Fallet Madeleine McCann har fått ett slut

madeleine 

Det är säkert många med mig som minns fallet med den 4-åriga flickan som försvann när hon semestrade med sina föräldrar i Praia da Rocha i Portugal år 2007. Även våra tidningar, såsom Aftonbladet och Expressen tog upp detta stort, och på SVT kunde vi se intervjuer med hennes föräldrar. Nu hittade jag denna video som berättar om hennes öde. Klicka på bilden så kan du se den. Annars kan du här nedan läsa vad James Bogart kommit fram till.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Det är på rum 5A, på första våningen, som hennes liv slutar med döden. Madeleine McCann var bara ett fall som fick ett dåligt slut, eller så var det i varje fall ett dåligt föräldraskap. I den här videon ska jag visa hur detta förorsakade Madeleine McCanns död. Här fanns människor, vänner på semester, och de hade roligt. Man skämtade, man skrattade och man berättade historier för varann.

chaplins
Chaplin’s Bar och Restaurant

Ingen vill lämna platsen var 30:de minut. McCanns och deras vänner var inte annorlunda. McCanns och deras vänner skulle snart börja slappna av och man skulle göra kontroller var trettionde minut den här kvällen. De var på Chaplins Bar, aldrig nämnd i någon av polisintervjuerna, inga frågor har ställts av Leicesters polis, inga frågor har heller ställts till McCanns i någon TV-intervju. Chaplins Bar och Restaurant, är den största bevarade hemligheten i fallet med Madeleine McCann. Men vi kommer att se hur Chaplins Bar och Restaurant med föräldrarna McCann och deras vänner, tisdagen den 1 maj 2007, blir vändpunkten och bokstavligt talat även vägen till en katastrof.

elisabeth
Pamela Fenn

Elisabeth är också där, hon kommer från Plymouth, och liksom jag har de känt till lidandet, men inte endast genom en kamera och en hemlig reporter och en frisör. Frisören berättar om en kvinnans berättelse. Hon bodde i rummet ovanför McCanns lägenhet. Hon berättar om sin kund och om hur McCanns besökte Chaplins Bar den där tisdagskvällen. Reportern frågar då om de inte var på Kappas Bar då? Nej, svarar hon.

De var på Chaplins Bar. De kom dit klockan 22 och de återvände inte till lägenheten förrän kvart i tolv. De gick till fots från det vid havet belägna Ocean Club till  Chaplins Bar och Restaurant den där tisdagen den 1 maj. McCanns och deras vänner följer med dem för en måltid på tapasbaren. De promenerar från Ocean Club till Chaplins Bar och Restaurant. McCanns skulle inte återvända till lägenheten 5A förrän kvart i 12 den här kvällen.

Så vad berättar fru Fenn om den här kvällen? Hon berättar att hon var ensam hemma och hon hörde ett barn som grät. På grund av tonen på skriket måste det ha varit ett litet barn. Bortsett från gråten som fortsätter i ungefär 1 timme och 15 minuter, verkar det som att det blir allt mer högljutt och uttrycksfullt. Det är ett litet barn som ropar, pappa, pappa. Vittnet tvekar inte om att ljudet kommer från våningen under henne.

fenn-balcony

Vid klockan 23.45, alltså en timme och 15 minuter efter att gråten hade börjat, hörde hon hur föräldrarna återvände. Hon såg dem inte men hon hörde hur uteplatsdörrarna öppnades. Hon var ganska orolig då gråten hade pågått i mer än en timme och gradvis blivit värre. Kunden som berättade det här för frisören, om att McCanns hade varit på Chaplins den där speciella kvällen, var Pamela Fenn och hon bodde ovanför McCanns lägenhet.

robert-murat
Robert Murat

Men hur kom det sig att Pamela Fenn kände till att McCanns verkligen befann sig på Chaplins den där tisdagen den 1 maj? Svaret ges i ett uttalande av en polis som genom ett bevis avslöjade det faktum att han kallats dit av en man vid namn Robert. Denne Robert hade rapporterat till honom om att en kvinna på hotellet hade klagat på att ett barn hade gråtit i mer än en timmes tid. Robert visade sig senare vara ingen mindre än Robert Murat.

Han är en person som känner utlands-britterna mycket bra. Han är någon som frekvent besöker barerna i Praia da Rocha. Det verkar uppenbart att personen som upptäckte att föräldrarna McCann befann sig i baren på Chaplins, var Robert Murat. Det var inte länge innan som sakerna började gå riktigt fel för Robert Murat. Han anklagades för att vara involverad i pedofili med kontakter i Storbritannien. Han anklagades för att ha olagligt material på sin dator och att ha skickat krypterade e-postmeddelanden till pedofiler i Storbritannien.

huvud-ner  murat.jpg
Gerry och Kate McCann                                                 Robert Murat

Strax därefter arresterades Robert Murat. Men inte för att de trodde på rapporten om att han var en pedofil, utan för att de trodde att Murat arbetade för pappan, Gerry McCann. Pappan hittar på historier om att Madeleine skulle ha kidnappats av ryssarna. GNR-polisen griper gärna Robert Murat och han blir som en arg hund när pressen frågar Gerry McCann om han haft eller inte haft nån kontakt med Robert Murat och han blir helt förkrossad. Han fäller huvudet mot bröstet. Kate McCann tittar på de andra.

– Kände du Robert Murat?
– Jag har inga kommentarer på det, svarar han.

Varför blev föräldrarna McCann så förkrossade av att Robert Murat hade blivit grinig, eller var det bara en bra ursäkt för dem och att han skulle täcka upp och dölja att han förnekat kännedomen om McCanns. Anledningen till detta är att de erbjöd Robert Murat den här rollen, att han skulle hitta information och de betalade för den, eftersom de visste att han var en av de få personerna som satt inne med informationen – att de hade befunnit sig på Chaplins Bar den där speciella kvällen. Nu när de var överens med Murat, trodde de att han skulle gräva ner sig och berätta sin historia för världspressen, om att McCanns befann sig på Chaplins. Det här är det värsta möjliga scenariot för Gerry och Kate McCann.

Han anhölls av polisen igår och blev förhörd i ca 19 timmar. Sedan i förra veckan var Robert Murat känd för de brittiska medierna när han berättade för dem att han översatte vittnesmålen och intervjuerna mellan Madeleines familj och polisen.

hanga-med.jpg

Vad gjorde dig först misstänkt över att han spenderade så mycket tid med dem?

Han hängde runt händelsernas centrum för mycket. Han frågade oss frågor om hur utredningen förlöpte. Kanske försökte han ta reda på vad vi visste och verkade ge sin åsikt. Han var auktoritär och han arbetade officiellt för polisen, Alijah Space Officals, om att de skulle ta in en man med lokal kännedom. Jag är säker på att de känner till många människor som talar både portugisiska och engelska. Varför skulle de be honom att gå till lägenheten och prata med familjen och ha den typen av kontakt med dem?

laurie  ocean-club.jpg
Laurie Campbell                                                    Barnklubben vid Ocean Club

Trots Laurie Campbells misstänksamhet mot Robert Murat och hans samröre med den portugisiska polisen GMR, är det uppenbart att Robert Murat kände till McCanns. Vi fann Robert Murats namn i polisens, Policia Judiciaria (PJ), filer i samband med tolkning. Tja, Murat fungerade som tolk för flertalet av deras anställda och barnklubben vid Ocean Club.

jane  barnarov
Jane Town                                                  Råttan

Det här är inte den sista händelsen som Robert Murat står inför. Han kallas till polisstationen där han ställs inför fyra medlemmar av dessa sju som ingår i McCanns vänner. Här anklagar Jane Town ”råttan” för att vara den person som hon såg på kvällen den 3 maj när han bar bort ett barn från lägenheten. Robert Murat förnekar detta och hävdar att han aldrig varit där och kallade henne för en lögnare.

fiona.jpg  rachel  russell.jpg
Fiona Payne                                        Rachel Napoli                      Russell O’Brien

Fiona Payne hävdar att hon såg Murat på Ocean Club den kvällen. Murat förnekar och han kallar henne en lögnare. Rachel Napoli säger att hon såg Robert Murat vid Ocean Club den kvällen. Han förnekar igen att han var där och kallar henne en lögnare. Russell O’Brien hävdar att han såg Murat där och han hade en konversation med Robert Murat. Vi var där och Murat erbjöd Russell O’Brien hans telefonnummer och föreslog att han kunde kontakta honom om han behövde hjälp. Murat förnekar detta och kallade O’Brien för en lögnare.

jennifer
Jennifer och Robert Murat

Jennifer Murat, Roberts Murats mor, gjorde ett uttalande till polisen om att hennes son befunnit sig hela kvällen hemma hos henne:

– Den sammankopplingen finns inte här
– Och hur tror du han känner sig efter allt som sagts om honom?
– Jag vet inte vilka dessa människor är som gjorde det här

Hur hanterar han det här?

– Det är inte så illa att han inte kan arbeta, men han kunde inte arbeta under de där tre månaderna. Han var utan pengar de där tre månaderna.

Sade du det har varit väldigt svårt

– Jag vet inte, kanske när något omvälvande sker och något tillfälligt inträffar. Ja herrn. Vi hoppas det. Rapporten visar att det pågår en omfattande undersökning.  Vi känner ilska mot andra. Snälla berätta inte något för nån annan än vad vi har fått höra att det är absolut ingenting och vi vet att det inte finns något för att jag var här med honom hela kvällen så jag vet att det inte finns något.

de7
De sju

Jag grundade den bedömningen på ett antal överväganden. För det första klargör den för mig att två av de fyra, av totalt sju i gruppen, i denna omständighet Fiona Payne och Russell O’Brien inte skulle vara beredda att begå mened.

Konsekvenserna av att bli upptäckta skulle innebära att de skulle förlora sina yrken som läkare, de skulle förlora sina barn och de skulle bli fängslade i det portugisiska fängelset. Det är uppenbart att detta inte är risker de skulle vara beredda att ta, med tanke på de risker som dessa människor var beredda att ta.

shutters

Det framgår klart av bevisen att de inte var beredda att ge Gerry McCann en alibi för tidpunkten då Martin Smith sa att han såg honom den 25 april strax före klockan 22. Alla dessa sju anger att Gerry inte befann sig i lägenheten vid den här tidpunkten. Ingen av dessa sju är beredda att backa upp för McCanns som hävdade att fönstret och luckorna stod öppna. Det är uppenbart att dessa sju vänner varit skyldiga till extrema undanflykter i form av sina uttalanden till polisen och kanske även skyldiga till att ha förhindrat rättvisa. Men de har kommit sinsemellan överens om att inte korsa linjen för mened.

Jag fann också att när den portugisiska polisen granskade Russell O’Briens mobiltelefon hittade ett mobiltelefonnummer i den. Det numret tillhörde ingen annan än Robert Murat. Det bekräftar starkt möjligheten att Robert Murat gav Russell O’Brian sitt mobilnummer den här kvällen såsom Russell O’Brian hävdade på polisstationen. När det gäller Jane Tanners anklagelser mot Robert Murat om att han var den person som hon såg en kväll bärandes på ett barn, har hon inte utfört på något annat sätt än att hon hävdade sin åsikt.

tysk-flickvan

Det här är tekniskt sett mened att göra ett uttalande om att hon trodde att personen kunde vara eller skulle ha varit Robert Murat. Jag fann också att Robert Murat frångick sitt ursprungliga uttalande med att han hade en alibi i sin tyska flickvän för den kvällen.

Klart är att han inte kunde förlita sig på hennes mened och ändrade sitt uttalande till att ha tillbringat kvällen med sin tyska flickvän från att ha varit tillsammans med sin mamma i hennes hem. Jag är medveten om att när nyheten, tisdagen den 1 maj, nådde Robert Murat via Pamela Fenn som klagade på ett barn som grät i McCanns lägenhet. Jag kan inte acceptera detta tillsammans med allt det uppror som försiggår på Ocean Club, om att detta inte hade nått fram till Robert Murat eller Jennifer Murat den här kvällen.

Russell O’Brians uttalande ger bevis för att han såg Robert Murat tidigt på morgontimmarna den 4 maj. När vi placerade in Robert Murat i vårt schema förändrades situationen och dynamiken dramatiskt. Utan tvekan, och genom dessa nio individer, är vi medvetna om att Robert Murat hade information om dem som befann sig på Chaplins Bar.

När han blev friskriven, fruktade de att när han försvarade sig själv, kunde han lämna vissa upplysningar som kunde äventyra dem. De sju bestämde sig då för att försöka misskreditera Robert Murat genom att associera honom med den personen som Jane Tennet såg gå bort från byggnaden den kvällen. Med andra ord, mötet som de hade med honom, var att han erbjöd dem lite hjälp och det gjorde Robert Murat till en allierad av dessa människor.

När han sedan arresterades var han inte längre användbar för dem som en insider. I själva verket, hade de ingen användning av honom som insider. Nu var han potentiellt farlig som den som hade information om deras skumma beteenden. Delvis deras besök på Chaplins Bar.

mccann2
Gerry och Kate McCann

Vad dessa sju inte kände till var, att Gerry och Kate McCann hade använt sig av Robert Murat för att spionera på dem. Med andra ord hade Gerry och Kate McCann en annan agenda än den som deras vänner hade. Det fanns utan tvekan spänningar inom den här gruppen av vänner, vilket bekräftas av att Dianne Webster, Fiona Payne och David Payne hade gjort gällande att en möjlig separation av tvillingarna var en försäkringsgrej som de tog på sig själva ifall att sakerna började bli smutsiga.

Dianne Webster, hennes dotter Fiona Payne och David Payne hade tydligen kommit överens med varandra och bestämt sig för, att om de stöttade McCanns, då skulle de inte stötta dem när det gällde att döda barnen.

bas.jpg

Roberts mor, Jennifer, hade öppnat ett bås på stranden där utlandsportugiser kunde få information om Madeleine. Hon, tillsammans med andra släktingar, var fast övertygade om att hennes son var oskyldig. Portugisiska detektiver patrullerade båset och började skriva upp misstankarna mot Robert Murat.

glipse

De gör ett uttalande när råttan verkar försöka få en inblick i olika dokument: Det förefaller som om Robert Murat är ute efter att få en inblick i polisens dokument. Murat skyller också på utomstående utlänningar.

pedros-verandaPedro’s Veranda

Pedro’s Veranda säger att han följer sin egen intuition för att genomföra intervjun med Dianne Webster. Varför skulle den här detektiven vara intresserad av speciellt Dianne Webster? Det beror på, att hon är den enda som Robert Murat har satt press på för att få uppgifter ifrån.

advokatbrev

Pedro’s Veranda arbetar efter sin intuition. Vi har bestämt oss för att här finns det något som han behöver titta närmare på. Efter anhållandet av Robert Murat ser vi att hans advokat skriver ett brev till PJ och överför ett klagomål från Robert Murat om varför de tror att han har äventyrat deras roll inom PJ.

missing

Det är uppenbart att Robert Murat spelar rollen av en liten förlorad pojke. Det är en roll som han tycker om att spela för att befria sig från något felsteg i fallet Madeleine. Denna representation till polisen kommer utan tvekan inte vara till hans fördel, eftersom de har följt Robert Murat och hans mamma under en längre tid, och de misstänker att han har under en längre tid försett McCanns med information.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: