Nya uppgifter om U 137-ubåten

Den sovjetiska ubåten U 137 som grundstötte i Blekinge 1981 skulle, enligt en ny bok, hämta en grupp elitsoldater, Spetsnaz. Deras uppgift där ska ha varit att placera ut kärnvapen som skulle detonera i början av ett tänkt storkrig.

 
U-137, sovjetisk ubåt på grund i Karlskrona skärgård 1981.

Dessa och andra nya uppgifter presenteras i boken ”Omöjlig ubåt”. Den är skriven och utgiven på eget förlag av den pensionerade kommendören av 1:a graden Nils-Ove Jansson.

Han var 1992-95 chef för överbefälhavarens Underrättelse- och säkerhetskontor. Då var uppgiften att samla in och vakta hemligheter, men nu anser han att tiden är inne för att tala klarspråk:

I dag tror många att försvaret under ubåtsjakterna jagade minkar eller sillstim. Bokens syfte är att visa att det rörde sig om systematiska och allvarliga kränkningar under lång tid, säger Nils-Ove Jansson som pekar ut Sovjetunionen som inkräktaren.

Under 1950- och 60-talet övade Sovjets ubåtar för att kunna sänka fartyg i svenska vatten, precis som under de två världskrigen. Från 1970 ska ryssarna också ha använt ubåtar för att förbereda sabotage och sätta iland agenter här.

**Verkligt kritiskt **blev det efter USA-presidenten Ronald Reagans tillträde 1981. Sovjet räknade då med att USA och Nato kunde inleda ett överraskande kärnvapenslag som helt skulle slå ut ryssarnas egna kärnvapen.

Som motdrag gjorde Sovjet, vilket är känt sedan tidigare, ett stort antal dolda förberedelser för att vid minsta tecken på attack rikta ett förödande eget första kärnvapenslag mot Väst.

Där ingick 50 kärnvapen mot Danmark. Sovjet litade inte på svensk neutralitet och därför skulle, uppger Jansson i boken, kärnvapen sättas in både för att hindra Nato att utnyttja svenskt område och lamslå Sveriges statsledning samt försvar.

I skärgårdarna ska därför Sovjet ha genomfört förberedelsearbeten för att kunna lägga ut kärnvapenminor, som i ett krigsläge kunde aktiveras genom fjärrutlösning. Spetsnazförband i Östersjön ska ha använt både ubåtar och miniubåtar och hade tre typer av små atomminor.

Enligt boken gick en sovjetisk ubåt den 25 oktober 1981 in med en sådan grupp i Blekinge skärgård. Två dygn senare, 27 oktober, skulle soldaterna hämtas upp av en annan ubåt. Det var U 137 som då råkade gå på grund i Gåsefjärden.

**”U 137 fick order **att gå in i Gåsefjärden för att assistera och ta emot Spetsnazdykare som haft till uppgift att förbereda utplacering av kärnladdningar (atomminor) inom marinbasen i Karlskrona”, enligt boken.

– Just under hösten 1981 satte man igång denna sovjetiska planläggning. Vi hade i östra Blekinge ett antal krigsförtöjningsplatser och det gällde att rekognoscera en plats där en atommina skulle kunna sänka så många fartyg som möjligt, säger Nils-Ove Jansson. Hans källor är ex-sovjetiska officerares vittnesmål efter kalla krigets slut, samt minnen och egna efterforskningar.

Bengt Gustafsson som var överbefälhavare åren 1986-1994 säger:

– Vi har aldrig hittat några kärnvapenminor, men om det var ett oerhört spänt läge kan man tänka sig att de lade ut dem, riktade mot örlogsbaser och mineringar. Sådana detonationer tror jag att vi stått ut med. Men hade det varit större kärnladdningar riktade mot befolkningsmål – då hade det blivit en snabb kapitulation.

**I boken presenteras **också en hel rad optiska observationer och illustrationer av ubåtar och miniubåtar. En av dessa observationer gjordes sensommaren 1990 innanför Kanholmsfjärden – det område där försvaret i oktober 2014 spanade efter en misstänkt ubåt.

– Om tidningsuppgifterna stämmer så känner jag igen mönstret från 1980-talet. Det finns information om ubåtsintrång i just den delen av Stockholms skärgård med riktning in mot huvudstaden, säger Nils-Ove Jansson.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , , , ,

1 svar

  1. det låter som beställningsjobb av krigshetsare för att skapa opinion att investera mera pengar till krigsmakt istället för välfärd – typisk för hjärntvättade militärer under Mossad inflyttande och stor omåttligt önskan till sitt eget god försörjning inom militärmakten – slösa och spendera skattebetalarnas resurser – HUVUDLÖS och farligt samhälsförstårings taktik -( globalister hjärntvättar och styr till systemkrasch in i helvete)

    Gilla

%d bloggare gillar detta: