Lördagsintervju 45 – Professor Arnstberg om hur demokratier dör

I programmet får vi möta professor i Etnologi Karl-Olov Arnstberg i Thailand, där han inleder med att förklara varför det är så farligt att sju partier hatar det åttonde partiet. Han jämför med situationen i Allendes Chile där de ökande motsättningarna i parlamentet ledde till en nationell katastrof.

Karl-Olov beskriver hur demokratin i Sverige har urholkats och att viktiga frågor för Sveriges framtid inte diskuteras av partierna. Han menar att den demografiska förändringen av Sverige i princip är irreversibel och en av de viktigaste frågorna för Sveriges framtid.

Vi kommer in på hur massinvandringen har lett till att en stor del av den svenska befolkningen inte är självförsörjande. En annan effekt är att befolkningen har blivit högt skuldsatt vilket sannolikt är ett viktigt motiv för att de internationella finansintressena har drivit på migrationen till Sverige.

Risken med den höga belåningen är att om räntorna stiger och fastighetspriserna faller, då måste bankerna dra tillbaka lånen vilket leder till att mängden pengar i marknaden minskar. Detta blir en nedåtgående spiral där många riskerar att förlora sina egendomar men står kvar med lånen.

I en sådan situation riskerar motsättningarna i samhället öka och även om Jimmie Åkesson och andra som hatas av 7-klöverpartierna inte verkar särskilt hämndlystna idag, kan det vara en inställning som snabbt förändras vid en kris. Detta är ytterligare en orsak till att de som ansvarar för problemen vi står inför, inte vill släppa fram andra partier.

Karl-Olov tar också upp kvinnornas ansvar för att ha öppnat för massinvandringen. Känslorna har fått ta över utan att tankar på konsekvenserna för sin och sina barns framtid. Därför är det viktigt att kvinnorna tänker om nu, vilket också gör att många av deras män följer efter, om de inte redan har tagit ställning.

Vi diskuterar också att många funderar på en ”plan B” som innebär att man lämnar Sverige. Men vi konstaterar att vi i första hand måste lägga krafterna på att räta upp situationen. För de allra flesta finns ingen ”plan B”. Vi uppmanas också att om möjligt minska den personliga skuldsättningen i goda tider eftersom det är så mycket svårare, om vi verkligen får en kris. Blir det en kris så kan det gå fort, vilket gör att det är för sent att agera.

Avslutningsvis uppmanas riksdagspartierna att ta sig samman och börja samarbeta!

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: