Eliten i Davos fruktar att det barkar käpp rätt åt helvetet

SWITZERLAND-DAVOS-politics-economy-diplomacy

Globalisterna här i Schweiz är inte längre så säkra på sin uppgift om hur de ska styra världen

 

Den populistiska rörelsen runt om i världen, såväl den till höger som den till vänster, är oense om detaljerna, men de är ense om en sak: De politiska och ekonomiska eliterna som idag styr de moderna samhällena består av mycket kraftfulla människor som vet exakt vad de gör.

https://www.politico.eu/article/world-economic-forum-davos-elites-fear-theyre-on-a-toboggan-ride-to-hell/

Det de gör är oftast dåligt – de är giriga, exploaterande, kortsiktiga – men de gör det med ett syfte och självsäker kontroll.

En annan möjlighet hängde dock i den alpina luften den här veckan när eliten träffades vid den årliga sammankomsten för Wold Economic Forum: Dessa påstådda universums ledare var nästan lika förvirrade och oroliga inför framtiden som de populistiska krafterna som vänder sig emot dem.

De har pengar. De har varandra. De har befallande åsikter – både bokstavligen (härifrån bergshytterna) och metaforiska (från regeringskontor och VD-sviter här hemma).

Men det betyder inte att de har nån aning.

Den allmänna åsikten, att människor som stöds av deras omständigheter istället för att behärska dem, förstärks delvis av vem som var här.

Förebud om framtiden var ett rådande tema vid årets möte i Davos, ibland förekom även dystopiska profetior. Detta grubblande åtföljdes ofta i tal och intervjuer av ett ångerfullt erkännande att regeringsledarna har desperat improviserat – ofta med dystra resultat som följd – för att ha mött dagens politiska kriser med betydligt mindre tidsenliga och långsiktiga tekniska instrument och klimatologiska utmaningar.

I många viktiga huvudstäder har man misslyckats med ledarskapet. Kina exploaterar. Den globala temperaturen stiger. Tekniken utvecklas. Utsikterna för den ekonomiska nedgången är störande.

Man kan undra lite, istället för en triumferande optimism bland dessa globalist pampar i Davos, kunde man höra röster om att det moderna livet var på väg käpp rätt åt helvetet..


António Guterres

”Alla är överens om att det finns mörka moln på himlen och det finns risker,” säger FNs generalsekreterare António Guterres i ett anförande här på torsdagen.

Det specifika temat var riktat på den globala ekonomin. Men den vävdes in i ett tal som uttryckte en mycket stor oro för världen. När det gäller klimatförändringar, sade han: ”Jag tror vi förlorar greppet… Och vi har denna paradox: Verkligheten visar sig vara mycket värre än vad forskarna har förutsett, alla de senaste indikationerna tyder på det”.

När det gäller utsikterna för tekniker såsom artificiell intelligens för att förhindra terrorism och humanitära kriser, beklagade Guterres, lösningarna kräver ”mer och mer inbördes sammanhängande handlingar nationer emellan, men samtidigt är lösningen alltmer splittrad.”

Guterres lät mer nedslagen än de flesta andra rösterna. Men det övergripande temat var att människor har invaggats att tro på omständigheter istället för att ta makten över dem, och den åsikten förstärktes delvis med tanke på vem som befann sig här.

Under andra år skulle Facebook chefen Cheryl Sandberg ha fått ett mottagande som en kunglighet. Men i år var hon en av dem som böjde sig och erkände i sitt tal och i sina intervjuer att Facebook hade gjort ett stort misstag då de inte förhindrade dataöverträdelser och manipulationer från vanliga ryska agenter.

Men hon sade också, att totalt sett är Facebook en god kraft och har ett bra ledarskap, har bra kunskap om hur man ska  lösa problemen med sociala medier. Världen befinner sig ”i en grundläggande fas där vi får skriva om reglerna för gällande teknik”, sade hon till Die Welt.

Lycka till med det. Men det finns inte tillräckligt många bra styrelsemodeller just nu för hur man ska lösa konflikterna som finns inom och mellan dessa länder – ett faktum som belystes än mer av dem som inte var närvarande i Davos.

Donald Trump fanns inte här då han stannade hemma för styra över det kaos som den partiella nedstängningen av Washington förorsakat. Här fanns inte heller den brittiska premiärministern Theresa May, eftersom hon försökte lösa dödläget i London om hur hon ska lyckas implementera britternas utträde ur den Europeiska unionen. Frankrikes president Emmanuel Macron var inte heller här, eftersom han försöker reda ut protesterna som förekommer på gatorna med de Gula västarna som kräver ekonomisk rättvisa.

Man ska inte överdriva svårmodet i Davos. Det innehöll fortfarande ett ostoppat flöde av överdrivna förtetagspartners, sådana som JP Morgan Chase, VD Jamie Dimon och skådespelaren Matt Damon. Anthony Scaramucci återvände till sin årliga vinprovning. Ingen av dessa herrar verkade särskilt nedslagna.


Vita husets fd kommunikationsansvarige Anthony Scaramucci återvände till sitt årliga vinprovningstillfälle

Vad händer mer, det ligger i Davos natur denna ständiga skiftning av målande berättelser. Det är lite som en modeshow i Milano: man går upp och man går ner. Här frotterar sig de stora aktörerna – från Wall Street, Silicon Valley, Washington och från huvudstäderna runt omkring i världen med varann.

Ifjol blev Trump förvånansvärt väl mottagen: Säg vad du vill om hans politiska stil, men vi gillar hans skattereform och han insats i ekonomin.

I år var det vanliga tonläget om Trump vanligtvis hård bland deltagarna från alla nationer, även om den blandades med utbredda påståenden om ordföranden för Representanthuset, Nancy Pelosis, oförsonliga förhållningssätt mot en mur.

Den årliga undersökningen, gjord av mer än 1 200 VD:ar från hela världen från den globala företagstjänsten PricewaterhouseCoopers (PwC), tror att den globala tillväxten kommer att minska under det närmaste året. Ifjol trodde bara 5 procent det.

Tim Ryan, PwC: s ordförande i USA, sade i en intervju att chefer i allmänhet är uppspelta när det gäller faktorer som ligger inom deras kontroll, men man är också medveten om att många viktiga faktorer – särskilt handelskrig och andra geopolitiska frågor – ligger långt utanför dem.

Det instämde Tiger Tyagarajan, VDn för det professionella serviceföretaget Genpact i direkt.

”Det är mer dystert än ifjol”, sade han om den rådande stämningen. ”Det finns så många frågetecken (om politiska faktorer)… Jag tror inte på någon av dem (liksom deltagarna här i Davos) att vi kan bemästra dessa öden; jag tror inte att nån av dem har kontroll över situationen”.Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: