Netanyahu åtalas för mottagandet av mutor och för bedrägeri

fraud

Den israeliske åklagaren Avichai Mandelblit tillkännagav idag på torsdagen sitt beslut om att faktiskt åtala premiärminister Benjamin Netanyahu, i ett fall av bestickning och i två fall för bedrägeri och bristande förtroende. Alla anklagelser väntar på en utfrågning.

Meddelandet kommer efter mer än två års undersökningar och mindre än två månader före Israels högt förväntade val den 9 april. Det är också första gången i Israels historia som en sittande premiärminister kommer att ställas inför rätta.

https://www.fort-russ.com/2019/02/breaking-netanyahu-to-be-indicted-on-charges-of-bribery-and-fraud/?utm_medium=ppc&utm_source=wp&utm_campaign=push&utm_content=new-article

Samtidigt som man presenterar dessa åtal som innefattar låga summor samtidigt som han har spelat klokt vilket normalt ses som en del av spelet. Varför åtalas Netanyahu för att ha spelat det spelet?

Netanyahu har framgångsrikt säkrat makten i Israel, befunnit sig vid makten nu i tio år, och det finns få återstående konstitutionella metoder kvar för att ta bort honom.

Många israeliska eliter skulle vilja ha bort Netanyahu, på grund av hans långa tid vid makten, och för att han har försökt skapa en kult av sin personlighet – som alla skulle acceptera och som accepterades. Men Netanyahus beslutsprocess och resultaten av hans tjänstgöring har varit mindre än tillfredsställande för eliten som driver den sionistiska enheten.

Han har inte kunnat framgångsrikt säkra Israels intressen i ett antal regionala frågor, vilket ställt Israels regionala hegemoniska status i extrem fara.

Hans hjälp till Muslimska brödraskapet i Egypten och stödet för Mursi, med förevändningen att Egypten kunde delta i den syriska konflikten på grundval av Israels intressen, misslyckades. Mursi togs slutligen bort, och en ”status quo”-kandidat gick med på att Ryssland och Saudiarabien hjälpte honom till makten – Al Sisi.

Netanyahus strategi mot Irak  var att föreslå negativa omdömen gentemot Iran efter kriget, och genom att stödja ISIS å ena sidan och genom att muta de ”legitima” irakiska parlamentarikerna å andra sidan. Det avtog snabbt. Irans inflytande i Irak ökar. I Irak hade Israel på otillåtna sätt fått tillgång till Iraks olje- och vattenresurser med avsikten att fördjupa den vampyrliknande israeliska ekonomin som de utövat under en tid.

Hans strategi för Syrien – att avväpna Assad – har också misslyckats. Det var en stor bluff, och Assad lurade hans försök till att göra Israel till både ett producerande och transitland för ett nytt oljeledningsprojekt vilket skulle byggas genom FSA/ISIS-kontrollerade Syrien – man misslyckades med att förverkliga detta. Förhandlingar om sparande energipolitik, om en sjöväg genom Cypern och vidare till det grekiska fastlandet har skett med en snigels takt.

På inrikesplanet, och kanske som ett resultat av hans misslyckade utrikespolitik, har han misslyckats med att tillhandahålla en ekonomi som fungerar för Israels högutbildade medelklass. Detta är dåligt för israeliska affärer internt, eftersom israelerna har betydligt mindre köpkraft än vad de hade för ett decennium sedan. Medan Netanyahu har den politiska makten att effektivt ”stjäla” det kommande valet, blir han alltmer impopulär bland sina kritiker bland elektoratet.

Netanyahus brutala politik mot palestinier har bidragit till en betydande erosion av Israels prestige och har misslyckats här när det gäller uppfattningen i den hanteringen. En länge florerande bild i väst är den där Israel spelar en legitim spelare som söker verklig fred och en två-statslösning – en bild som Israel åtnjöt genom sitt ökända Camp David-avtal mellan den dåvarande ledaren för Palestina, Arafat. Detta har kraftigt bidragit till BDS-rörelsen i väst, där västerländska konsumenter engagerat sig i en bojkott som riktar sig emot Israel.

De tekniska och juridiska detaljerna förklaras bäst i följande:

  • I fall 4000  – vilket innebär Netanyahus förhållande till Israels ledande telekommunikationsföretag – gäller åtal för mutor.
  • I fall 2000 – Netanyahus påstådda affär med en tidningsutgivare för gynnsam täckning – åtalet gäller bedrägerier och bristande förtroende.
  • I fall 1000  – som innebär att Netanyahu påstås ha tagit emot 200 000 dollar från affärsmän i stället för att främja deras intressen – åtalet gäller för bedrägeri och bristande förtroende.

Israelisk polis rekommenderade i december att Mandelblit åtalar Netanyahu och hans fru för mutor på grund av deras förhållande till Israels ledande telekommunikations företag. Detta var tredje gången under det senaste året som polisen hade rekommenderat att Netanyahu skulle åtalas för bestickning.

Den israeliska polisen rekommenderade att landets advokatledamot åtalar premiärminister Benjamin Netanyahu och hans fru Sara Netanyahu för påstådda mutor på grund av deras förhållande till Israels ledande telekommunikationsföretag.

Det här är en mycket stor sak. I fall 4000, som det är allmänt känt, är det tredje gången under det senaste året som polisen rekommenderade att Netanyahu bli anklagad för bestickning. De tidigare rekommendationerna handlade om att Netanyahu påstod att ”gåvor” värda 200 000 dollar från affärsmän i motsats till att de påstods främja deras intressen (fall 1000) och en påstådd bestickning mellan Netanyahu och Arnon Mozes, utgivaren av Israels största tidning  (fall 2000). Men påståendena i ärendet med fall 4000 är de allra största korruptionsutredningarna mot Netanyahu.

Ärendet med fall 4000 har undersökts av den israeliska polisenheten Lahav 433, den israeliska motsvarigheten till FBI och den israeliska värdepappersmyndigheten sedan februari 2018.

  • Netanyahu och hans fru hämtade mutor från Shaul Elovitz, en telekommunikationstjänsteman som styr Israels största telekomföretag, Bezeq.
  • Enligt polisförklaringen, var Netanyahu, vid den här tiden också telekomminister, påstod att Elovitz fick regelbundna fördelar värda hundratals miljoner dollar. I gengäld medverkade Netanyahu och hans fru i innehållet av Walla, en av Israels största nyhetswebbplatser ägd av Elovitz, och krävde positiv rapportering.

Polisen rekommenderade att åklagaren åtalar Netanyahu för att ha tagit emot mutor, bedrägeri, bristande förtroende och acceptans under falska företeelser. Polisen rekommenderade att Sara Netanyahu anklagas för att ha tagit emot mutor, bedrägeri, bristande förtroende och hindrande av rättvisa.

  • Polisutlåtandet betonade att Netanyahu och Elovitz hade ett ”förhållande baserat på mutor” och att Netanyahu och hans medarbetare var brutalt sammanfogade – ibland på en daglig basis – i täckningen av Walla-hemsidan. De tillade att Netanyahu och hans medarbetare även försökte påverka utnämningar av nyhetsredaktörer och reportrar för att främja Netanyahu-familjernas intressen.
  • Under utredningen rekryterade israeliska polisen två statliga vittnen: Shlomo Filber, en Netanyahu-anhängare som utnämndes till generaldirektör för telekomministeriet och utförde Netanyahus order avseende Bezeq telekommunikation, och Nir Hefetz, Netanyahu-familjens spin-doktor, som var ansvarig för Walla-hemsidan.
  • Polisen rekommenderade också att Elovitz och hans fru bli åtalade för att ge mutor till Netanyahus samt den israeliska affärsmannen Zeev Rubinstein, en nära förtroende till Netanyahu-familjen, för medling av mutavtalet.

Netanyahus reaktion var en total förnekelse av påståendena: ”Polisens rekommendationer om mig och min fru överraskar inte någon – och det är också tidpunkten för deras publicering. Dessa rekommendationer läcktes innan undersökningen ens började. Polisrekommendationerna har ingen rättslig ställning, och tidigare polisrekommendationer avseende andra politiker avvisades av åklagaren. Jag är säker på att efter att de auktoriserade tjänstemännen undersökt frågan kommer de att dra slutsatsen var det inget. ”

Israels oppositionsledare attackerade Netanyahu, och hävdar att han är korrupt och kräver att han avgår. Ministrarna i Likud, Netanyahus parti, utgav uttalanden som attackerade polisen och försvarade Netanyahu.

Vid denna tidpunkt har FRN ingen särskild information angående Netanyahus förmåga att bestrida dessa åtal, inte heller om åtalen i sig själva kommer att se Netanyahu avsatt.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: