Forskare försökte dreva bort Teodorescu – nu pudlar han offentligt

Med ett offentligt upprop försökte forskaren Andreas Önnefors vid Göteborgs Universitet att få igång en namninsamling för att sätta press på Göteborgs-Posten att sparka ledarskribenten Alice Teodorescu. Men reaktionerna blev till stor del de rakt motsatta och nu pudlar Önnefors i ett blogginlägg, även om han står fast vid att Teodorescu är olämplig som ledarskribent.

https://nyheteridag.se/forskare-forsokte-dreva-bort-teodorescu-nu-pudlar-han-offentligt/

I en ledartext i Götebors-Posten varnar Alice Teodorescu för faran med att överdriva riskerna med nazism och liknande tankegods i Sverige. I ett stycke adresserar Teodorescu indirekt Dagens Nyheter som i flera artiklar använt förintelseöverlevaren Héidi Fred för att göra egna politiska poänger.

”De senaste årens alltmer kreativa svenska paralleller till 1930-talets Tyskland, där man hänsynslöst använder förintelseöverlevare som bulvaner i sina försök att smutskasta politiska meningsmotståndare inom borgerligheten, är vedervärdiga”, poängterar Teodorescu.

Och det är framför allt ordet ”bulvan” som väcker reaktioner i sociala medier. En av de som menar att Teodorescu gått över gränsen är forskaren inom idé- och lärdomshistoria Andreas Önnefors vid Göteborgs Universitet. Han startade ett offentligt upprop med syfte att få bort Teodorescu från GP.

”Vi borde approchera annonsörerna och ägarna, ligga på chefredaktören”, skriver han i uppropet och ber även allmänheten kontakta honom på mejladressen kopplad till Göteborgs Universitet med förslag på ”hur vi kan se till att stoppa Teodorescu”.

Stort stöd för Teodorescu

Nästan samtidigt som Önnefors kampanjade för att få bort Teodorescu startades en namninsamling till stöd för ledarskribenten. Vid 13-tiden på fredagen har ungefär 12 000 skrivit under, vilket är långt fler namn än vad Önnefors fick ihop. Men det var inte bara gräsrötter som ryckte ut till Teodorescus försvar.

”Men Teodorescu har ju rätt”, lyder rubriken i en artikel av Johan Hakelius i magasinet Fokus. Där går Hakelius igenom dels det som Teodorescu argumenterade för inledningsvis, men även reaktionerna emot henne. Samtidigt ger Hakelius en rejäl känga åt Önnefors.

”Antagligen borde det uppröra att en universitetslektor brinner så starkt för att tysta röster han inte gillar, genom att hota annonsörer och tala med skribenternas chefer, men den här lektorn är nog tyvärr i gott sällskap på universiteten numera. Man vänjer sig vid dessa smådiktatorer, dessa 50-öres-Honeckers, som ser som livsuppgift att utfärda yrkesförbud för alla som inte marscherar i takt”, skriver Hakelius.

Önnefors backar: ”Förlåt”

När det stod klart att kampanjen emot Teodorescu inte gick som Önnefors antagligen tänkt sig väljer han nu att backa från det hela. I ett blogginlägg på bloggen #stoppaaliceteodorescu förklarar han sin ursäkt.

”Jag inser nu att min reaktion var fel. Jag startade en petition med avsikt att påverka GPs chefredaktör, ägare, annonsörer och läsare (genom att avsluta sina prenumerationer och bojkotta köp) att avsätta Alice Teodorescu som politisk redaktör. I min naivitet har jag länge trott att de skulle inse att hennes åsikter är djupt problematiska”, skriver han och fortsätter:

”Jag borde inte ha uttryckt mig på detta vis, då det öppnade dörren för att irritera alltifrån liberala vänner till hårdnackade nynazister då de trodde min avsikt var att ‘tysta ner’ eller kräva ‘yrkesförbud’ eller liknande saker. Det är inte vad jag avser, såklart. Jag är villkorslöst för en fri samhällsdebatt”.

Nyheter Idag har sökt Önnefors utan resultat.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: