Opinion: Säpo litar inte på att regeringen vill Sveriges bästa

Regeringen Stefan Löfven läcker som ett såll. Därför vill Säpo slippa lämna över känsliga rapporter

Medierna borde ha tusentals frågor kring varför Säpo vägrar ge viss information till regeringen, även om det faktiskt är fullt förståeligt att Säpo är återhållsamma. Regeringen har nämligen inte alltid rikets säkerhet för ögonen – ett faktum som sorgligt nog inte intresserar landets journalister.

 

”Beklagar, men vi litar inte på er!” Den nyheten kablades ut i Svenska Dagbladet 25 november, där man bland annat kunde läsa: ”Det skriver Säpo i en hemställan till regeringen, där man ber om en regeländring för att inte behöva visa rapporterna.”

I ett normalt land med en fri och granskande press hade denna nyhet lett till en kanonad av intervjuer med vassa frågor och följdfrågor. Statsministern hade konfronterats med uppgifterna i Säpos hemställan, och tvingats svara på varför regeringen inte kan anförtros frågor som rör rikets säkerhet. Om inte de högsta styrande i landet bryr sig om Sveriges och svenska folkets väl och ve, vem ska då göra det? Tydligen bara Säpo.

Men svenska mainstream-medier (som är de enda som har tillgång till politikerna) gör ingenting. De gäspar lite förstrött, skriver en notis och kastar sig sedan över ”viktiga” frågor som vilken politiker som tar mest avstånd från Sverigedemokraterna och ser till att den folkvilja som 1,1 miljoner svenskar gav uttryck för i valet i september aldrig ska tillfredsställas på minsta lilla vis. Svenska medier uppför sig precis som medierna i de värsta totalitära staterna – aldrig kritisera eller ifrågasätta makten!

Carl Bildt satte igång läckandet

Carl Bildt. 

Läckor från regeringen har alltid funnits, men förr i tiden hade de flesta politiker trots allt Sveriges bästa för ögonen. Detta förändrades när Carl Bildt (sedermera statsminister) som 27-årig assistent åt M-ledaren Gösta Bohman gav USA uppgifter som den svenska underrättelsetjänsten hade fått fram. Enligt uppgifter från Wikileaks fortsatte Bildt som hemlig USA-informatör under hela sin politiskt verksamma tid.

Att Säpo nu öppet skriver att man inte vill följa krisberedskapsförordningen och precis som övriga viktiga myndigheter med jämna mellanrum lämna över så kallade risk- och sårbarhetsanalyser till regeringen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är i högsta grad anmärkningsvärt.

Säpo skriver alltså rakt ut att risken för läckor från regeringen är för stor för att de ska vilja dela med sig av sina kunskaper till Stefan Löfven & C:o. Anmärkningsvärt räcker inte för att beskriva det hela. Det man vill veta är förstås vilken typ av material som läcker ut? Samt: Vem och vilka är det som läcker? Har inte svenska folket rätt att veta vilka ministrar som lämnar ut statshemligheter?

Läcker till särintressen och lobbyister

Det som har hänt de senaste åren är att nationens intressen har fått ge vika för olika särintressen och lobbygrupper. Ministrar, statssekreterare och deras underhuggare skickar vidare information de får till de intressenter som ger dem pluspoäng hos exportindustrin, vapenindustrin, palestinska organisationer, främmande makt som Ryssland, Greenpeace, EU, NATO, Muslimska brödraskapet, George Soros med flera, med flera.

När Johan Westerholm, Chang Frick, Rebecca Uvell och några andra drivna personer enkelt kan gräva fram uppgifter som komprometterar regering, riksdag, politiker, lobbyister, vad gör då Säpo? Ingenting! Inget som syns utåt i alla fall, men enligt välinitierade källor inom underrättelsesfären (se även där en läcka) så himlar man med ögonen internt. Glöm inte att Säpo lyder direkt under regeringen – man biter inte den hand som föder en.

Att hålla uppgifter totalt hemliga är i dag i det närmaste omöjligt, eftersom vi i Västvärlden har öppna styrelseskick och system där vem som helst kan begära ut uppgifter och själv lägga ”pussel” om vad som sker, exempelvis gällande militära installationer. Hela IT-debaclet i Transportstyrelsen visade klart och tydligt bristerna i den svenska statens säkerhetstänkande. Och tro inte att det har blivit bättre efter att skandalen avslöjades – man har egentligen inte gjort något åt det. Detsamma gäller Fortifikationsverkets digitalisering av byggnadsritningar.

Men spioner ska hållas hemliga …

Birgitta Almgren. 

Men vilka svenskar som har läckt eller varit spioner – det ska hållas hemligt! När forskaren Birgitta Almgren skulle skriva boken Inte bara spioner om det omfattande spionage där svenskar försåg DDR med hemliga uppgifter, såg makten till att inga namn fick publiceras. Man fokuserade mer på att Säpo inte hade gjort sitt jobb, och det hela mynnade ut i … ingenting.

Frågan vi måste ställa oss är: Vem är våra politiker till för? Vem ska de tjäna? Svaret borde förstås vara det svenska folket, men det förstår nog de flesta att politikerna inte längre gör. Genom de senaste årtiondenas massinvandring har de styrande sett till att svenska folket blir en minoritet i vårt eget land inom ett par decennier, och det kan inte ens den mest hänförda invandringsvurmare påstå är omtänksamt mot det folk man är satt att tjäna.

Så vilka arbetar den svenska regeringen för? Är det palestinska Hamas? Al-Qaida? Ryssland? USA? George Soros? EU? FN? Ja, dem och många andra. Det var länge sedan en svensk regering hade sitt folks bästa för ögonen, och nu när inte ens Säpo litar på regeringen kan det inte råda någon tvekan om att främmande makter styr våra politiker.

Vem ser till att Sverige är tryggt?

Varför gör de så? Tja, de kan helt enkelt inte motstå frestelsen att framstå som världsaktörer, vilket skänker dem mycket ära och berömmelse. Dessutom kan det vara frestande att tjäna en slant vid sidan av den ordinarie lönen, låta sina barn eller barnbarn få skolgången betald utomlands, se fram emot ett utlovat jobb som tryggar deras framtid utan de behöver göra något – helt enkelt en plats i solen i den sköna nya världen!

Så vem ser till att Sverige är tryggt? Vem jobbar för svenska folkets väl och ve? Är det alls någon som brinner för att återskapa ett svenskt och tryggt Sverige där pensionärer slipper svälta, barn slipper dö i vårdköer och kvinnor slipper bli gruppvåldtagna av främmande män?

Jag är ledsen, men jag ser i nuläget inga sådana politiker i Sveriges riksdag. Och till Rosenbad lär det dröja länge innan de kommer.Kategorier:Världspolitik

Etiketter:, , ,

1 svar

%d bloggare gillar detta: