Kritik mot SD:s ledarskap i Värmland

https://sverigesradio.se/embed/publication/7035056

Fungerar inte länken finns den här nedan i skriftlig form:

Det pågår stridigheter inom Sverigemokraterna i Värmland. Flera nuvarande och före detta medlemmar har hört av sig till media och berättat om en diktatorisk kultur där ledningen styr med järnhand och där medlemmar utesluts på lösa grunder.

 – Hela den här grejen i SD Värmland har fått mig att må väldigt dåligt. Runar styr hela Värmland. Det är en total diktatur, säger Josefine Lehn, tidigare medlem i partiet.

Josefine Lehn i Deje blev utesluten av partiet i våras men hon berättar att det hela började för två år sedan när hon skulle avsättas då hon hade svårt att närvara på möten på grund av sin graviditet.

P4 Värmland har tagit del av en skärmdump av en konversation där Runar Filper, distiktsordförande för Sverigedemokraterna i Värmland, skriver att ”en avsägelse på Josefine måste in. Det är bra om gruppen får kontinuitet. Det är inte lätt att vara ledamot när man är mamma till små barn”.

– Och då sade jag i från. Jag skrev att jag sköter det här så gott jag kan. Jag kan tyvärr inte göra något åt värkarna men det har ingenting med min politik att göra. Men efter det blev han väldigt annorlunda mot mig, han pratade inte med mig och var inte lika trevlig som tidigare, säger hon.

– Det här har jag diskuterat med gruppledarna och så. Att det är viktigt att vi har folk så vi inte går på tomma stolar hela tiden. Det har inte gått till på det viset att jag skulle sagt till henne att hon måste avgå på grund av att hon har värkar eller något. Det är efterkonstruktioner, säger Runar Filper (SD).

P4 Värmland har varit i kontakt med flera både före detta medlemmar och nuvarande medlemmar i partiet som kritiserar Runar Filpers ledarskap och delar Josefine Lehns bild om uteslutningar på lösa grunder, att valberedningen ska ha påverkats och att styrandet ska likna en diktatur.

– Det här har pågått under väldigt lång tid och partistyrelsen vet om det men ingenting görs, säger Josefine Lehn.

Flera medlemmar som P4 Värmland varit i kontakt med känner att de varken kan eller vågar lyfta sina åsikter. Men Runar Filper (SD) håller inte med om att det ser ut så i partiet.

– Så är inte fallet. Vi är nu nästan 1000 medlemmar här i Värmland och att då en handfull personer gnäller och klagar. Det finns inga bråk i SD Värmland utan det här är i utkanten eller sådana som inte ens är med nu, säger han.

 Kategorier:Svensk politik, Uncategorized

Etiketter:, , ,

%d bloggare gillar detta: