Hershey, Nestlé och Mars har använt sig av barnslavar för att göra din choklad. Se själv!

choklad

En av de bäst bevarade hemligheterna under 2000-talet har nu avslöjats. De tre ovanstående företagen ansvarar för en stor del av världens chokladtillverkning, varav
60 % kommer från Västafrika.

https://www.healthnutnews.com/hershey-nestle-and-mars-have-been-using-child-slaves-to-make-your-chocolate-see-for-yourself/

År 2000 avslöjades att skörden och bearbetningen av kakaoplantan lämnades över till barn, ofta genom obetalt slaveri. Fängslade, var de tvungna att gå på toaletten på taket eller göra sina behov i en kopp.  De var undernärda och barnen skulle antingen säljas för 30 dollar eller kidnappas, och de trodde att de ansökte om något slags betalt jobb.

chocolate_slavery_main

Reglerna är så slappa att det inte finns nån regering som kan gå in och stoppa grymheterna. Detta fruktansvärda tillstånd av barnslaveri är också den perfekta billiga arbetskraften för godisföretagen som vill sälja dig choklad till smutsiga och billiga priser. Varför tror du att en chokladkaka kostar bara $ 1?

Informationen avslöjades i dokumentären Slaveri: En global undersökning, som kan ses här under:

Den hemska beskrivningen berättar i första hand om slaveri; barn med piskade ryggar, rädda för sina liv och slagna i månader, om underkastelse. Dessa möttes av omedelbara handlingar från Kongressen.

Chokladbolagen hänvisade till sin okunnighet; Hesheys VVD Robert M. Reese berättade för Philadelphia Inquirers reporter Bob Fernandez, att ”ingen – ingen – hade någonsin hört talas om detta” (som om han någonsin hade kunnat veta). Efter att man hade bekräftat att slaveri verkligen inträffat och att det var så illa som det skildrades i dokumentären, utarbetade Eliot Engel (Rep.) snabbt en amerikansk lag som beordrade att FDA inför ”slavfri”-märkning på choklad, likt den för organisk märkning. Förslaget vann omedelbart ett godkännande i Representanthuset och var nu på väg till Senaten där människor stod redo för att utarbeta den till lag. Det var då som chokladföretagen gick ut och lovade att självreglera frågan och man uppgav år 2005, att det inte längre fanns barnslavar. Det visade sig att man inte gjort så mycket. Fortfarande år 2015 fanns det fler barnslavar än det fanns år 2001 – faktiskt 51 % fler. Idag finns det 1,4 miljoner barn som bär säckar med kakao med sina piskade och slagna kroppar och de har arbetat från morgon till kväll utan betalning.

Nu när det har blivit uppenbart att Hershey, Nestlé och Mars inte har någon möjlighet att hantera frågan (förutom att trycka tillbaka datumet för genomförandet till år 2008, sedan till 2020) har invånare i Kalifornien lämnat in klagomål som kräver att företagen betalar skadestånd till de personer som har köpt produkten ”oavsiktligt” och som stödjer barnslavhandel, och att de skriver ut nya etiketter som indikerar på att produkten tillverkades genom barnslavarbete.

”Amerikas största och mest lönsamma matkonglomerat bör inte tolerera barnarbete, än mindre barnslavarbete, varhelst i sina försörjningskedjor”, står det i klagomålet. ”Dessa företag borde inte blunda för kända kränkningar av de mänskliga rättigheterna … särskilt när företagen konsekvent bekräftar att de representerar och agerar på ett socialt och etiskt ansvarsfullt sätt.”

chocolate-slavery

USAs överklagande domstol återupptar Nestlés barnslaverirättegång

Upplagt av  | 26 mars 2019

I slutet av 2018 återupptog den 9:de U.S. Circuit Court of Appeal en stämning från gruppen med tidigare barnslavar. I begäran anklagar gruppen ”John Does” den amerikanska enheten för Nestlé SA och Cargill Co (Carg.Ul) för fortsatt barnslaveri vid kakaoodningarna på Elfenbenskusten.

Domarna enades enhälligt om att gruppen kunde fortsätta med sina påståenden trots den påstådda misshandeln som inträffade utomlands. En kopia av det här ärendet med ärendenummer 17-55435, finns här.

”Klagandena, ursprungligen från Mali, hävdar att företagen hjälpte och dämpade kränkningar av de mänskliga rättigheterna genom sitt aktiva deltagande genom att köpa in kakao från Elfenbenskusten.

De stämde ursprungligen Nestle USA, Archer-Daniels-Midland Co och Cargill Inc [CARG.UL] år 2005. Archer-Daniels-Midland uteslöts från rättegången år 2016 enligt domstolsbeslut. Fallet har sedan dess väckts i högsta domstolen i USA, som år 2016 avvisade företagens anhållan om att få rättegången ogiltigförklarad.

Nestlé och Cargill förnekar påståendena. (Ingen är chockad över det.) Nestlé sa också att de inte bara har en politik mot barnarbete utan att de också arbetar för att bekämpa det globala problemet. (alltså är de medvetna.)

”En tingsrätt i Los Angeles avfärdade rättegången två gånger, senast nu i mars 2017. Domstolen fann att de tidigare barnslavarnas påståenden var förhindrade av den amerikanska högsta domstolens beslut som har gjort det svårare för kärandena att stämma företag i amerikanska domstolar för påstådda överträdelser som skett utomlands.

Enligt dessa domar måste brott mot andra ”gälla inom USAs-territorium” med tillräcklig kraft.

Den 9:de kretsen menade dock att kärandenas påståenden uppfyllde dessa krav eftersom de påstådda överträdelserna föll utanför ramen för företagens vanliga affärsbeteende.

Dessa före detta barnslavar hävdade att företagen tillhandahöll ekonomiskt och tekniskt bistånd till de lokala bönderna för att garantera den billigaste källan till kakao.

Den federala överklagningsrätten sade att dessa ”kickbacks” stöddes genom regelbundna inspektioner av kakaoföretag från Elfenbenskusten genom att amerikanska företagsanställda kände till och upprätthöll finansieringsarrangemangen.

children-workingKategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

2 svar

Trackbacks

  1. Hershey, Nestlé och Mars har använt sig av barnslavar för att göra din choklad. Se själv! – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: