Seismologisk händelse skakade jorden i 20 minuter, ingen vet orsaken

en seismisk händelse orsakade hela planeten att skaka men forskare har ingen aning om vad det var

Hela planeten ”skakade” och forskare är förskräckta över vad det var

Av: Jay Greenberg  | @NeonNettle den 24 december 2018

READ MORE: https://neonnettle.com/news/5880-seismic-event-shook-earth-for-20-minutes-scientists-have-no-idea-what-caused-it
© Neon Nettle

Tillbaka i november gjorde en seismologisk händelse att hela planeten  ”skakade” så länge som i 20 minuter, men forskare har fortfarande ingen aning om vad som förorsakade de oförklarliga skakningarna. Jorden skakade stadigt i tjugo minuter den 11 november, men inte en enda människa kände av det. Även om forskare vet att ”det” hände, har vi fortfarande ingen aning om vad ”det” var. Den seismologiska händelsen startade vid ungefär 9:30 UT, i ett område cirka 15 miles utanför Mayotte, en fransk ö som ligger nära Madagaskar utanför Afrikas sydostkust.

Experter fann att händelsen visade seismiska signaler från upprepande källor
Experter fann att händelsen visade seismologiska signaler från repeterande källor

Enligt RT reste dessa seismologiska vågor från denna runt plats om i världen, och kändes av så långt som i Chile, Nya Zeeland och Kanada, och så småningom nåddes USAs delstat Hawaii, cirka 11 000 mil bort.

Jordbävningsentusiasten @matarikipax publicerade bilder av den avvikande aktiviteten på Twitter.

”Jag tror inte att jag har sett något liknande det”,  säger Columbia University seismolog Göran Ekström till  National Geographic innan han varnar:  ”Det betyder inte att i slutändan att orsaken tillhör det exotiska.”

Normala jordbävningar är kortvariga affärer som ger ett plötsligt utfall som vanligen sänker sig i sekunder, följt av efterskalv som kan vara långt längre. Under dessa vanliga  seismiska skift produceras tre typer av vågor.

den seismiska händelsen skakade världen men ingen människa kände tremor
Den seismiska händelsen skakade världen, men ingen människa kände av den

Ett jordbävning leder vanligen till snabbresande signaler som kallas primär- eller p-vågor följt av relativt högfrekventa sekundära eller S-vågor.

För det tredje reser långvariga ytvågor runt jorden flera gånger efter en tillräckligt stor jordbävning.

Medan denna typ av våg nästan liknar Mayotte-mysterysignalen, fanns inget jordbävningsinspelat som kunde ha utlöst en sådan bisarr låg frekvens på det sätt som observerades.”Ett slags pling snarare än en rubbning”,  förklarar Stephen Hicks, en seismolog vid University of Southampton. Mayotte-händelsen utlöste emellertid en överraskande monoton och lågfrekvenssignal som ytterligare mystifierar forskare; vågen var monokromatisk och tog ungefär 17 sekunder att repetera – helt annorlunda än de ”bullriga” vågorna förorsakade av vanliga jordbävningar.


De flesta teorier pekar på en seismologisk svärm som har drabbat Mayotte sedan i maj, med hundratals skakningar registrerade från ett område som är ungefär 31 miles utanför kusten, öster om källan till den ojämna ringningen. Emellertid har inga skakningar registrerats nyligen och frekvensen av seismologisk aktivitet har sjunkit under de senaste månaderna, vilket är ytterligare förvirrande för forskare som undersöker detta mystiska fenomen. Den nuvarande arbetsteorin är att det finns en magmakropp, ungefär en kubik mil i storlek, som skakar sin vägg  under ytan av Mayotte och kan ha förorsakat en subaquatisk magakammares kollaps. Ytterligare idéer tyder på att det som är känt som en ”långsam jordbävning”, som är tystare än den traditionella namnen och kan hålla på i minuter, timmar eller dagar, och är det som ligger bakom den gåtfulla signalen.Kategorier:Uncategorized

Etiketter:, ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: