Chef på Svenska kraftnät raderade mejl


Flera chefer på Svenska kraftnät fick fortsätta jobba trots att internrevisorn larmat om brister i säkerhetsprövningen, rapporterar Dagens Nyheter. Dessutom raderade en högt uppsatt chef flera hundra mejl för att hindra att de skulle lämnas ut.

Redan i oktober förra året uppmärksammade internrevisorn Eva Fredriksson Svenska kraftnäts styrelseordförande Bo Netz om säkerhetsbrister beträffande tre chefer på myndigheten. Men flera veckor senare jobbade åtminstone två av dem kvar i samma positioner som tidigare.

Myndigheten medgav säkerhetsbristerna först i början av januari när DN publicerade sin granskning och anmälde i samma veva sig själv till Säpo.

Granskningen har också visat att personaldirektören, Sirpa Holmroos, gett konsultuppdrag åt en vän, ett ärende som just nu utreds internt. Nu framgår det att Holmroos raderade flera hundra mejl för att undvika att de skulle lämnas ut.

Bland de mejl som raderades, och fick återskapas i efterhand, finns bland annat korrespondens som innehåller diskussioner om de upplägg som ligger till grund för internutredningen.

– Det är rent av korkat, men också kriminellt, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, till DN.

(TT)

Nu måste Svenska kraftnäts generaldirektör ta sitt ansvar

DN 16/1 2019.  Dagens Nyheter har avslöjat nya märkligheter på Svenska kraftnät. Det är dags för generaldirektören Ulla Sandborgh att dra konsekvenserna av att hennes förtroendekapital smälter bort.

https://www.dn.se/ledare/nu-maste-svenska-kraftnats-generaldirektor-ta-sitt-ansvar/

Svenska kraftnät är en serieexplosion där den ena skandalen knappt hinner brisera innan nästa blossar upp. Som Dagens Nyheter avslöjat har generaldirektören Ulla Sandborgh under sin tid som marknadsdirektör hyrt in en nära vän som konsult, till en kostnad av runt en miljon kronor. Hr-direktören, Sirpa Holmroos, har å sin sida köpt konsulttjänster från en tidigare kollega och, av allt att döma, vän. Bara dessa misstankar om jäv och vänskapskorruption är illa nog.

Men DN har också kunnat berätta att myndigheten gett höga chefer tillgång till känsliga uppgifter och system, utan att säkerhetsprövningarna genomförts på korrekt sätt. Rutinerna har inte följts. Dessutom visade det sig att Ulla Sandborgh inför valet väntat med att informera om en större prishöjning i stamnätet eftersom hon var rädd att beskedet skulle kunna skada den sittande regeringen. Så gör man inte som oväldig myndighet. Och det är kanske det mest anmärkningsvärda: att chefen för myndigheten själv inte inser detta. Hon sitter kvar.

Nu kan DN visa på ytterligare märkligheter. Det har framkommit att en personaldirektör, vars inblandning i konsulthärvan DN ville utreda, ska ha raderat ett stort antal offentliga handlingar (i detta fall mejl), som tidningen begärt ut. Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt, skräder inte orden när han får höra talas om detta.

”Det är ingen liten grej det här”, säger han. ”Det går stick i stäv med allt vad det innebär att vara statstjänsteman. Det är faktiskt helt makalöst och tämligen ovanligt. Det är rent av korkat, men också kriminellt. Att lämna ut allmänna handlingar är myndighetsutövning och om man börjar på att radera i syfte att gömma undan, då kan man vara rätt säker på att man ramlar över på den kriminella sidan.”

Denna tendens på myndigheter att hantera regelverk som blott rekommendationer.

Kanske bottnar allt i ett missförstånd om vad staten är? Eller snarare vad den inte är. För en myndighet ska inte bedriva sin verksamhet som ett storföretag. Den har ett särskilt ansvar för att till punkt och pricka följa lagar, stadgar och byråkratiska processer. Detta eftersom dess makt är så stor, så total. Den går inte att välja bort för individen, så som hon ute på marknaden väljer ett företag framför ett annat. Ändå denna tendens på myndigheter att hantera regelverk som blott rekommendationer.

Skandalen runt Transportstyrelsen var bara ett exempel. Till och med Riksrevisionen hamnade häromåret i blåsväder efter att ha kringgått regelverken. Och nu alltså Svenska kraftnät, som tycks ha trott att det är viktigare att vara lojal med uppdragsgivaren – regeringen – än med uppdraget.

Svenska kraftnät är en beredskapsmyndighet, ytterst ansvarar den för den viktigaste infrastrukturen av alla i Sverige. Att säkerhetsföreskrifter följs rigoröst är viktigt, inte minst eftersom energiförsörjningen är ett vanligt mål för dem som vill skapa instabilitet och kaos.

I ett kallt och högteknologiskt land som Sverige riskerar hela samhället att bryta samman på mycket kort tid när elen slås ut. Så skört är det moderna systemet att det räcker med att en enda person uppvisar omdömeslöshet en enda gång för att förödelsen ska vara ett faktum. Men på Svenska kraftnät är de omdömeslösa flera, på högsta nivå, och felen så många och allvarliga att det tyder på en dysfunktionell ledningskultur.

Det är ett problem, och det är hög tid att förhållandena på Svenska kraftnät blir noggrant genomlysta. Energiminister Ibrahim Baylan förklarade efter ett möte med Sandborgh före helgen att han har fortsatt förtroende för generaldirektören. Frågan är om allmänheten bör ha det? Det är en fråga som Ulla Sandborgh borde ställa sig själv, och dra konsekvenserna av.

Allt om: Svenska kraftnät finns härKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: