här boendet var dålig och att de bara fick potatis. Nu besökte jag oanmäld och middagen jag såg var…. kokt potatis och kikärtor med bröd. De boende gör som de har blivit vana att göra. De tar den kokta potatisen och sallad tillbaka upp, sen steker de och kryddar potatisen själva i dagrummet.

De flesta använder mycket av sina pengar, som är mellan 300 och 700 kr per månad (beror på om du är ensam, i familj, vuxen eller barn), till att köpa mat och tillbehör så att de själva kan laga mat tillsammans. De får inte göra så, anledningen är risk för brand. Det är därför de inte får laga mat själva i det stora köket heller.

Många av asylsökarna säger att ägarna fuskar med maten och tar pengar själva. Ofta är det bara potatis, grönsaker och bröd. Jag tror att de har rätt för den mat jag såg är inte alls vad Migrationsverket betalar ganska mycket för per dag. Jag reagerade också på att det inte fanns mjölk till barnen, mjölk finns bara på morgonen.

Idag fick jag bilder av lunchen skickade till mig via Viber… mer potatis och bröd. På det här boendet är maten inte i närheten av vanlig skolmat men skattebetalarna betalar många gånger mer för den per person och dag (120-150 kr per dag och person är normalt). Det är inte ok och det här är den överlägset sämsta mat jag sett på ett asylboende.

Det enda positiva med maten var att det fanns bladsallad och att matsalen var finare än resten av byggnaden, den har nog renoverats någon gång under de senaste 15-20 åren.

Asylsökande barn som ser verkligheten

Det var väldigt roligt att prata med barnen som bor med en eller båda sina föräldrar på boendet. Barnen får gå i skola och efter sex månader så kan några redan svenska tillräckligt bra för att prata med mig. En 14 årig pojke från Syrien kritiserar direkt sina föräldrar och de andra vuxna för att de inte går ut mer och träffar svenskar och att de bara vill lära sig svenska i skolan.

– ”Jag har flera svenska kompisar, jag lär mig svenska från kompisar, bara lite lär jag mig i skolan”

Han går i skola tillsammans med de andra barnen på boendet plus ”ensamkommande” från HVB och familjehem i närheten.

– ”De ska inte vara där, de säger 16 år men de är 30 år”, säger han och skrattar.

När han översätter för de vuxna på arabiska instämmer alla och det är tydligt hur irriterade de är. De vet att mycket mer resurser går till dem som bor på HVB-hem och att de som ljugit om sin ålder får gå i skolan och lära sig svenska. Pojken och de andra på boendet ser verkligheten i Sverige bättre än vad stora delar av svenska folket gör.

Ändå positiva

Trots alla problem så försöker de som bor här ändå vara glada och positiva och de skrattar mycket. Det är mycket bråk mellan olika grupper men den 14 åriga pojken från Syrien tycker ändå att alla är en stor familj. De upprepar att de är tacksamma för att vara i Sverige även om det inte har blivit som de trodde.

Vi pratade om flyktingkrisen och Europa. De förstår att det har blivit kaos med alldeles för många som kommit på en gång och de förstår att smugglare och politiker i Europa båda har ljugit och lockat folk hit. Men de har ändå svårt att förstå varför allt tar så lång tid, varför ingen lyssnar och varför inga problem på boendet blir lösta.

Människor från Mellanöstern är bra på att sitta och prata nästan hur länge som helst, vilket är tur om man bor på ett boende där den enda aktiviteten som finns är ett gammalt biljardbord. Nackdelen är att det blir ganska mycket oljud, det blir svårt för dem som vill ha tyst och lugnt.

Kompetensen, praktikplatser och jobb

Politiker och många journalister i Sverige har länge ljugit om alla läkare och ingenjörer som kommer med flyktingarna. Det är totalt skitsnack, det är verkligen inte många högutbildade som kommer hit. Den kunskap som många kommer med är praktisk. Det finns många som är mycket duktiga på att laga mat och sy kläder. Sen finns det till exempel frisörer, bilmekaniker och snickare. De som är frisörer är oftast väldigt duktiga och klarar av det tjocka hår många av oss invandrartjejer har, de flesta svenska frisörer klarar inte det.

Därför är det korkat att placera stora asylboenden i små kommuner där det inte finns någon chans till praktikplatser eller jobb någonsin. Svenska politiker borde sluta ljuga om läkare och annan kompetens som inte finns bara för att lura svenskarna, fokusera på den kompetens som finns i verkligheten istället.

Avslutningsvis….

….så finns det mycket mer att skriva om efter en dags besök för det pratades väldigt mycket men det blir bara för mycket att skriva ihop. Jag har redan fått mycket hjälp med att få ihop och formulera den här artikeln från alla anteckningar och ljudinspelningar som gjordes igår.

Jag ville bara försöka ge fler svenskar ett bättre bild av hur det kan vara på ett asylboende i Sverige idag och att man inte ”räddar människor” bara genom att släppa in dem i Sverige och lagra dem i en möglig gammal byggnad som egentligen borde rivas. Ett land som Sverige ska förutom att ha bättre koll på vilka som kommer och hur gamla de är ta emot det antal flyktingar man klarar av att på ett värdigt sätt ta hand om.

Igår gjorde jag något som inte många svenskar gjort, särskilt inte de svenskar som vill ha öppna gränser och släppa in hur många flyktingar och migranter som helst. Jag satt hela eftermiddagen på ett asylboende i Lappland och pratade med de som bor där.

Jag skriver det här idag för att visa ett exempel till på hur det kan vara att bo på ett asylboende i Sverige och hur många känner sig lurade och svikna. Lurade av smugglare och lurade av våra politiker. Jag tror att om alla naiva svenskar som skriker och gapar om  öppna gränser fick spendera tid på några asylboenden skulle många faktiskt förstå varför öppna gränser inte fungerar för någon. Att låta människor sitta på ett asylboende i två år eller ännu längre för att i många fall bara få avslag på sin ansökan.

lunch
Dagens lunchKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: