Den brasilianska regnskogen värmer stockholmarna i jul


Det har visat sig att Fortum och Stockholms stads bio-kraftvärmeverk KVV8 köper in flis från Brasiliansk skövlad regnskog. Det Brasilianska företaget som säljer flisen är miljöcertifierade men har blivit anklagade för landsstöld och illegal avverkning. Dessutom har Brasilien nyligen valt en ny president, den nya presidenten har meddelat att han vill riva upp de hinder som finns för en snabbare avverkning av regnskogarna. Fortum förklarar att det varit brist på flis i de baltiska länderna och därför har man tvingats köpa den sydamerikanska flisen, och transport på fartyg är ett bra alternativ för klimatet. Transporten av den senaste lasten flis tog 3 veckor.

Såhär skriver Fortum själva om sin kraftvärmeanläggning:

”Bränslet som används i nya biokraftvärmeverket är flis baserat på skogsavfall och rester från sågverksindustrin. Vid full produktion går det åt 12 000 kubik flis per dygn, eller tre skottkärror i sekunden. Det är mycket men den totala användningen av flis i verket årligen motsvarar ändå endast en procent av tillväxten av den svenska skogen under samma tid.”

Råder det då brist på Svensk flis?

Självklart växer allt bättre i Brasiliens klimat jämför med i Stalon eller Järvsjöby. Att producera biomassa i varmt och fuktigt väder under optimala förhållanden är naturligtvis billigare än att göra det under några korta sommarmånader i Svenska Norrland.

2012 när vi började som skogsentreprenörer skotade vi ihop grenar och toppar ute på avverkningarna.

Dessa flisades sedan upp och eldades i värmeverken. Men kort där efter, någon gång under 2013 blev det helt plötsligt för dyrt. Vi fick höra att ingen ville köpa vår norrländska biomassa, detta trots att det blir enorma mängder flis i våra yviga granavverkningar. Idag liksom vi gjort de senaste 5 åren lämnar vi kvar alla grenar och toppar i skogen. Där förmultnar de och släpper ut sin koldioxid utan att vi fått värma vårt vatten med energin från dem.

Transporten av flisen från Norrland är för dyr, den från Brasilien är uppenbarligen billigare. Eller är det själva råvaran, flisen från regnskogen som är väldigt mycket billigare än våra grankvistar?  Vilket som blir jag spyfärdig. Det är så ruttet och smäckfullt av dubbelmoral att jag inte riktigt vet vad jag ska säga (skriva).

Politiker som inte ser till att vi har fungerande infrastruktur i Norrland vill jag skrika åt. Myndigheter och organisationer som prackar på oss som jobbar med Svenskt skogsbruk så många krav och regler att våra produkter blir svindyra i förhållande till allt annat vill jag vända ryggen. Tjänstemän som ser mellan fingrarna och beställer hem klimatvidrig flis från regnskogarna vill jag kalla dumma saker.

Att skrika och använda fula ord brukar sällan ge någon nämnvärd effekt, så det är väl bäst att jag lugnar ner mig och försöker skriva en motion eller så….

Hitintills är det bara skogsaktuelltaftonbladet och expressen bland de etablerade medierna som rapporterat om detta. Jag väntar med spänning på att Public Service också tar tag i frågan, och att vår nya regering (hur den nu än kommer se ut) tar tag i dubbelmoralen.

Vi har INTE brist på Svensk flis, däremot kan den tänkas vara dyrare än Brasiliansk regnskog, eller det man odlar där man redan skövlat regnskogen!

 Kategorier:klimatet, Svensk politik, Uncategorized, Världspolitik

Etiketter:, , , ,

2 svar

Trackbacks

  1. Den brasilianska regnskogen värmer stockholmarna i jul – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: