Westerholm om regeringsbildandet: ”Småföretagare och barnfamiljer är de som betalar priset för cirkusen i riksdagen”


Johan Westerholm

På måndagen fick som väntat Stefan Löfven uppdraget av talman Andreas Norlén att sondera möjligheterna för en regering. Löfven får – likt Ulf Kristersson – två veckor på sig.

https://nyheteridag.se/westerholm-om-regeringsbildandet-smaforetagare-och-barnfamiljer-ar-de-som-betalar-priset-for-cirkusen-i-riksdagen/?expired_user=1

– Det hela känns mer som en riggad tillställning än som ett riktigt sonderingsarbete, säger Johan Westerholm och fortsätter:

– Det handlar inte så mycket om det uppdrag som formulerades av talmannen utan om vilken tid Ulf Kristersson fick på sig. Uppdraget, att det var väldigt fritt formulerat var bra, det kan man inte invända mot. Men tiden han fick på sig kan man ha synpunkter på. Samma sak gäller för Stefan Löfven, säger Westerholm som noterar att inget förändrades under de knappa två veckor som Ulf Kristersson ägnade sig åt att försöka bilda regering.

– Positionerna är jättelåsta. Den materia som Ulf Kristersson gick in och hanterade, behövde han inte två veckor på sig. Han hade kunnat komma tillbaka efter två dygn och meddelat talmannen samma sak som han sade i söndags, att han ger upp. För varken Björklund eller Lööf hade mandat att förhandla om nåt annat än en ren Alliansregering, säger Johan Westerholm.

Det parlamentariska läge som är idag är ingen överraskning utan tvärtom det väntade konstaterar Johan Westerholm.

– Alliansen har haft hela sommaren att förbereda sig inför den här situationen. Man har haft två veckor på sig efter valet. Alla visste att den skulle uppstå. Man har ändå inte löst det.

Vad händer nu?

– Det som redan hänt i praktiken är att vi inte får någon ny budget. Den 15 november ska budgeten läggas fram för beredning och beslut i riksdagen. Tiden är för kort i praktiken. Det innebär att fjolårets budget kommer att gälla även för 2019. När den budgeten väl är antagen så finns det inga incitament för att nå en lösning snabbt. För det ekonomiska ramverket är redan satt, säger Johan Westerholm och tillägger:

– Alla utlovade reformer, vallöften, de blir det inget av med.

På finansdepartementet sitter det just nu tjänstemän och politiskt sakkunniga och jobbar med ett underlag för en höstbudget.

– Naturligtvis pågår det budgetarbete i finansdepartementet just nu. Men den budgeten ska sedan förhandlas med andra partier, få ihop med deras förslag. Det kommer man aldrig att hinna. Skulle mot förmodan C och L lockas över. Då kommer de att få regera på den nuvarande regeringens budget för 2019.

Varför har inte partierna mer bråttom?

– Det finns ingen egentlig vilja. Skälet är ekonomiskt. Alla vet att risken för ett extra val under mandatperioden är överhängande och att det sannolikt kommer hända under 2019. Det finns bara tre partier som har råd med ett extra val innan EU-parlamentsvalet, säger Johan Westerholm.

– Det är Socialdemokraterna som vilar på LO:s kassa, Centerpartiet som vilar på egen kassa som är störst i Europa och så är det SD som förutom att man hela tiden har budgeterat för ett extra val, så har man fått över pengar från det här valet. I kommunerna har partiet underutnyttjat sina medel.

Pelle ZackrissonKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

2 svar

  1. Rebloggar detta på micaelsblogspot

    Gilla

Trackbackar

  1. Westerholm om regeringsbildandet: ”Småföretagare och barnfamiljer är de som betalar priset för cirkusen i riksdagen” – Micaels Lidéns Blog
%d bloggare gillar detta: