Roger, 66, är invandrare i Thailand – och röstar på SD

”Föredrar att bo här istället för hemma i någon förort som varken polis eller politiker har kontroll över”

De bor permanent i Thailand – och röstar på Sverigedemokraterna.

https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/gPnvQJ/roger-66-ar-invandrare-i-thailand–och-rostar-pa-sd?refpartner=abPlusVeckobrev_NB_18V37

Livet som invandrare har fått dem att inse vikten av att ta seden dit man kommer.

– Det är stenhårt för utlänningar här och då kanske man borde ställa högre krav på invandrare i Sverige också, säger Robin Coster, 52, till Aftonbladet.

Roger Andersson, 66, har tidigare stöttat både Kristdemokraterna och Moderaterna men lade i år för första gången sin röst på Sverigedemokraterna. Han utvandrade till Thailand för 12 år sedan men tycker att invandringen i hemlandet sedan dess har gått för långt.

– Jag kommer från Hässelby gård och när jag kommer dit numera så tror jag inte att jag är hemma längre, säger han.

Roger Andersson, 66, har bott i Thailand i 12 år.

FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Roger Andersson, 66, har bott i Thailand i 12 år.

– Jag tror att jag är i Afrika och det känns inte riktigt bra för mig. Så om jag skulle flytta hem någonstans så skulle jag nog flytta ut i skogen där jag kunnat få lugn och ro.

Till dess njuter han av lugnet i det stora tvåvåningshuset utanför turistorten Hua Hin som han själv låtit bygga. Han delar det endast med sin thailändska fru och hennes son. Nästan alla Rogers vänner i Thailand röstar på SD.

”Jag får ju anpassa mig”

– Många är kanske lite trötta på den svenska invandringen totalt sett, och har de möjlighet att bo i Thailand så tror jag att de föredrar att bo här istället för hemma i någon förort som varken polis eller politiker har kontroll över, säger han.

– Och flera har sagt till mig att om det blir bättre hemma så kan man tänka sig att flytta tillbaka.

Det bor omkring 20 000 svenskar i Thailand. Enligt Roger skiljer de sig markant mot de som invandrat till Sverige de senaste åren.

1 av 4 | FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Roger Andersson tycker att det är självklart att ta seden dit man kommer.

– Någonting som jag tycker är självklart är att man tar seden dit man kommer. Jag får ju anpassa mig till att bo i Thailand, till exempel. Jag ska ha en viss inkomst för att få bo i Thailand, och uppfyller man alla dessa kriterier, då får man bo i Thailand, så vi borde göra som Finland och Danmark och ställa fler krav på de som kommer in, säger han.

– Varför kan man inte anpassa sig till den kultur som vi har i vårt land? Om man nu ska hårddra det. Men jag är inte emot invandrare, jag är ju själv gift med en invandrare. Det måste bara ske mer kontrollerat.

Eller ja, du är invandrare, hon kommer väl från Thailand?

– Ja, hon är härifrån. Och jag kommer därifrån (Sverige), rättar Roger sig.

”Klarar mig bra på min engelska”

– Men det finns en massa mörkare sidor med invandring också, och det jag tror kanske börjar skrämma vissa lite mer det är ju det här med IS och islamiseringen som sker i landet. Det är väl ingen som vill ha en moské bredvid sitt hem när de startar klockan fem på morgonen?

Roger har hittills inte lärt sig någon thailändska.

– Jag klarar mig bra på min engelska här, säger han.

”Jag tar det bästa av de två religionerna.”

FOTO: STEFAN JERREVÅN
”Jag tar det bästa av de två religionerna.”

Men efter att en buddistmunk kunnat läka hans skadade arm så har han anammat den buddhistiska tron – parallellt med den kristna som han vuxit upp med.

– Jag tar det bästa av de två religionerna, säger han och tänder lite rökelse i förhoppning om Sverigedemokratisk framgång i valet.

Om den här regeringen har förstört vårt fosterland och gjort Sverige till ett mångkulturellt land som är öppet för alla världens olika inriktningar politiskt och troende, så tycker jag att vi ska ha vår grund kvar i Sverige, där vi står i våra fosterrötter på något sätt. Och det är falu rödfärg och falukorv och att äta köttbullar med brunsås.

– Burkadiskussionen och det här med att inte ta någon i hand när man söker jobb och så, det är fundamentala viktiga saker för oss, att hälsa på oss. Jag vill kunna ta en kvinna i hand och säga hej. Men i Thailand gör jag inte det, här håller jag bara ihop händerna och nickar. Då har jag tagit seden dit jag kommer.

Roger Andersson, 66, till vänster och Robin Coster, 52, till höger på SD-valvakan i Hua Hin tillsammans med sina svenska vänner.

FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Roger Andersson, 66, till vänster och Robin Coster, 52, till höger på SD-valvakan i Hua Hin tillsammans med sina svenska vänner.

Robin Coster, 52, menar att hans tid som invandrare i Thailand har gjort honom till Sverigedemokrat.

– Vi älskar vårt Sverige som vi växte upp i och är väldigt tacksamma för att ha fått ett bra liv, och vi vill gärna att Sverige kanske ska vara det där landet som kan sköta om sig själv men också hjälpa andra länder. Men i dag har det blivit för mycket och Sverige klarar inte av sina åtaganden hemma, med sjukvård, med förfallet i skolan, med förorterna och med kriminalitet, säger han.

– Vi har sett hur man gör med oss och med andra som lever som invandrare, gäster och främlingar här, och det är stenhårt. Och då tycker vi, eftersom många här är Sverigedemokrater, att man kanske borde ställa högre krav på invandrare i Sverige också.

”Här blir man landsförvisad om man ljuger”

– I Sverige kan man ljuga sig till fördelar och det går hem, men här, om de kommer på att du har ljugit eller kommit med falska uppgifter, eller om de kommer på att du jobbat utan alla papper rätt, då kan du alltså bli landsförvisad för resten av sitt liv.

Robin vill betona att han har en massa invandrarvänner i Sverige och säger att han älskar invandrare.

– Sverigedemokrater utmålas i Sverige som att vi bara gillar folk som ser ut som Emil i Lönneberga, men jag är själv gift med en väldigt mörk thaikvinna, säger han.

Han är emot SD-förslaget att slopa dubbla medborgarskap men lägger till:

– Men tänk så har vi en iranier som kanske kommer till Sverige och är 15 år, som blir dubbelmedborgare och så måste han åka tillbaka till Iran och göra militärtjänstgöring där, och så kommer han tillbaka radikaliserad och tränad för bomber och granater, det är då det börjar bli lite farligt.

”En speciell typ av människa”

Genomgående för de flesta SD-anhängare som Aftonbladet pratar med i Thailand är att de vill se en rejäl förändring i Sveriges styre. Robin tror att det kan rimma väl med personlighetstypen som bryter upp det gamla i Sverige för att starta på nytt någon annanstans.

– Jag tror att det är en speciell typ av människa som väljer att leva här, säger han.

Vi är öppna människor, härliga människor, människor som tycker det är tråkigt med lugn och ro och som vill ha lite liv och rörelse.

”Det är en speciell typ av människa som väljer att leva så här”, säger Robin Coster, 52, till höger.

FOTO: STEFAN JERREVÅ NG
”Det är en speciell typ av människa som väljer att leva så här”, säger Robin Coster, 52, till höger.

En 60-årig man som vill vara anonym berättar om hur han träffat en thailändsk kvinna som är officer inom militären – och därmed tjänar mer än han gör på sitt IT-frilansjobb. Fruns höga status i samhället innebär att han fått förtur och billigare priser när han till exempel skaffat thailändskt ID-kort.

– Och så blir det enkelt med visum.

”Jag är gäst i Thailand”

Efter tio år lär han sig thailändska och tycker att han anpassat sig bra efter den thailändska kulturen. Han erkänner att han haft det lättare än många nyanlända i Sverige.

Jag brukar säga att livet är orättvist, en del har tur och en del har inte. Det är bara att hoppas att man är den som har tur. Sedan beror det på en själv hur man ordnar det för sig också. Så ska man träffa en rik tjej då får man ju gå på ställen där de finns.

Du menar alltså att invandrare som kommer till Sverige borde hänga där rika kvinnor hänger?

– Jag tror att invandrare i Sverige absolut måste tänka på att det är okej att ha sin egen identitet men du kan inte vara det till 100 procent. Som om jag skulle flytta till Saudiarabien så kommer jag att tvingas in i deras samhälle, jag kommer inte kunna vara svensk längre. Och då måste ju motsatt gälla, och så är det inte i dag.

Hur ser du på att själv vara invandrare och rösta på Sverigedemokraterna?

– Jag tycker snarare att jag är gäst i Thailand. Jag lär mig språket, jag försöker följa de värderingar de har här så långt det är möjligt, så jag tycker att jag uppför mig ganska bra för att vara invandrare. Och det är inte alltid det som händer i Sverige.

Har du själv upplevt att thailändarna varit negativt inställda till att du är här?

– Jag skulle tro att de kanske skulle vara avundsjuka på att vi tar deras kvinnor kanske, men inte på något annat sätt.

”SD kommer att stiga mycket”

Den brunbrände stockholmaren Robert, 53, och hans pappa har båda lagt sin röst på SD. Han har sett hur partiet fått ett stort stöd bland de omkring 5 000 svenskarna i Hua Hin.

– Jag tror att när utlandsrösterna kommer så kommer Sverigedemokraterna stiga väldigt mycket, säger han.

När jag var nere på konsulatet så såg man ju, det var ju bara SD. Man såg vilka valsedlar som plockades.

– Många som bor här nere är ju pensionärer och de ser ju hur man behandlar pensionärerna, hur de beskattas och så. Det är ju hur mycket som helst som varit dåligt för pensionärerna.

Stranden i Hua Hin.

FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Stranden i Hua Hin.

Robert kom till Thailand för fyra och ett halvt år sedan för att få sjukvård som inte fanns i Sverige.

– Först var jag sjuk i borrelia så jag fick hjälp av en thailändsk doktor eftersom man i Sverige inte ger behandling för borrelia, berättar han.

– Man får inte ge antibiotika under lång tid där.

”Sverige är förstört”

Han trivdes i värmen och bestämde sig för att stanna. Nu vill han stanna utomlands livet ut.

– Jag kommer aldrig att flytta tillbaka. Aldrig. Jag tycker att Sverige är förstört. Sverige är inte det jag flyttade ifrån. Det handlar om tryggheten. Jag brukade bo ute på Ekerö och du behövde inte ens låsa dörren, ingen kom in. I dag vet du aldrig vem som kommer, säger han.

– Vi har ju importerat vår kriminalitet. Man måste ta seden dit man kommer och tyvärr är det många som inte gör det. Det går bara inte att omvända dem. De har sina sharialagar, de har sitt troende och sådär.

Hur tar ni seden dit ni kommer här?

– Här måste vi följa alla regler. Vi måste registrera oss var tredje månad och vi måste sköta oss. Om vi gör det minsta lilla grej, då deporteras vi. Du kan inte göra något brott, ingenting, och det är så här det måste vara i Sverige. Du måste ta ansvar i det land du kommer till, och det gör vi här.

”Min thaifru får rösta på vad hon vill”

En annan man som vill vara anonym berättar att hans fru, som också är svensk medborgare, också röstat på Sverigedemokraterna.

– Jag har inte påverkat min thaifru på något sätt, hon får rösta på vad hon vill. Jag har sagt till henne att vara med i debatterna, lyssna på de olika partierna och bilda sin egen uppfattning.

Hur blev det då Sverigedemokraterna?

– Det kan inte jag svara på.

Det har ju pratats om att SD vill slopa dubbla medborgarskap. Hur ser ni på det?

– Jag känner ingenting kring det. Min fru är svensk och thailändsk medborgare och jag tror att det där mest är bara floskler.

– Det är väldigt invandrarfientligt, säger Filippa Fernqvist, 25.

FOTO: STEFAN JERREVÅNG
– Det är väldigt invandrarfientligt, säger Filippa Fernqvist, 25.

Filippa Fernqvist, 25, bor i Hua Hin och märkte också när hon skulle rösta hur många högljutt berättade att de lagt sin röst på SD.

– Det är som att när man lämnar Sverige så försvinner något slags filter. Man använder ord som ”skäggbarn” och så, och det är en retorik som jag tycker är osmaklig, säger hon.

Filippa tycker att det är märkligt att många pratar om att anpassa sig till det svenska samhället när så få av dem lärt sig någon thailändska.

– Det är skrämmande, säger hon.

– Det som jag tycker är väldigt oroväckande är sättet som man väljer att prata om detta i sociala medier, framförallt i lokala grupper på Facebook. Det är väldigt invandrarfientligt, fastän man själv kommer från ett annat land än det man bor i.

”De har inte studerat källkritik”

Hon är orolig för att många som bott i Thailand ett tag inte har koll på vad som är en tillförlitlig nyhetskälla och vad som är så kallad alternativmedia.

De kanske gått i skolan för 30 år sedan och inte studerat källkritik, och då kan man lätt bilda sig en felaktig uppfattning om saker och ting.

– Folk flyttar ju till Sverige för att få ett bättre liv och de gör ju samma sak för att få ett bättre liv här. Att människor som väljer att flytta utomlands förespråkar nationalism som ideologi är ju väldigt motsägesefullt. Och det finns väl inget svenskare än vår öppenhet, vilket man ju ser på det svenska passet som är ett av de bästa i världen när det kommer till att lätt få visum, säger Filippa Fernqvist.

Aftonbladets reporter Petter J Larsson och fotograf Stefan Jerrevång på plats i Thailand.

FOTO: STEFAN JERREVÅNG
Aftonbladets reporter Petter J Larsson och fotograf Stefan Jerrevång på plats i Thailand.


Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, ,

3 svar

  1. Han har flyttat från Sverige därför har han inte 100% lojalitet mot nationen därför är han inte svensk enligt hans favoritparti.

    Gilla

  2. ”Roger Andersson, 66, has lived in Thailand for 12 years. Roger has so far not learned any Thai.”

    I wonder if Roger would approve if an immigrant lived in Sweden for 12 years and didn’t learn any Swedish? The words hypocrite and racist.spring to mind when reading the interview with Roger.

    Gillad av 1 person

%d bloggare gillar detta: