Det skumma oljebolaget bakom Syriens dolda krig

Cheney-murdock-Rothschild-börja borrning-for-olja
Publicerad den 29 april 2018

http://www.iamawake.co/the-shady-oil-company-behind-syrias-hidden-war-golan-israel-genie/

 

En före detta CIA-chef,  USAs före detta vice president, en bankpamp och en media mogul – alla dessa sitter i styrelsen för ett oljebolag på omtvistat land mellan Israel och Syrien – så hur kan detta vara mer än en talande beskrivning?

Den blodiga konflikten i Syrien har varit föremål för global uppmärksamhet allt sedan 2011, eftersom några av världens största aktörer fortsätter att kämpa för sina respektive geopolitiska intressen.

Från de ursprungliga upproren i Homs, striderna i Aleppo till belägringen av Ghouta.

Ändå har en enormt viktig region, som är involverad i konflikten, lyckats undanröja sådan uppmärksamhet och det kommer som en liten överraskning vid en närmare kontroll av vad som står på spel både politiskt och ekonomiskt.

Golanhöjderna är ett omtvistat territorium mellan Syrien och Israel. Det ligger mitt i de båda länderna. Området ockuperades av Israel efter Sexdagars kriget år 1967, och inkorporerade det sedan med Israel år 1981, även om erövringen aldrig blivit internationellt erkänd. Syrien kräver fortfarande det tillbaka.

Golan_Heights_Map

Det här området börjar bli intressant när man upptäcker att regionen innehåller stora mängder olja och gas.

Det ger en tydlig indikation på att Golan, inte är endast en region som drabbats av kriget, utan utgör även en viktig orsak till att det ska fortsätta internationellt, så att man ska kunna genomföra ett regimskifte och avsätta Bashar Al-Assad.

 

Genie Oil and Gas, har sitt huvudkontor i USA och innehar utvinningsrättigheterna över ett 153 kvadratkilometer stort område inom det omtvistade området, medan dess israeliska dotterbolag Afek Oil and Gas, var företaget som gjorde upptäckten av dessa reserver som är ”cirka 10 gånger större än det globala genomsnittet”.

 

Det faktum att ett amerikanskt företag är involverat i utvinningen av olja och gas i ett omtvistat territorium är tvivelaktigt, men inte ovanligt. Där de verkliga varningsflaggorna finns i dess strategiska styrelse.

Med kända figurer inom den politiska, finansiella och media sektorn i sin styrelse, har Genie Oil strategiskt överlåtit sig till nyckelpersoner som kommer att uppmuntra till behovet av västerländskt ingripande inom sina respektive sektorer, samtidigt som diskussioner kring den omtvistade regionen hålls utanför all offentlig strålkastare.

News Corp Chief Executive Rupert Murdoch attends The Times CEO summit at the Savoy Hotel in London

Rupert Murdoch

Vad är mer effektivt än att få offentligt stöd för att starta ännu ett olagligt krig i Mellanöstern, än att ha en av de mest inflytelserika media kanalerna på jorden när de slår på sina krigstrummor varje dag?

Murdochs makt över de engelskspråkiga tidningarna, förlagen och tv-kanalerna är oöverträffad. Allt från BSkyB, The Times och The Sun i Storbritannien, FOX-nätverket, som inkluderar FOX News, Dow Jones, The Wall Street Journal, New York Post och National Geographic i USA till Daily Telegraph and Herald Sun i Australien, för att bara nämna några, har den 87-årige mannen en förstklassig tillgång till miljontals människor.

Det intressanta är, att han inte är bara en styrelseledamot utan är också intressent. I slutet av 2010 samarbetade Murdoch med Lord Jacob Rothschild och köpte en andel på 5,5 % i företaget, värt ca 11 miljoner dollar.

Jacob Rothschild

Jacob Rothschild

Det är sant, att Jacob Rothschilds bankdynasti omfattar de flesta av världens centralbanker och monetära system.

Han är yngste son till James Jacob de Rothschild, som var beskyddare för den första bosättningen i Palestina. Han köpte upp delar av landet, från de ottomanska ledarna, som idag utgör landet Israel. Hans familj stod också bakom Balfour-deklarationen som hjälpte till att bana vägen för skapandet av landet Israel.

cheney

Dick Cheney

När det gäller att använda sig av politiskt inflytande för att fånga upp stora oljekontrakt, behöver man inte gå längre än till Dick Cheney.

Cheney var VD och koncernchef i Halliburton från 1995 till 2000, en av världens största olje- och gasbolag.

År 2001 blev han vice president för USA under George W. Bush. Strax efter hände det sig att Halliburton fick ett kontrakt på 7 miljarder dollar i Irak. De var det enda oljebolaget som tilläts lägga ett bud.

james_woolsey

James Woolsey

James Woolsey var chef för CIA mellan åren 1993 – 1995. Woolsey upprätthåller sin makt över oljepolitiken som medgrundare till USAs Energisäkerhetsråd.

Om man går tillbaka till 2003, var det då som Woolsey uppgav behovet av att ”utöva påtryckningar” på nordafrikanska- och mellanösternregimer, speciellt då Libyen och Syrien, som han beskrev som ”skurkstater”.

larry-summers

Larry Summers

Som övrig styrelsemedlem finns Larry Summers.

efraim

Efraim Effi Eitam

Den nuvarande chefen för Genies israeliska dotterbolag Afek Oil and Gas, som gjorde de enorma oljefyndigheterna i Golan år 2015, är Efraim Effi Eitam, en före detta israelisk militärkommendant som ville utvisa araberna från Israel.

 

Golanhöjdernas ekonomiska och politiska betydelse kan inte underskattas – liksom de miljarder dollar som kommer att förtjänas från själva oljan och gasen, utgör konflikten i Syrien en unik möjlighet för Israel att få ett starkare fotfäste i regionen.

När sådana framstående figurer får sitta i toppen på företag med betydande mark och oljefyndigheter att styra över – vem har då ett intresse av det blir en intressekonflikt? Det blir allt tydligare att kriget i Syrien handlar mer om regionens naturresurser än om att bekämpa terrorismen.

Genie skulle inte behöva ha politiska personer satta som strategiska rådgivare i styrelsen, ifall de inte behövde politiska strängar att dra på, och de behövde inte heller mediafigurer om det inte behövdes offentligt stöd för ytterligare en tvivelaktig intervention.

Detta är en noggrant utvald ”all-star upplaga” med ett beprövat banrekord vad det gäller att påverka den allmänna opinionen, att förändra den globala politiken och till att inhämta oljekontrakt på utländsk mark. Det faktum att detta i stor utsträckning har pågått under radarn, trots att den är en så framträdande orsak till det pågående kriget i Syrien, bevisar att planen hittills har fungerat perfekt.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , , ,

2 svar

%d bloggare gillar detta: