”Globaliseringsfällan – Angreppet på demokrati och välfärd”

Man behöver numera bara kolla TV-programmen, biofilmrubrikerna, tidningars och massmedias utbud med mera för att se att det är överfullt av tittytainment, så vi slipper tänka på viktigare saker och kanske riskera att bli missnöjda och vilja göra något åt det.

Konkret innebär denna nya världsordning bland annat att de arbetslösas skaror kommer
att bli allt mer omfattande i hela världen. På 80-talet varnades det för två-tredjedelssamhället, men enligt författarna innebär framtiden istället formeln 20 till 80. Förklaringen enligt ekonomer och politiker är globaliseringen. Jobben flyttar till länder där arbetskraften är billig och förutsättningarna förmånligare. Dessutom robotiseras en hel del arbeten. Högteknologisk kommunikation, låga transportkostnader och gränslös frihandel innebär att världen blir en enda marknad, menar författarna.

I samma process skärs välfärdssystemen ner, sjukersättningar, arbetslöshetsersättningar, barnbidrag, socialbidrag med mera minskar. Grundkonceptet i den nya ordningen är: ”minska statsutgifterna, sänk lönerna och dra ner på den sociala servicen” (s. 15). Varför hör jag Fredrik Reinfeldts röst? Avreglering, liberalisering och privatisering blev de tre strategiska instrumenten i den politik som ”upphöjde det nyliberala programmet till statligt påbjuden ideologi” i Europa och USA (s.134). Produktiviteten effektiviserades och växte snabbt, men det var en tillväxt som inte skapade fler arbetstillfällen. Och jag undrar – om alla eller åtminstone många av våra politiker hade läst boken när den kom ut, hade utvecklingen i Sverige då sett annorlunda ut?

Läs mer->>>Kategorier:Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, ,

3 svar

Trackbacks

  1. ”Globaliseringsfällan – Angreppet på demokrati och välfärd” – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: