Kalldusch för svensk tillväxt – BNP kraftigt sämre än väntat

Regeringens siffror för svensk tillväxt för 2016, 2017 och 2018 visar sig nu vara kraftigt uppblåsta. I själva verket har den ekonomiska tillväxten varit betydligt sämre än vad som rapporterats. Det visar en uppmärksammad revidering av svensk BNP som SCB publicerar under torsdagen.

https://nyheteridag.se/kalldusch-for-svensk-tillvaxt-bnp-kraftigt-samre-an-vantat/

För år 2017 har Sverige den sämsta ekonomiska tillväxten i Europa. För 2018 ser det inte mycket bättre ut. Det är i praktiken vad en uppmärksammad revidering av svensk BNP som Statistiska Centralbyrån publicerar på torsdagen. Tidningen Affärsvärlden citerar Nordeas chefsekonom Andreas Wallström som kommenterar nyheten.

– Såväl 2016 som 2017 års BNP-siffror skrevs ned. Generellt sett har de senaste årens högkonjunktur varit svagare än vad som först beräknats, säger Wallström.

Varnar för lågkonjunktur

Inte nog med att BNP i själva verket varit lägre än rapporterat väntas den svenska ekonomin även framöver att utvecklas svagt. Det förklarar nationalekonomen Tino Sanandaji på Facebook, där han samtidigt varnar för överdriven optimism under valrörelsen.

”2017 hade Sverige EUs sämsta tillväxt i BNP per capita, och EU-komissionen prognos är att Sverige kommer vara sämst i år och året efter. Hittintills 2018 har BNP per capita bara växt med 1.6 procent på årsbasis trots jubelrubriker och den ihåliga fasad man presenterat allmänheten”, skriver han och förklarar sedan vad det i praktiken betyder.

”Vad betyder det i klartext? Om BNP per invånare växer med en procent närmaste fyra år i stället för normala två kommer välfärden under en mandatperiod tappa ca 250 miljarder kr, pensioner bli lägre och kommuner tvingas skära. Jag önskar att allmänheten la en bråkdel så mycket uppmärksamhet på den annalkande nedgången än på det politiska spelet. Det drar sig mot oväder.”

Sanandaji är aktuell med boken ”Tio tusen miljarder” som går på djupet med svensk ekonomi och synnerligen svenskarnas allt skenande privata skuldsättning. I boken belyser Sanandaji även den låga tillväxten i Sverige och han presenterar 25 förslag på privatekonomiska tips inför den djupa nedgång han förutspår.

När Nyheter Idag talar med Sanandaji vill han inte tala om en kommande ”krasch”, däremot är en djup nedgång att vänta.

– Nej, jag tror att en krasch är osannolikt då delar av ekonomin denna gång står sig starka, inte minst bankerna. Däremot gissar jag att det blir en ovanlig djup och långvarig nedgång, säger han.Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

%d bloggare gillar detta: