Säkerhetsexpert: Sverige på väg mot inbördeskrig

Å ena sidan ett impotent och tandlöst rättsväsende som spelar enligt gamla förlegade regler. Å andra sidan förhärdade yrkeskriminella med ett oändligt våldskapital. Internationelle säkerhetsrådgivaren Olle Fjordgren ser Sverige som ett skenande godståg på väg mot en bergvägg.
– Vi har i princip gett upp och de kriminella har tagit makten. Just nu har vi ingenting att sätta emot och jag kan inte se att vi skulle kunna vända utvecklingen, säger han till Ingrid & Maria.

 

Olle Fjordgren, 64, har under sin långa och brokiga karriär ägnat många år åt internationellt säkerhetsarbete. Han har anlitats som rådgivare av regeringarna i Pakistan, Etiopen och Mongoliet, han har druckit te med talibaner i Hindu Kush-bergen och simmat med hajar i Röda havet. Han är med andra ord inte en person som hetsar upp sig i onödan. Jag intervjuade honom första gången 2013, för tidningen Dispatch International, och redan då var han mycket bekymrad över utvecklingen i Sverige. Han sa bland annat så här:

– Just nu befinner vi oss i ett lågintensivt asymmetriskt inbördeskrig och de kriminella håller på att vinna. De har börjat bestämma och samhället ger efter. Vi måste vända den utvecklingen omedelbart och förstå att det handlar om yrkeskriminella, inte om brist på Ipads eller betongfyllda sandlådor.

Nu, fem år senare, menar Fjordgren att de kriminella inte bara håller på att vinna, de har vunnit i många områden som han anser med rätta kallas no go-zoner.

“Nu skördar vi draksådden”

– Nu skördar vi draksådden av den förda politiken. Den politiska oviljan att se hur illa ställt det är, i kombination med oförmåga och okunskap, har lett fram till att Sverige nu är mycket nära att bli en failed state, där staten inte äger våldsmonopolet längre.

Detta alltså från en person som på nära håll sett hur det ser ut i länder som Pakistan, Afghanistan och Etiopien. Men det är inte konstigt, menar Olle Fjordgren. I de länder vi kallar bananrepubliker, där statsapparaten är svag eller obefintlig, där är alla grupper beredda att försvara sig själva och sina närmaste, ingen litar på att staten ska sköta den saken. På så vis uppnås ett slags terrorbalans eller informell rättsskipning. När Sverige som stat nu börjar tappa greppet, står svenskarna helt handfallna som barn i skogen och vet inte hur de ska bete sig.

– Samhället spelar enligt gamla, förlegade regler. Polisen traskar runt och patrullerar på traditionellt vis, men sedan har vi motståndarsidan, de kriminella, som spelar enligt helt andra regler. Det är bara att inse att den andra sidan har en helt annan inställning till makt och våld. De har ett våldskapital som vi inte riktigt kan greppa, säger Olle Fjordgren.

Inlåst för överskådlig tid

Receptet mot detta är enligt honom nolltolerans enligt New York-modell. Mer resurser till polisen, lägg ihop samtliga begångna brott, ingen straffrabatt, skärpta vapenlagar, three strikes and you’re out-principen – det vill säga vid ditt tredje grova brott blir du inlåst för överskådlig tid.

– Domstolsväsendet måste se till att inkapacitera dessa farliga människor och få bort dem från gatorna, det är enda sättet att komma åt problemen.

”Tycka synd”-modellen, med dalt, kaffe och bullar, som man gärna ägnar sig åt i Sverige ger han inte mycket för. Det är upp till de boende själva i utanförskapsområdena att ta sig i kragen och ta sig därifrån, lägga av med droger och kriminalitet. Alla har ett individuellt ansvar för sig själva. Fortsätter det så här ser Olle Fjordgren bara en tänkbar utveckling i förlängningen – inbördeskrig.

– Absolut. Titta på vad som hände i Libanon, när maktkampen mellan de olika grupperna till slut nådde kokpunkten där. I Sverige kan det startas i utanförskapsenklaverna, av klanerna och gängledarna, eller den dagen då svenskarna till slut får nog och bestämmer sig för att det inte finns någon annan utväg än att ta till vapen. Det finns människor med stort våldskapital även bland de etniska svenskarna, det ska man ha klart för sig, varnar Olle Fjordgren.

Än är det inte för sent

Han understryker att det inte är för sent, även om klockan är fem i tolv. Men då måste politikerna repa mod och sluta se till sina egna intressen.

– Att det blivit så här menar jag är en olycklig kombination av röstfiske, att man vill försöka ställa sig in hos de grupper det handlar om, och att rasistkortet snabbt kommit fram så fort någon försökt påtala problemen. Politikerna måste vara beredda att verkligen handla resolut om vi ska ha minsta chans att bryta utvecklingen.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

2 svar

Trackbacks

  1. Säkerhetsexpert: Sverige på väg mot inbördeskrig – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: