Löfven tar hjälp av kommuner – för att stänga ute SD

Stefan Löfven har under dagen ringt runt till S-företrädare i olika kommuner för att höra hur de gjort för att lyckas stänga SD ute från politiskt inflytande.

Det skriver statsministern på sin Facebook.

https://www.expressen.se/nyheter/val-2018/lofven-tar-hjalp-av-kommuner-for-att-stanga-ute-sd/

Statsministern vill hålla Sverigedemokraterna utan politiskt inflytande, och tar nu hjälp av kommunpolitiker runt om i landet.

”I 195 kommuner ser inget av de traditionella blocken ut att ha fått egen majoritet. Det ställer ökade krav på våra lokalpolitiker att sätta ansvaret om sina kommuner först.”, skriver Löfven på sin Facebook.

I skuggan av riksdagsvalet avgörs nu hur Sveriges kommuner, landsting och regioner ska styras den här mandatperioden. Stabila och ansvarstagande lokala samarbeten är nödvändiga för att vi ska kunna förbättra skolan, vården och omsorgen under åren som kommer.

I 195 kommuner ser inget av de traditionella blocken ut att ha fått egen majoritet. Det ställer ökade krav på våra lokalpolitiker att sätta ansvaret om sina kommuner först.

I dag ringde jag till några socialdemokratiska företrädare som genom samarbeten över blockgränsen framgångsrikt stängt ute Sverigedemokraterna från inflytande men också visat vägen för hur landet kan föras framåt när man väljer samarbete över blockgränsen framför destruktiva låsningar.

I Södertälje har Socialdemokraterna inlett samarbete med MP, C och KD. I Botkyrka består majoriteten av S, KD, MP, L och C. I Mörbylånga på Öland har vi för första gången någonsin fått en socialdemokratisk kommunstyrelseordförande. Matilda Wärenfalk har där visat hur ett pragmatiskt samarbete med bland annat Centerpartiet kan föra kommunen framåt. I landstinget i Kalmar blev det idag också klart med ett blocköverskridande samarbete där vi socialdemokrater bildar koalition med centerpartister och liberaler.

Imorgon träffar jag talmannen för samtal om hur Sverige ska regeras. Mitt budskap kommer vara detsamma som det jag får höra från många av våra hårt arbetande lokalpolitiker. Sverige är ett för litet land för stora konflikter. Jag är beredd att tillsammans med andra ta ansvar för Sverige.

Tar upp Botkyrka som exempel

Löfven vill se blocköverskridande samarbete på riksnivå, och tar upp kommuner som inlett arbetet med att göra just detta på kommunal nivå. Som exempel tar Löfven upp Södertälje, där S har inlett samarbete med Mp, C och Kd.

Han tar även upp Botkyrka i södra Stockholm, Mörbylånga på Öland och Kalmar, där Socialdemokraterna bildat koalitioner med flera av allianspartierna.

”Imorgon träffar jag talmannen för samtal om hur Sverige ska regeras. Mitt budskap kommer vara detsamma som det jag får höra från många av våra hårt arbetande lokalpolitiker. Sverige är ett för litet land för stora konflikter.”

Amanda Möller BergKategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: